Una infermera espera a les portes del MWC per fer proves PCR

La Covid-19, desbocada en una gran ciutat catalana: Una de cada 4 persones dona positiu

A Barcelona, la positivitat dels tests Covid-19 supera el 30% més d'una jornada, i en el tests d'avui, una de cada tres persones ha resultat positiva

La ciutat de Barcelona és la zona de Catalunya que té els pitjors registres de la Covid-19. Concentra una part significativa de les hospitalitzacions i més d'un terç dels pacients crítics ingressats a les UCI. Però a la regió sanitària de Barcelona ciutat, que també inclou Montcada i Reixac i una Àrea Bàsica de Salut de Sant Adrià del Besòs, hi ha una dada que esgarrifa encara més, malgrat semblar insignificant: gairebé una de cada quatre proves de la Covid-19 resulten positives.

La positivitat dels tests Covid-19 arriba a assolir el 33%

En concret, de les proves realitzades els darrers dies, gairebé una quarta part han estat positives. De mitjana, es realitzen al voltant de deu mil proves diàries, excepte dels caps de setmana, quan les xifres baixen a entre dos i cinc mil en els últims casos. Això significa que els casos diagnosticats cada dia superen els dos mil. De fet, és així des del dia 5 de juliol, excepte del diumenge dia 11, en què se'n van detectar prop de 800.

Totes són dades que espanten. De fet, cal esmentar que les dades de Salut sempre es mantenen obertes a actualitzacions en els darrers tres dies. Tanmateix, l'índex de positivitat de les proves realitzades aquest passat dimecres, que van ser, en principi, més de 2.100, és del 33%. És a dir, una de cada tres proves Covid-19 és positiva. Tot i això, aquest dimecres se'n van realitzar més, al voltant de 3.600, ja que es van detectar 1.327 casos positius.

Un 40% dels ingressats a les UCI són a Barcelona ciutat

Hi ha altres dades que també esgarrifen, i és que la regió sanitària de Barcelona ciutat concentra gran part dels ingressats i els pacients crítics. En concret, de les 1.255 persones ingressades per Covid-19, a Barcelona ciutat n'hi ha 329. A més, dels 237 ingressats a les UCI, un 40% són a Barcelona: un total de 96.

 D'altra banda, actualment hi ha 2.196 nous positius, i el número total de confirmats per PCR o TA des de l'inici de la pandèmia se situa en 171.458, xifra que s'eleva a 190.319 amb totes les proves. Des de l'inici de la pandèmia, han mort 6.787 persones a l'àrea, cinc més en la jornada de dijous.

Encara que ha baixat, el risc de rebrot se situa en 1.826 punts, més de 500 per sobre de la mitjana, encara que entre el 28 de juny i el 4 de juliol era superior, de 2.365 punts. La velocitat de propagació també baixa, sis centèsimes, fins a l’1,28, i es col·loca per sota del valor mitjà de Catalunya i per sota de la setmana anterior (3,17). La incidència a 7 dies és de 815 punts, i també se situa per sobre de la mitjana catalana, que és de 606.