Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La periodista Cristina Yuste

Commoció als mitjans espanyols: Perd la vida la periodista Cristina Yuste

Als seus 54 anys, era una de les comunicadores d'aquest país que més es va preocupar pel medi ambient

El món del periodisme espanyol ha patit un cop dur aquest cap de setmana. La periodista Cristina Yuste moria divendres a la nit amb 54 anys.

Nascuda el 1966, va ser una de les pioneres a Espanya a centrar la seva carrera en el periodisme ambiental. La seva carrera, desenvolupada gairebé íntegrament a l'agència EFE, sempre va estar molt centrada a cuidar el nostre planeta.

Un dels seus grans èxits va ser impulsar la informació sobre la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea. Amb el seu treball sempre va voler valorar aquests espais naturals del continent. 

Va ser una d'aquelles periodistes que es fan estimar pels seus companys i que sempre va estar disposada a fer el que fes falta. Els seus companys d'EFE destaquen com atenia igual la tutela d'un jove becari com fer una peça informativa clàssica per al teletip.

La consideraven una periodista especialitzada polivalent. Tant era capaç de portar la web o les xarxes socials com moderar un col·loqui ambiental.

«Sempre disposada a cobrir notícies, no la van frenar ni els seus embarassos ni res de res per sortir al carrer. Va ser una campiona», deia una de les seves companyes. Aquesta afegia que «quan vam començar amb les noves tecnologies va ser la primera a editar, locutar i el que fes falta».

Però no només destacaven la seva faceta professional sinó també la personal. «Sempre alegre, valent i amb un gran somriure», així la volia recordar una de les seves companyes a EFE TV.

Una carrera de més de 30 anys a l'agència EFE

El seu vincle amb l'agència estatal de notícies va començar el 1988. Va ser aquest any quan va començar fent pràctiques a la secció de teletext, llavors una tecnologia molt avançada.

Després del seu pas per aquesta part de l'agència, va desenvolupar aquesta tecnologia per Telemadrid. Tot i això, no trigaria molt temps a tornar en la que seria la seva casa durant més de 30 anys.

Va ser el 1989 quan es va incorporar definitivament a l'agència. Uns anys després, el 1997, es va incorporar a la seva secció de televisió on va exercir com a redactora de carrer i de taula.

Però potser el seu últim gran canvi professional es va produir en 2013. Aquell any va passar a formar part d'EFEverde, la part de l'agència centrada en temes mediambientals.

Dins d'aquesta secció va combinar la informació d'actualitat i política ambiental del dia a dia amb amplis reportatges. També va tenir temps de participar en projectes de la UE com LifeCelsius o LifeInvasaqua.

El seu gran projecte amb l'espai Xarxa Natura 2000

Però si hi va haver una feina en la qual va centrar els seus esforços durant anys va ser el projecte europeu Life Activa Xarxa Natura. Durant 5 anys va haver d'informar sobre ell perquè s'establís el 2017 el 21 de maig com el Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000.

Amb aquesta feina va recórrer tota Espanya explicant històries ambientals sobre les espècies i persones que habiten al territori. Això li va valer dos premis europeus: el de Millor projecte de Comunicació Ambiental i el premi Ciutadania Europea, de votació popular.

Però aquest no va ser el seu únic gran projecte vinculat amb el medi ambient. Amb LifeInvasaqua va poder informar d'un gran problema actual per a la biodiversitat: les espècies invasores.

El seu treball periodístic va servir per incorporar a l'agenda mediàtica el gran problema que aquestes suposen. I és que impliquen la segona causa de pèrdua de biodiversitat al món.

Durant els últims anys, també va destacar la seva cobertura per a la cimera del clima COP25 a Madrid. A més d'altres reportatges multimèdia com Rostres de la Natura o Veus de la Basuralesa.