Pla sencer d'un vehicle dels Mossos d'Esquadra

Cau un clan a Catalunya que extorquia veïns i els feia fora de casa per plantar 'maria'

L'operatiu dels Mossos d'Esquadra ha acabat amb 15 detinguts, tres dels quals han ingressat a presó

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un clan familiar a Badalona que extorquia els veïns i els feia fora dels seus habitatges per després instal·lar-hi plantacions de marihuana. La policia catalana ha detingut 15 persones, tres de les quals han ingressat a presó i a altres set se'ls hi ha imposat una ordre d'allunyament de les víctimes.

Segons han explicat els Mossos, les víctimes de l'extorsió podran recuperar les seves propietats i tornar als habitatges. Durant l'operatiu policial s'han realitzat 15 entrades a pisos de Badalona i Barcelona —i a una casa de Piera (Anoia)—, localitzant-se nou plantacions de marihuana en diversos dels domicilis.

La majoria d'aquests pisos estaven ubicats al barri de Sant Roc de Badalona, tot i que també van detectar plantacions de marihuana en diversos domicilis de Nou Barris i en una casa de Piera. La investigació continua oberta i els Mossos no descarten més denúncies i detencions.

Una investigació iniciada fa deu mesos

La investigació, que va culminar el passat 20 de juliol, es va iniciar el setembre de 2020 a partir d'una denúncia rebuda a la comissaria de Badalona en què una família exposava que s'havia hagut d'exiliar del seu barri, forçada per les constants amenaces del clan familiar. La Unitat d'Investigació de Badalona va aconseguir noves denúncies en què les víctimes relataven fets similars.

El clan familiar acusava les víctimes de tenir un deute amb ells que era fals i, sota aquest pretext, els amenaçaven i els intimidaven. Per fer-ho, aprofitaven la superioritat numèrica del clan i la seva reputació de gent violenta.

El clan exigia la cessió del pis a la família per tal de saldar el presumpte deute, motiu pel qual les víctimes es veien obligades a abandonar el seu lloc de residència i emprendre un exili forçós per por a les represàlies.

Identificació dels integrants del clan familiar

Davant la gravetat dels fets, es va iniciar una investigació, tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 2 de Badalona. Els investigadors van aconseguir identificar els integrants del clan familiar i van trobar indicis de la seva participació en els fets delictius descrits per les víctimes.

A més, els Mossos també van descobrir que els integrants d'aquest entramat delictiu empraven els immobles que sostreien per instal·lar plantacions indoor de marihuana.