Imatge d'una dona amb targetes de crèdit a la mà

El calvari d'una catalana: Li han suplantat la identitat per fer estafes internacionals

Una mestra lleidatana ha denunciat a RAC1 que és víctima d'una estafa informàtica internacional que li ha suplantat la identitat, cosa que està tenint conseqüències | El seu banc li tancarà el compte i no hi pot rebre la nòmina, i ja ha rebut cinc denúncies

Si aquest dilluns els Mossosalertaven del creixement de nous casos d'estafes perpetrades a través de la missatgeria SMS, que donaven a conèixer i de què volien prevenir, aquest matí una mestra ha parlat a RAC1 i ha denunciat una estafa mundial de la qual ha estat víctima. Es tracta d'una trama d'estafes informàtica i suplantació d'identitat per obtenir beneficis econòmics, que apunta com a sospitosa una mestra de Balaguer, Andrea Bergó.

A Bergó li han suplantat la identitat i han obert comptes bancaris amb el seu nom. A RAC1, ha utilitzat l'altaveu radiofònic per a explicar que és víctima i no pas responsable d'aquesta xarxa mundial d'estafa. El fet que l'hagin relacionat amb la trama ha provocat que el seu banc la faci fora en un termini de seixanta dies i que no pugui rebre la nòmina en aquest compte.

Han relacionat Andrea Bergó amb el cas perquè se li ha suplantat la identitat

«Tot va començar al gener», tal com recorda la mestra. Va rebre una trucada de la policia d'Astúries a l'escola on treballava i, tant o més incrèdula com està ara, va saber que estava sent investigada per estafa. La Policia Nacional la va informar que el seu perfil no es corresponia amb el de qui es dedica a això, i li va fer saber que li arribarien denúncies. El mes de març va rebre la primera, i a hores d'ara, ja n'arrossega cinc.

Segons Bergó, la pàgina web Electroventas, fins fa poc oberta, venia aspiradores a un preu més barat de l'habitual. La compra es feia a través d'una transferència a un compte corrent, posat a nom d'Andrea Bergó però no pas obert per ella. I les aspiradores no arribaven mai, per la qual cosa els compradors van denunciar l'empresa. La persona que figurava com a titular del compte bancari que rebia els diners era Andrea Bergó.

La policia asturiana va preguntar a Bergó si havia perdut el DNI, i ella va explicar que mentre era de viatge a Astrúries només havia estat en càmpings, on li havien fotocopiat. Dit això, Bergó es pregunta com una fotocòpia del document d'identificació i un número de telèfon mòbil poden facilitar l'obertura d'un compte bancari. «Hi ha comptes oberts al meu nom a tres bancs: Openbank, Abanca i Bankia», explica, i «tots ells operen en línia i no fan comprovació de res».

La Policia Nacional sap que l'estafa és mundial i no apunta a la mestra

Tant el fet de no poder rebre la nòmina com d'haver de deixar el banc són els que més preocupen la mestra. «La meva entitat em fa fora, qui ha donat les meves dades a La Caixa? Com saben que estic sent investigada?», es pregunta, i denuncia que el banc no li ha donat explicacions ni cap solució per a resoldre la situació. Tot plegat, lamenta, li costarà 1.000 euros i no podrà cobrar la nòmina d'aquest mes. El que vol és saber com s'han obert els comptes sense el seu permís.

Per aquest motiu, Andrea Bergó ha fet una crida per trobar persones que estiguin en la mateixa situació. Sap que no està sola, «hi ha moltes més persones a Espanya i a tot el món, això és una estafa mundial», diu. A banda, també explica que la Policia Nacional li ha fet saber que està veient que ella no és l'única afectada, fet que ha estat significatiu en la investigació per a treure una mica de pressió al cas de la mestra.

Tot i això, «estic en una llista negra i el meu nom i el meu honor han quedat tocats», diu. De fet, «l'únic que puc fer —assegura— és esperar que la investigació avanci i s'arxivin les coses».