Fotomuntatge del presumpte autor del crim de Salamanca i de dos agents de la Policia Nacional

Chema, el pare de dues nenes assassinat en una festa d'aniversari

L'homicida havia estat molestant Chema i la seva parella i els va esperar a la sortida del bar

Entre el pànic i la consternació. Així viuen els veïns del barri de Garrido, a Salamanca, després del tiroteig mortal del cap de setmana. En l'altercat va perdre la vida José María, un sanitari de 53 anys que tothom coneixia com Chema. Estava celebrant l'aniversari de la seva nòvia, Belén, que va ser ferida greu.

L'únic detingut pel crim de Garrido és un jove de 32 anys, amant de l'esport, els animals i els videojocs. L'homicida no coneixia les víctimes, i la raó per la qual va obrir foc contra ells segueix sent un misteri. Pel que sembla, tot va començar amb una trobada fortuïta al bar on se celebrava l'aniversari.

Persones de l'entorn laboral de l'assassí el defineixen com un individu estrany La nit del dissabte 28 d'agost va entrar al bar Ciclón, on Chema, Belén i una amiga estaven de celebració. El jove els va molestar i va intentar mantenir una conversa amb ells, però el van ignorar i van seguir gaudint de la vetllada.

Passades les dues de la matinada, Chema i Belén van sortir del local per a anar a casa d'ella. Fora els esperava el noi, que els va seguir i els va disparar diversos trets a boca de canó per l'esquena. El tiroteig va despertar el veïnat i en qüestió de minuts la zona es va omplir de patrulles de policia i ambulàncies.

Els sanitaris van confirmar la mort de l'home, que era tècnic de raigs a l'hospital Nuestra Señora de Sonsoles d'Àvila. Estava divorciat i tenia 2 filles. El van enterrar diumenge entre mostres de dolor i el van recordar com una persona simpàtica i plena d'alegria.

Per la seva banda, Belén segueix lluitant per la seva vida a l'UCI de l'hospital Virgen de la Vega. Li van practicar una operació d'urgència per a extreure-li la bala que tenia al cap, i tenia ferides a la mandíbula i a les mans. Estava divorciada i tenia un fill.

Chema i Belén, una parella molt unida

Chema i Belén compartien una cosa en comú: tots dos tenien un fill amb paràlisi cerebral. Això els havia unit molt i havien començat una relació després d'haver-se divorciat de les seves anteriors parelles. La història d'amor dels veïns de Garrido va acabar de manera tràgica aquest dissabte.

En declaracions a 'La Crònica de Salamanca', una persona del seu entorn es mostra molt consternada: «Al poble tots estem en xoc. No et pots imaginar que una persona que coneixes de tota la vida acabi així». I tot seguit ha ofert més detalls sobre com es van desenvolupar els esdeveniments.

Segons explica, «la perruquera d'aquí al costat va atendre la Belén aquell dia; la va pentinar per a la seva festa d'aniversari». Per a la celebració van escollir el bar Ciclón, un local que ella freqüentava bastant. Va ser allà on es va desencadenar l'absurda discussió que poc després es tenyiria de sang.

Segons els testimonis, l'agressor va entrar al bar on Chema, Belén i una amiga celebraven l'aniversari. El jove va intentar flirtejar amb Belén, però aquesta el va rebutjar i es va produir una situació molt tensa. «Es va ficar amb ella i va tirar les cadires i les taules», narren els veïns que van veure l'escena.

El propietari del bar va fer fora l'agressor i aquest se'n va anar de males maneres amenaçant Chema i Belén que els dispararia un tret. Ningú va poder suposar que ho estava dient de debò. El jove va anar a casa a buscar l'arma amb la qual minuts després compliria l'amenaça.

Seguint els passos de l'assassí

Els veïns van sentir trets i després van veure cotxes de policia i ambulàncies. «Em vaig espantar, és una cosa que no sents normalment», diu un d'ells. Recorden Belén com una gran mare dedicada en cos i ànima al seu fill amb paràlisi cerebral i es queixen de la inseguretat que regna al barri.

Menys de 48 hores després del crim, agents de la Policia Nacional van detenir el presumpte autor dels fets. El van trobar al domicili on resideix. Es tracta d'un vigilant de seguretat que tenien identificat des de feia temps i que diversos testimonis van assenyalar com l'autor del tiroteig.

A última hora de la tarda del diumenge, els agents van tancar el carrer i van entrar al domicili on es refugiava el presumpte homicida. L'home va ser conduït a dependències policials entre crits d'«assassí». Ara està a l'espera de declarar davant del jutge per a aclarir les incògnites sobre el crim.