Incendi declarat la matinada del dimarts 1 de febrer a Peralada

El foc de Peralada no s'atura: més de 50 dotacions de Bombers i un vent incontrolable

Tot i que inicialment s'ha donat per estabilitzat, en aquests moments hi ha alguns focus actius

L'incendi de Peralada (Alt Empordà) ja concentra 53 dotacions terrestres dels Bombers, que hi treballen des d'aquesta matinada. El foc hauria començat en una zona a tocar del quilòmetre 43,5 de la carretera C-252 i afecta bosc de ribera a totes dues bandes de la Muga i camps del voltant atiat pel fort vent que bufa a la zona.

De fet, la tramuntana impedeix que els mitjans aeris hi puguin actuar i, tot i que inicialment s'havia donat per estabilitzat, a hores d'ara encara hi ha diversos focus actius. Les ràfegues han provocat moltes guspires, que han generat focus secundaris. Se n'han trobat, fins i tot, a 500 metres de distància del front.

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en l’incendi de vegetació agrícola i forestal de Peralada. Ara hi ha 53 dotacions terrestres. A causa de la força de la tramuntana, no hi poden operar els mitjans aeris; ni els helicòpters ni els avions de vigilància i atac.

Segons informen els Bombers, la situació actual fa que hagi calgut recular un nivell en la valoració general de l’incendi. Ja no es considera estabilitzat, sinó actiu.

Efectius dels bombers a Vilabertran pel foc de Peralada
53 dotacions dels Bombers treballen en el foc de Peralada | ACN

La tramuntana ha generat força focus secundaris al voltant del front principal de foc. Per exemple, en un d’aquests focus ha cremat una superfície de xiprers i en d’altres, un femer i una pila de fusta. N’hi ha d’altres, tots ells inconnexos.

Aquesta dispersió obliga a repartir els mitjans de Bombers en tota la zona. I la possibilitat que amb la tramuntana es generin encara més focus en qualsevol lloc, dificulta l’estratègia de l’extinció.

El fet que sigui impossible saber on es generaran nous focus secundaris dificulta l’accés dels Bombers a les zones que sí cremen. Ja s’han detectat focus separats a més de mig quilòmetre els uns dels altres; una situació que ja es va donar ahir en l’incendi de les Borges Blanques, on van cremar 3 hectàrees de canyes.

La previsió és que el vent continuï bufant al llarg de la jornada, amb el pic màxim al migdia, anant a la baixa a partir d’aleshores.

Protecció Civil ha posat en prealerta el Pla d’Incendis Forestals de Catalunya, INFOCAT. El Servei Català de Trànsit informa que la carretera N-260 està tallada entre els quilòmetres 32 i 35,5. S’estan fent desviaments per la GIP-6042 i C-252.

També es manté el tall de la línia fèrria en els trams que transcorren a tocar de l’incendi. Renfe ha gestionat un servei alternatiu de la línia per carretera.