L’incendi de la Ribera d’Ebre continua actiu però ja no té fronts actius potents. Ja afecta 5.700 hectàrees, segons informen agents rurals. Els Bombers lamenten que la meteorologia no jugui a favor dels treballs per extingir l'incendi. «La previsió és desfavorable, i ens costarà i patirem», ha declarat Antonio Ramos. Durant la nit els Bombers han pogut emplaçar efectius terrestres al sector nord del flanc dret, que continua sent el prioritari.
Ramos ha explicat que el principal objectiu a partir d’ara és aconseguir que aquest flanc baixi d’intensitat. Assegura que aquesta nit «no s'ha augmentat significativament el perímetre de l'incendi» i, malgrat que «continua actiu», l'evolució en el flanc esquerre i el primer terç del flanc dret és «favorable».
El pitjor incendi des de fa 20 anys
Tot i això, Ramos ha insistit que avui és el dia «més crític» pel que fa a les condicions meteorològiques, atès que es preveuen temperatures «molt més elevades que ahir» i l’entrada de vent de component sud que no serà favorable. En aquest sentit, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha cridat a extremar les precaucions davant «el pitjor dia» de l’episodi d’onada de calor. «Ens trobem en una situació excepcional en la qual no ens trobàvem des de fa 20 anys», apunten els bombers. A hores d'ara, ja han cremat 6.500 hectàrees.
Durant aquesta nit i matinada, 400 efectius dels Bombers de la Generalitat, de l'exèrcit i del govern espanyol han continuat treballant amb l'extinció de l'incendi, que continua cremant de forma descontrolada cap al nord. Els Bombers assenyalen que aquest divendres «es preveu pitjor dia, farà més calor i més humitat i farem tot el possible per minimitzar la situació».
El president de la Generalitat, Quim Torra ha demanat a la població que extremi les precaucions, en un moment en què «la climatologia és excepcional i la situació és i serà crítica». Alerta que «s'ha d'evitar qualsevol desplaçament a les muntanyes i als massissos». A més, ha recordat que en les properes 48 hores es prohibeix la sega a tot el país: «Es prohibeix l’accés als massissos del Montsec, el Montsant i els Ports de Tarragona i també afegim els de les Gavarres, Montserrat i Cadiretes», ha dit.
S'aixeca el confinament de Bovera i Maials
Protecció civil va demanar a tota la població de Bovera (Les Garrigues) que no sortís de casa. També es va anunciar una ordre de confinament a Maials (Segrià), per la gent més vulnerable, el dimecres a primera hora del matí. Finalment, aquest dijous al matí es va aixecar el confinament, tal com va explicar el conseller Miquel Buch als mitjans.
ATENCIÓ ES DEMANA DIFUSIÓ
⚠ #INFOCAT#IFTorredelEspanyol#IFRiberadEbre
ORDRE DE CONFINAMENT (tancar-se dins de casa)
Bovera: Tota la població
Maials: gent gran, embarassades, infants i persones amb problemes respiratoris#ProteccioCivil— Protecció civil (@emergenciescat) 27 de junio de 2019
El #conseller@MiquelBuch i l'inspector Ramos de @bomberscat expliquen l'última hora del #IFTorredelEspanyol i l'estratègia a seguir aquesta nit. Màxima alerta en les properes hores." pic.twitter.com/DEY7TuGofm
— Interior (@interiorcat) 27 de junio de 2019
Segons Buch, «el confinament era per seguretat i prevenció. Les previsions diuen que ara es pot aixecar». A més, ha parlat sobre un dels bombers, que ha tingut un cop de calor: «Està ingressat a l’Hospital de Móra d’Ebre. Esperem que la seva recuperació sigui la més ràpida possible. Forma part del que és treballar amb aquestes temperatures», ha explicat.
El cap dels Agents Rurals a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia, ha dit que «és difícil fer una previsió de com evolucionarà l’incendi», ja que «és un territori molt complicat per l’orografia».
«Divendres es preveu un dia pitjor»
L'inspector dels Bombers Antonio Ramos, ha explicat que aquest divendres es preveu un pitjor dia, ja que serà un dels dies més afectats per l'onada de calor, i ha explicat l'última actualització de l'estat de l'incendi: «Estem prioritzant totes les tasques d’extinció en el flanc dret, que és el que ens preocupa. Aniria cap a la banda nord-est del territori i pot arribar a agafar un potencial d’unes 20.000 hectàrees, si no s’estabilitza el perímetre a temps. Per tant, és una situació crítica», ha lamentat.
Segons Ramos. divendres «es preveu un dia pitjor que avui. Les condicions meteorològiques seran pitjors». «Els puc garantir que demà no quedarà estabilitzat», ha avisat. Més enllà de les 6.500 hectàrees cremades, hi ha un potencial de superfície per cremar encara més gran, de 20.000 hectàrees. Es tracta d'una situació molt complicada, un dels pitjors incendis dels darrers 20 anys.
Es tracta d’un dels pitjors incendis dels darrers 20 anys, amb un potencial de 20.000Ha. La feina d'aquesta nit és bàsica, tenint en compte que les dures condicions meteorològiques demà tornen a ser extremes.
Demanem la màxima precaució i responsabilitat!https://t.co/sEkfbXBSnppic.twitter.com/nxqkLMlNN1— Bombers (@bomberscat) 26 de junio de 2019
Els desallotjats no poden tornar a casa
El foc també ha obligat a evacuar desenes de persones de masos propers. Protecció Civil explica que és massa perillós tornar a casa, ja que el foc crema sense control i hi ha molta massa forestal que es podria incendiar. Asseguren que les notícies no són gens bones i que faran tot el possible perquè alguns puguin anar als masos «a recollir quatre coses».
«No sabem quants dies estaran abans de poder tornar a les seves cases, com a mínim per avaluar les seves masies. Avui no serà possible. Al flanc esquerre hi ha moltíssima feina de remullar, de contenir, abans que s’hi pugui accedir. Per tant, segurament passaran 24 hores abans no puguin reingressar als masos», explicava l'alcalde de Flix, Francesc Barbero, aquest dijous al matí a 'El món a RAC1'.
Flames fins a 50 metres d'alçada
Es tracta del primer gran incendi de la temporada d'estiu. El foc és virulent, amb flames de fins a cinquanta metres d'alçada. El foc ha avançat a una fortíssima velocitat des que es va iniciar, a causa de les fortes temperatures i del vent.
Imatges aèries del flanc dret de l'incendi. El video va ser fet en el darrer vol del vespre en l'helicòpter de #bomberscat. S'hi aprecien l'orografia abrupta del terreny i la dispersió de les flames, a causa del gran nombre de focus secundaris que ha fet #IFRiberadEbrepic.twitter.com/2kFpu0LHpI
— Bombers (@bomberscat) 27 de junio de 2019
Més imatges aèries de #IFRiberadEbre, captades ahir al vespre. Corresponen al flanc dret de l'incendi, on ara mateix es concentren el màxim d'esforços de #bomberscat. Atenció a l'ambient de foc generat en tota la zona afectada! pic.twitter.com/rkZx3iY9Gd
— Bombers (@bomberscat) 27 de junio de 2019
L'origen del foc, un femer
De moment, la principal hipòtesi és que el foc es va originar a partir de l'acumulació de fems en una granja de la Torre de l'Espanyol. Segons el director general dels Agents Rurals, «un femer ha d’estar amb unes condicions determinades, ha de tenir una base. Aquest femer estava posat d’una manera que no complia cap requisit de la normativa actual». Afirma també que faran la denúncia corresponent. Actualment, encara queden 5 carreteres tallades per l'incendi de Ribera d'Ebre.
Encara 5 carreteres tallades per l'incendi #IFRiberaEbre
T-714 la Torre de l'Espanyol-Cabacés
T-2237 Vinebre-la Palma d'Ebre
T-703 Palma d'Ebre-C-233
C-233 Bovera-Flix
C-12 Maials-Flix
Seguiu les indicacions dels @mossos— Trànsit (@transit) 28 de junio de 2019