Decisió urgent del Govern després de l'incendi a la nau okupada de Badalona

Els Bombers donen pràcticament per descartat que hi hagi més víctimes mortals

Diverses dotacions dels Bombers treballant en l'extinció d'un incendi a Badalona
Els Bombers donen pràcticament per descartat que hi hagi més víctimes mortals | Bombers de la Generalitat

El Govern de la Generalitat ha declarat dol a tot Catalunya per a aquest divendres 11 de desembre «amb motiu del greu incendi» de dimecres passat en una nau industrial abandonada i ocupada a Badalona, que ha deixat fins ara tres víctimes mortals i una vintena de ferits, dos dels quals crítics.

En virtut del decret signat pel vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, durant aquest dia se suspendran les celebracions oficials i les banderes onejaran a mig pal en els edificis i dependències de la Generalitat i en les corporacions públiques a Catalunya. Així mateix, el Govern també ha manifestat el seu acompanyament en aquests moments a les famílies de les víctimes.

Pràcticament descartat que hi hagi més víctimes mortals

Els Bombers de la Generalitat aixecaven aquest dijous el dispositiu d'emergències al carrer Guifré del barri del Gorg. Després d'extingir el foc i revisar l'immoble, els Bombers donaven pràcticament per descartat que puguin amagar-se més cossos entre les runes, segons ha informat el cap operatiu del cos, David Borrell.

Els Bombers han detallat que al llarg del d'aquest dijous han pogut accedir a la planta baixa i la primera planta de l'edifici de la part posterior de la nau, on s'ha fet una «revisió completa». A les dues plantes superiors, així com a l'edifici de la part frontal de la nau, la revisió ha estat més «superficial», a través de gossos i un dron.Tot i això, el cap operatiu dels Bombers, David Borrell, assegura que la revisió que s'ha fet «permet descartar de forma superficial indicis de trobar qualsevol cos» i, per tant, s'espera que en les tasques de demolició que començaran en les pròximes hores no s'hagin d'anunciar noves víctimes mortals: «La impressió és que ja no hi ha més morts».

Pel que fa al balanç del Servei d'Emergències Mèdiques, cap de la regió metropolitana nord, Antonio Carvallo, ha detallat que s'ha atès un total de 40 persones, 25 amb patologies traumàtiques o mèdiques i quinze que han requerit tractament psicològic. Dels ferits, n'hi havia setze lleus i nou que han requerit trasllat hospitalari, dels quals tres en estat greu.
 

«Els resultats ara variaran molt poc, esperem i desitgem que no es generi cap novetat a nivell de víctimes», ha explicat també el conseller d'Interior, Miquel Sàmper. A partir de divendres, els Bombers faran tasques de suport a l'Ajuntament, que és qui haurà de liderar la següent fase dels treballs.

Es procedirà a la demolició de la nau

Ara la competència de l'espai passa a mans de l'Ajuntament de Badalona, que preveu iniciar divendres mateix la demolició de l'edifici. L'alcalde, Xavier Garcia Albiol, ha donat instruccions als serveis tècnics perquè s'agilitzin els tràmits de contractació i els treballs puguin començar immediatament.L'alcalde ha explicat que es donarà prioritat absoluta a aquests treballs amb l'objectiu d'«endreçar les coses el més ràpid possible», d'acord amb els temps que requereixi la investigació que lideraran en paral·lel els Mossos d'Esquadra per tal d'intentar aclarir les causes de l'incendi.«Serà una tasca lenta, però important», ha destacat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper. En aquest sentit, el conseller alerta també del risc latent d'esfondrament, ja que l'edifici «té unes característiques molt dèbils i els quatre col·lapses parcials que hi ha hagut l'han debilitat molt més. El risc és important».

L'advertència de l'alcalde: «Tragèdies com les d'avui es tornaran a repetir»

D'altra banda, l'alcalde de Badalona ha aprofitat l'incident per reclamar més competències perquè els Ajuntaments puguin actuar en casos d'ocupacions complexes com la de la nau del carrer Guifré per evitar que casos com l'incendi del Gorg es puguin tornar a reproduir en el futur. «Espero que com a mínim aquesta desgràcia serveixi per entendre que no es pot mirar cap a una altra banda quan s'ocupen habitatges i naus quan les condicions de salubritat i seguretat no són les mínimes. Els ajuntaments estem amb les mans lligades», es lamenta l'alcalde, que reclama canvis legislatius en aquest sentit.Per a Albiol, les administracions supramunicipals han de «reaccionar» i donar «marge» als Ajuntaments per actuar davant situacions com aquesta. «A Badalona el problema no el tenim molt lluny i el que s'estava vivint aquí és viu al mateix carrer, 500 metres enllà. Si no tenim instruments per poder actuar, tragèdies com les d'avui es tornaran a repetir», ha etzibat.


Comentaris

envia el comentari