L'incendi del Bages continua, malauradament, liderant l'agenda informativa catalana. El foc ja ha cremat 1.600 hectàrees i els Bombers treballen a marxes forçades per a intentar que les flames no vagin a més.
Ara, però, des de Protecció Civil ja s'apunta a quina seria la probable causa de les flames: hauria estat fruit de l'activitat humana. Antoni Mur, inspector en cap dels Agents Rurals, assegura que en els darrers dies no hi ha hagut cap tempesta seca a la zona que en pugui ser l'origen.
«Estaria relacionat amb l'activitat humana, ja sigui un accident, una negligència o intencionat», detalla, un fet que la investigació haurà de concretar.
Fonts dels Bombers han informat que aquest migdia només queden confinats el nucli de Rocafort i de les Brucardes. Aquesta hora les treballs se centren en atacar el flanc dret, que podria amenaçar el Parc Natural de Sant Llorenç i l'Obac, i evitar la propagació de les flames en aquesta zona.
Anunci de Protecció Civil: s'aixequen la majoria de confinaments
La majoria de confinaments per l'incendi al Bages ja s'han aixecat. Des del diumenge els ciutadans de Pont de Vilomara, Navarcles, Sant Fruitós de Bages, Sant Vicenç de Castellet i Castellbell i el Vilar no podien sortir dels seus habitatges.
Ara, però, als habitants d'aquestes localitats ja se'ls ha informat que poden sortir de casa. Tot i això, als nuclis de Rocafort i a les Brucardes encara es recomana el confinament, sobretot a les persones amb problemes respiratoris.
Protecció Civil recomana als habitants de les localitats que estan a tocar de l'incendi que limitin els seus desplaçaments al màxim.
«Si no actuem serà el dia de la marmota»
Una actuació d'aclarida a la vall del Flequer, entre el Pont de Vilomara i Rocafort, ha evitat conseqüències pitjors en el foc que afecta el Bages des d'aquest diumenge.
Així ho ha explicat el president de la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT), Just Serra, qui ha assegurat que la gestió forestal és la clau per evitar incendis.
«No s'ha d'invertir en més bombers i més avions. Cal invertir en més gestió forestal, hem d'endreçar els nostres boscos perquè no torni a passar o estarem cada dos per tres en el dia de la marmota, i això és imperdonable», ha afegit.
A les valls del Montcau, dins del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, s'hi fan treballs forestals des de fa 9 anys.