Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge d'un pati d'una escola i unes cadires de fusta

Clamor en una escola d'Espanya: «Ahir un nen de 12 anys va caure mort al pati»

Una professora de l'alumne mort a l'IES Sierra de Mijas demana més recursos d'infermeria

Segueix la preocupació per la mort d'un nen de 12 anys a l'IES Sierra de Mijas, a Màlaga. L'alumne de primer de l'ESO es va desmaiar al pati de l'escola i va morir allà mateix. La tragèdia, que va ocórrer aquest passat dilluns, continua fent parlar entre la comunitat educativa.

Una professora del menor mort ha trencat el silenci amb un missatge en què assegura que es podria haver evitat. La docent denuncia que l'ambulància va arribar tard i demana més mesures de seguretat a les escoles. El seu missatge ha estat molt comentat i compartit, i ha obert un debat intens.

Cal recordar que dos professors van intentar reanimar el noi amb el desfibril·lador del centre. Quan van arribar els efectius d'emergències només van poder certificar-ne la mort. Aquesta professora, indignada per la situació, no ha dubtat a mostrar la seva opinió en un missatge dur a les xarxes socials.

La denúncia de la professora

«Ahir un nen de 12 anys, alumne meu de Primer d'ESO, es va desplomar i va caure mort a l'hora del pati». Així comença el missatge de la professora de Llengua, que recorda que el noi «va morir davant dels seus amics, a la vista de tot el centre». I que «dos companys van intentar ajudar-lo des del primer moment».

Segons explica la professora, «a l'institut tenim un desfibril·lador i vuit professors preparats per fer-lo servir». Però explica que «una empresa ens va fer un curs, tot el claustre va vendre polseres a tres euros per pagar aquest curs». Aleshores es pregunta per què la Junta no es fa càrrec de la formació.

«Només som un centre educatiu on cada dia es reuneixen 1.300 persones entre alumnes, professors i PAS, a més de famílies i altres persones de pas», assenyala. «Molts pobles tenen menys població, i tenen serveis mèdics i infermeres», diu. Per això demana més mitjans al seu centre escolar.

«Creuarem els dits»

La professora denuncia que els col·legis privats i concertats tenen infermeres escolars «però nosaltres no podem». Lamenta que, com en el cas d'aquesta setmana, «l'única ambulància de la zona triga 20 minuts a arribar-hi, i el nen mor». «Potser no es podia fer res, però potser sí», explica indignada.

Imatge del pati de l'IES Sierra de Mijas a Màlaga
Alumnes al pati de l'IES Sierra de Mijas a Màlaga | IES SIERRA DE MIJAS

Tot l'institut viu moments molt durs, tal com descriu ella mateixa. «Avui ens reunirem 1.300 persones menys una, treballarem i intentarem processar el dolor del qual vam viure ahir». Ha destacat «la por, la desesperació, la mirada d'aquesta família que es va trencar ahir».

«I creuarem els dits perquè ningú es colpegi, caigui, per les escales, li doni un atac epilèptic, un ictus o s'empassi una arracada», afegeix. El problema, diu, és que «els nostres alumnes per a les autoritats educatives i sanitàries són de segona: no tenen els mateixos drets que altres alumnes de la zona».

Petició a les famílies

La professora reivindica que els nens de l'institut tenen «una formació acadèmica tan bona com la dels altres». «Som professionals i ens deixem la pell, aquí hi ha les nostres notes de selectivitat», posa com a exemple. Però tot seguit insisteix que els seus alumnes no tenen seguretat.

«Si un nen es cansa molt en Educació Física no hi ha ningú que el pugui examinar i derivar», afirma. «I si una nena es desmaia al lavabo i truquem al 061, de vegades ens diuen que no pot ser que els cridem per això, que és una baixada de sucre». Per això llença una petició.

«Volem personal sanitari als centres com als països del nostre entorn», diu, «i com als centres privats d'Espanya». Fa una petició especial a les famílies: «cal lluitar, ens hi va la vida, vosaltres podeu ficar canya, feu-ho». «Pel nen que ahir ens va deixar, per la seva família, pel teu fill», conclou.

Una infermera per cada 8.500 alumnes

Aquesta professora denuncia que quan ella anava a escola, fa més de 30 anys, va passar el mateix. «L'únic que ha canviat és que els professors ara saben fer una reanimació cardiopulmonar, i utilitzar un desfibril·lador», explica. «Les autoritats enviaran corones al funeral, suposo», diu irònicament.

Fotografia d'uns nens.
La professora demana més seguretat a les escoles | CEDIDA

Efectivament, a les escoles d'Espanya és estrany veure una infermera perquè segons les dades n'hi ha una per cada 8.500 alumnes. La comunitat educativa fa temps que demana regular la seva figura per atendre emergències als centres. Però també per tractar pacients crònics i promoure la salut.

L'última tragèdia torna a treure a la llum la necessitat de tenir un personal mèdic a les escoles de forma permanent. Els experts diuen que el risc zero no existeix, i que en aquest cas potser el nen hauria mort igualment. Però els pares i els professors tindrien la tranquil·litat que es va fer tot el possible.