Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Jordi Cuixart saludant pel carrer

Un caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona acusa Cuixart de «desautoritzar-lo»

El líder d'Òmnium va tenir un enfrontament amb uns agents que van requisar uns cartells electorals

Jordi Cuixart saludant pel carrer
Jordi Cuixart s'hauria enfrontat amb dos caporals de la Guàrdia Urbana de Badalona | Cedida

 

Un caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona ha acusat Jordi Cuixart de  «desautoritzar-lo» quan havien requisat 45 cartells i ha relatat que, juntament amb dues persones més, es va posar davant d'un cotxe policial per evitar que marxés fins que aparegués el DNI que s'havia extraviat. «La situació era còmica, em va entrar el riure», ha reconegut. 

Sobre aquests fets han testificat al Tribunal Suprem dos caporals de la Guàrdia Urbana de Badalona. Els dos caporals han explicat que van detectar en primer terme cinc persones que posaven cartells, concretament a un fanal i fent ús d'una escala.  Han remarcat que tenien ordre de la fiscalia de requisar tot el material sobre el referèndum, aixecar acta i entregar el material requisat. També ha detallat que van identificar les cinc persones i que guarden els cartells requisats al seient posterior del cotxe. 

[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]

Els hauria demanat que passessin de llarg

Inicialment, han explicat que la intervenció va ser «senzilla i tranquil·la», que les cinc persones no van amagar que fossin cartells del referèndum i que els van facilitar els DNI. Llavors, una de les persones va trucar l'exalcaldessa Dolors Sabaté per informar-la.

Llavors, han explicat que en pocs minuts van venir com 25 persones més, entre els quals van identificar el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. El primer dels caporals va parlar amb Cuixart i, segons ha dit, el president d'Òmnium li va «insinuar» que podrien passar de llarg. Més tard, a preguntes de la defensa, ha explicat que li va dir que la Guàrdia Urbana «no estava per agafar cartells» i que tenia «altres coses a fer».

  • Més notícies relacionades: El TSJC admet a tràmit la querella per desobediència contra el president Torra

La tensió va augmentar amb el pas dels minuts

A partir d'aquí, han relatat que l'actitud de la gent va canviar i que es va produir una situació «tensa». «Ens gravaven amb els mòbils a la cara, ens insultaven i ens amenaçaven que ens farien fora després de l'1-O per lladres i traïdors», ha explicat el caporal TIP 1292. Ara bé, tots dos han desvinculat Cuixart d'aquests insults i han dit que «estava per allà» però que no el van veure insultar. 

Dos caporals han testificat al Suprem sobre aquest incident | urbana

 

El segon dels caporals ha relatat que va haver-hi un incident amb els DNI i que va caure-li la identificació d'una persona  i van decidir arrencar el vehicle i anar fins a la plaça de l'ajuntament –que estava a 100 metres- per buscar-los amb calma. 

«Vam sentir gent que cridava i movien les mans perquè els vehicles no es mogués», ha explicat un dels caporals i tots dos han assenyalat que Cuixart estava entre els que estaven davant del vehicle. El primer d'ells ha explicat que la situació era «còmica» i que li va entrar el riure quan va veure a Cuixart intentat aturar el vehicle. 

No van identificar Cuixart per evitar «un mal major»

Llavors, va arribar el tinent d'alcalde Jose Téllez i que va obrir el cotxe i es va endur els cartells, i els va començar a repartir entre la gent. «No vam fer res per impedir-ho, evitar-ho hauria provocat una situació pitjor», ha manifestat el segon caporal, TIP 1398. 

  • Més notícies relacionades: Una broma pel casament d’Aragonès s'admet com a prova pel judici del procés

A preguntes de l'advocada de Cuixart, Marina Roig,  han reconegut que qui va agafar els cartells de dins del cotxe va ser Téllez  (que just dilluns va ser absolt per l'Audiència de Barcelona per aquests fets) però que no ho va fer Cuixart.

Ara bé, el segon caporal ha detallat que Cuixart sí que estava entre la gent a qui anaven repartint els cartells comissats. També ha reconegut que no van identificar ni detenir Cuixart per evitar «un mal major». «Era intervenció asèptica, senzilla i sintètica, no pensàvem que acabaríem aquí», ha explicat el primer caporal.