L'incendi forestal de Roses que s'ha estès ràpidament empès per la tramuntana, aquesta nit passada

Controlat l'incendi forestal a l'Alt Empordà: més de 400 hectàrees calcinades

Les flames, que van començar abans de la mitjanit, han avançat ràpidament empeses per la tramuntana

ACTUALITZACIÓ | 20.25 h. 

Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat l’incendi de vegetació de Roses a les 20 hores del vespre. Al llarg de la tarda s'han reforçat les tasques d'extinció remullant tot el perímetre afectat per l'incendi i vigilant que no hi hagués noves represes.

En aquests moments continuen remullant la zona 28 dotacions terrestres. Els mitjans aeris ja s’han retirat a base coincidint amb l'ocàs.

Un cop controlat l’incendi, s’aixequen les restriccions d’accés a la cala Montjoi i a la cala Jóncols però únicament per a les persones que hi viuen i que hi treballen. Les persones que havien estat evacuades a causa de l’incendi podran retornar a casa seva, i les que estaven confinades ja podran sortir de l’àrea.

ACTUALITZACIÓ | 18.20 h. 

Els Agents Rurals han informat que l'incendi forestal de Roses afecta una superfície provisional aproximada de 433,89 hectàrees. D'aquestes, 429,54 és terreny forestal; 4,14 agrícola; i 0,21 urbà. En total, 431,85 hectàrees han cremat dins del Parc Natural del Cap de Creus.

ACTUALITZACIÓ | 17.00 h. 

Després de 17 hores treballant en un incendi al terme municipal de Roses, els Bombers de la Generalitat l'han donat per estabilitzat. El cos hi treballa amb 54 dotacions terrestres i tres mitjans aeris que remullen la zona per evitar revifalles de les flames.

Segons informen Agents Rurals, la superfície afectada per l'incendi és de 392 hectàrees.

ACTUALITZACIÓ | 11.30 h. 

Els Bombers de la Generalitat confien que podran estabilitzar durant aquest dimarts l'incendi forestal de Roses, que ja afecta unes 500 hectàrees, segons els Agents Rurals. El foc, que continua actiu, ja ha arribat a mar. Els Bombers de la Generalitat han intensificat les tasques d'extinció dels dos flancs i hi treballen amb una quarantena de dotacions terrestres i tres d'aèries -dos avions de vigilància i un helicòpter bombarder-.

NOTÍCIA | 07:35 h.

Un incendi forestal crema des d'un quart de dotze de la nit a Roses (Alt Empordà). Almenys 40 dotacions dels Bombers de la Generalitat treballen per extingir les flames que han avançat amb força gràcies a l'empenta de la tramuntana. El foc s'ha declarat en una zona propera al Mas Oliva i ha progressat ràpidament en direcció Montjoi, en ple part natural del Cap de Creus.

La cua i el flanc esquerre de l'incendi han avançat a contravent cap al Pic de l'Àliga i Mas dels Arbres, tot i que durant la matinada els Bombers han aconseguit dues terceres parts d'aquestes zones. Ara com ara, els esforços dels cossos d'emergència treballen en el flanc dret de l'incendi. Per la seva banda, el cap del foc ha avançat fins a arribar gairebé al mar.

18 persones confinades per precaució a Cala Montjoi i Cala Jòncols

L'incendi, que segons els Bombers continua actiu i afecta unes 400 hectàrees, ha obligat a confinar una quinzena de persones a Cala Montjoi i tres més a la Cala Jòncols. Tot i això, l'Ajuntament de Roses ha explicat que el foc no amenaça cap zona habitada. A causa de les flames s'ha tallat la carretera d'accés i les autoritats han demanat la ciutadania no apropar-se a la zona.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut 83 trucades alertant de l’incendi de Roses.

40 dotacions treballen a la zona

El dispositiu d'extinció està format per 40 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat, entre les quals 20 vehicles d'aigua, les unitats GRAF (Grup d'Actuacions Forestals), EPAF (Equip de Prevenció Activa) i del GROS (Grup Operatiu de Suport), que treballen en un perímetre d'unes 200 hectàrees. Amb la claror de l'albada, s'afegiran al dispositiu mitjans aeris d'extinció.

Així mateix, fins al lloc dels fets, s'han desplaçat unitats de les ADF de la zona, així com efectius dels Agents Rurals, patrulles dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local de Roses, així com unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) en caràcter preventiu.

Protecció Civil ha activat el Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals de Catalunya INFOCAT en fase d’Alerta pel fort vent que bufa a la zona de l’incendi de vegetació forestal de Roses.