Fotomuntatge d'un nap del diable i un home estirat en una llitera d'hospital

Christian, el jove de 37 anys que ha mort després d'ingerir un aliment verinós

El jutjat ha fet una crida perquè ningú consumeixi aquest tubercle tòxic

La mort de Christian D.L.A ha generat una gran alarma a Bergondo (La Corunya). El jove, de 37 anys, va perdre la vida el desembre passat després d'ingerir un tubercle verinós conegut com a nap del diable. El cas ha sortit ara a la llum.

Aquest dilluns, el jutjat de primera instància va enviar un escrit al consistori de Bergondo perquè alertés la gent del poble de la situació. L'autoritat judicial fa una crida a evitar la ingesta d'oenanthe SPP. És l'arrel que fa uns mesos va provocar la mort de Christian.

Una veïna feia temps que no el veia i va trucar a la porta de casa seva més d'una vegada, però no obtenia resposta. Ho va posar en coneixement de les autoritats, que el van trobar mort a l'immoble. Els resultats de l'autòpsia van revelar que havia mort intoxicat per un tubercle que creixia davant de casa seva.

Un veí tímid i educat

Christian, d'origen colombià, feia dos anys que vivia al nucli de San Paio, pertanyent a Bergondo. Havia treballat de cambrer en un local de San Isidro, també a Bergondo, però ara feia temps que estava a l'atur i s'havia vist afectat per la crisi del coronavirus.

Nap del diable
Nap del diable, el tubercle verinós que creix a Galícia | Cedida

Els veïns el recorden com un noi molt callat, però també molt educat, ja que sempre saludava. Per això l'absència de Christian no ha estranyat els veïns, que fins aquesta setmana no s'han assabentat que és mort. La notícia, que s'ha sabut arran de l'alerta judicial, ha agafat tothom per sorpresa.

Christian vivia de lloguer en una parcel·la d'una finca on hi havia diverses construccions, i rebia ajuda de la propietària a causa de la mala situació econòmica en què es trobava. Se solia desplaçar amb monopatí elèctric i s'encarregava de cuidar el gos de la finca. Al desembre va cometre un error fatal: va menjar un tubercle verinós.

Una terrible confusió

El tubercle que va ingerir creix davant de la casa que tenia llogada i en diverses finques del voltant. Els experts creuen que el va confondre amb un altre aliment, ja que no coneixia les espècies de la zona. I és que aquest tubercle és molt conegut per la gent de Bergondo de tota la vida.

 

Es tracta d'una arrel que està relacionada amb l'enverinament de bestiar, així que a les zones rurals tothom sap què és. L'oenanthe SPP, coneguda com a nap del diable, és una planta molt gran semblant a l'api i té una arrel de color groc que és molt tòxica.

Creix a les zones humides de Galícia i és molt coneguda per la gent dels llogarets. De tota manera, no és la primera vegada que passa una cosa així. Fa uns anys, un pare i un fill que estaven fent senderisme van ingerir el tubercle i van haver de ser hospitalitzats amb símptomes greus.

Una intoxicació mortal

El nap del diable és un tubercle carnós de la mateixa família que la pastanaga, però és molt tòxic. A diferència d'altres intoxicacions més comunes, com la dels bolets verinosos, la d'oenanthe no causa fallada hepàtica, sinó estats epilèptics i convulsions a causa de la neurotoxina que conté el tubercle.

Flor de nap del diable
Flor de nap del diable | Cedida

El verí arriba ràpidament al cervell i produeix un dany neurològic greu, fins a provocar la mort. La intoxicació comença amb símptomes digestius, però la mort es produeix per ofegament, ja que el verí fa que els músculs es paralitzin. Les persones intoxicades moren tret que rebin atenció mèdica urgent.

Els símptomes d'enverinament són nàusees, vòmits, convulsions i insuficiència respiratòria. La neurotoxina bloqueja les ordres del cervell i provoca una fallada respiratòria que només es pot corregir amb ventilació mecànica. Els veïns de Bergondo ja estan avisats del perill de consumir aquest tubercle.