Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu del vaixell Villa de Pitanxo

El capità del Villa de Pitanxo revela el motiu pel qual el vaixell es va enfonsar

El patró del pesquer ha deixat unes declaracions que han impactat tothom

Ja ha passat pràcticament una setmana de la desgràcia del Villa de Pitanxo. Després de l'enfonsament del vaixell, es va produir la mort de diversos mariners i altres van quedar greument ferits. De fet, només uns quants van aconseguir sobreviure a l'accident.

Després de la tragèdia, ha pres la paraula el patró del pesquer, que ha comunicat a l'empresa armadora unes declaracions que han suposat un veritable gerro d'aigua freda. I és que el desastre produït en aigües de Terranova (Canadà) va poder tenir un motiu, i no és cap altre que l'aturada d'un dels motors.

Imatge de Google Maps de la localització de Terranova
L'enfonsament del vaixell s'ha produït a les aigües de Terranova (Canadà) | Goolge Maps

D'altra banda, estava previst que aquest dilluns a la nit, els supervivents tornessin a Galícia per reunir-se amb els seus éssers estimats, ja que serà molt difícil oblidar aquest terrible succés.

L'aturada d'un motor va provocar l'enfonsament

A través d'un informe, el patró del Villa de Pitanxo, ha explicat a l'empresa armadora que l'enfonsament del pesquer es va produir a l'aturada d'un motor. En virar l'aparell, «es produeix una sobtada aturada del motor principal que va deixar el vaixell sense propulsió ni govern exposat al vent i les onades», ha assenyalat fermament.

Imatge del vaixell de pesca Villa de Pitanxo
El Villa de Pitanxo podria haver-se enfonsat després de la fallada d'un dels motors del pesquer | Europa Press

Aquest fet va provocar que el pesquer «patís cops de mar que el van escorar i van enfonsar molt ràpidament». Per tant, la fallada del mecanisme va provocar la mort de molts mariners i el patiment de desenes de famílies que estan completament trencades.

Una reunió plena de llàgrimes

Aquest dilluns 21 de febrer, al matí, tenia lloc una reunió de l'armadora del Villa de Pitanxo amb els familiars dels mariners morts i desapareguts. Allà s'ha detallat els éssers estimats afectats com van les gestions de repatriació.

A més a més, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, tenia prevista una reunió amb les famílies dels mariners a Galícia. Així mateix, l'Executiu ja va assenyalar que Sánchez està treballant «dia i nit» per aconseguir trobar els cossos dels desapareguts del pesquer en aigües de Terranova.

Imatge d'alguns familiars dels mariners del vaixell Villa de Pitanxo
Els familiars dels mariners del Villa de Pitanxo, greument afectats, s'han reunit amb les autoritats | Europa Press

Per tant, quan les condicions per al rescat siguin «favorables, les autoritats ajudaran en la recuperació dels mariners que encara no han estat localitzats».

Dia de dol oficial a Espanya

D'aquesta manera, Sánchez va aprofitar el comunicat per agrair a les autoritats sanitàries canadenques que van ajudar en tot moment a la tragèdia a Terranova. L'Executiu va mantenir una fructífera conversa amb el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, en què tots dos van sortir satisfets.

Així mateix, el president ha afirmat que aquest dilluns ha estat declarat dia de dol oficial a Espanya a conseqüència d'aquest «terrible naufragi», plasmant-ho al compte oficial de la Moncloa a les xarxes socials.

També ha volgut traslladar els seus condols i la seva solidaritat a les famílies i amics dels mariners, que han quedat greument afectats. D'altra banda, ha destacat les «terribles condicions» en què treballen aquests pescadors.

La recerca ha de continuar

Així ho ha demanat Maria José de Pazo, filla de Francisco de Pazo, un dels membres de la tripulació que segueix desaparegut. «Si us plau, que el president reprengui la recerca, que truqui a Salvament Marítim del Canadà i aquest suposat compromís de represa, que ho faci efectiu», va demanar amb insistència.

A més a més, també sol·licita que s'enviïn els mitjans necessaris des de Salvament Marítim, ja siguin drons i robots submarins, per facilitar la cerca dels desapareguts.