A la majoria de països d'Europa la vacunació massiva contra el coronavirus ja és una realitat, malgrat els nombrosos obstacles. Queden lluny aquelles primeres setmanes en què la successió de morts va posar en dubte la vacuna. AstraZeneca va estar al punt de mira després de diversos casos de morts.
Una d'aquelles víctimes va ser Camilla Canepa, una italiana de 18 anys que es va vacunar amb AstraZeneca el 25 de maig del 2021 i va morir tres setmanes després. Amb els mesos han sortit a la llum unes presumptes negligències mèdiques al voltant d'aquest cas. La justícia investiga la possible vinculació entre la vacuna i la mort.
Quan Camilla va entrar a l'hospital amb indicis de trombosi, els metges no van informar que portava posada la vacuna. Això pot ser clau de cara a la investigació, ja que pot ser entès com un error dels facultatius. El cas de Camilla ha reobert el debat al voltant de la seguretat de les vacunes.
Va patir una trombosi
Camilla Canepa, de 18 anys i sense malalties prèvies, es va vacunar contra el coronavirus a finals de maig amb AstraZeneca. Una setmana després va començar a patir un fort maldecap i fotosensibilitat, símptomes recollits als efectes secundaris de la dosi. La noia va anar a l'hospital, on va estar un dia ingressada.
Al centre mèdic li van fer una prova de tomografia computaritzada, que permet detectar hemorràgies i lesions internes. Els resultats mostraven un descens preocupant de plaquetes. Però els metges no van relacionar aquests símptomes amb els efectes adversos de la vacuna, així que van donar-li l'alta.
El seu estat va empitjorar dràsticament dos dies després, i va ingressar a l'hospital amb pronòstic greu per una trombosi. Va morir el 10 de juliol, malgrat els esforços dels metges per mantenir-la amb vida. Amb posterioritat, els metges van confirmar que hi havia una possible correlació entre la trombosi i la vacuna.
Possible negligència mèdica
El cas està ara en mans de la justícia italiana, que intenta aclarir la relació amb la vacuna i els possibles errors mèdics. Ara ha sortit a la llum un nou detall que pot fer un gir a la investigació. Tot i que els metges coneixien els possibles efectes adversos de la vacuna, no van informar que la jove portava la primera dosi.
Els pares ho van posar en coneixement dels metges des del primer moment, però aquests no ho van esmentar. Ningú ho va anotar a l'historial mèdic de la pacient, i no es va tenir en compte aquesta circumstància durant el tractament. Això pot ser constitutiu d'un delicte per presumpta negligència mèdica.
La noia va escriure un missatge a un amic informant que estava ingressada a l'hospital a causa de la vacuna. La pregunta que sorgeix ara és per què els metges no ho van fer constar a l'historial mèdic. La investigació segueix en marxa, i ha aixecat una gran polèmica a la societat italiana.
Els efectes adversos
La trombosi és un efecte secundari advers reconegut a la vacuna d'AstraZeneca. Tot i això, els experts afirmen que els casos de trombosi suposen un tant per cent molt reduït en comparació amb els milions de persones immunitzades amb aquesta dosi. La conclusió és que aquesta vacuna és segura.
La vacuna d'AstraZeneca va estar al punt de mira durant els primers mesos de la investigació també a Espanya. La successió de diverses morts per trombosi va obligar fins i tot a parar la vacunació amb aquesta dosi. Les investigacions van concloure que la vacuna és segura, i es van reprendre les punxades.
Els experts recorden que els perjudicis que poden ocasionar les vacunes són molt reduïts en comparació dels beneficis. Per això la vacunació contra la Covid-19 continua sent el principal instrument de lluita contra la pandèmia. Encara que sempre hi pot haver casos aïllats, i tan tràgics com aquest.