Durant els primers mesos de l’any 2018 es va modificar la Llei de Presidència per poder investir Carles Puigdemont a distància. En un primer moment, aquesta decisió va generar molta polèmica, tanmateix, a mitjans d’aquest mes de juliol, el Tribunal Constitucional ha resolt que la tramitació per urgència i lectura única d’aquesta reforma és vàlida.
Desestimen la demanda contra la modificació de la Llei de Presidència
Així, el Constitucional ha avalat el procediment dut a terme durant la reforma de la Llei de Presidència, tal com ho anuncia Josep Costa, vicepresident de la Mesa del Parlament, a través del seu compte de Twitter. D’aquesta manera ha donat la raó al Parlament català i ha tombat el recurs que va interposar el PSC i Units per Avançar contra el procediment d’urgència i de lectura única que es va dur a terme per poder modificar la llei per si calia investir Puigdemont a distància.
Tanmateix, el Tribunal Constitucional no ha fet pública la resolució i aquest s’ha justificat afirmant que no sempre fa públiques totes les sentències que es prenen i, en aquest cas, no hi ha cap raó política en concret per no haver-ho fet. En aquest sentit, la sentència desestima la demanda presentada pels diputats parlamentaris dels citats grups i assegura que la modificació de la Llei de Presidència es va dur de manera correcta i aquest mètode no perjudica en cap cas els drets dels parlamentaris, encara que existeixin infraccions constitucionals evidents.
Resulta que el dia 15 de juliol el Tribunal Constitucional va resoldre que la tramitació per urgència i lectura única de la reforma de la Llei de Presidència sobre la investidura va ser correcta.
Però ni se'n va fer cap nota de premsa ni trobareu la sentència al web del TC... pic.twitter.com/YBUxpxCzSi— Josep Costa (@josepcosta) 30 de julio de 2019
Puigdemont i Comin demanden la Junta Electoral Central
Per altra banda, Carles Puigdemont i Toni Comin han presentat una demanda contra la Junta Electoral Central (JEC) davant del Tribunal Suprem per vulneració dels drets fonamentals, ja que se’ls ha impedit assumir la seva acta com a diputats al Parlament Europeu. En concret, segons ha avançat ‘El Nacional’, la demanda s’ha formulat contra l’acord al qual la JEC va arribar per rebutjar la promesa d’acatament de la Constitució tant de l’expresident com de l’exconseller i per declarar vacants els seus escons, juntament amb el d’Oriol Junqueras.
Així, Puigdemont i Comín han demanat que declarin nuls els acords de la JEC, ja que argumenten que han vulnerat els seus drets a accedir a càrrecs públics, a la igualtat de tracte i a les llibertats ideològiques i d’expressió. Per tant, han reclamat que el Parlament Europeu tingui coneixement de la seva elecció com a eurodiputats i se’ls entreguin les credencials que els corresponen.