Imatge de la Policia Local, amb els veïns i el gos emmordassat

Denuncien dos policies que haurien provocat la mort d'un gos al Penedès

Els fets haurien tingut lloc aquest dissabte

El grup animalista Nova Eucària ha denunciat i demanat identificar a dos agents de la Policia Local de Sant Elies de Mediona, a la comarca de l'Alt Penedès, per un presumpte delicte de maltractament animal en suposadament ometre el deure de socors durant la mort d'un gos emmordassat amb brides aquest dissabte. La denúncia relata que el gos va ser maltractat, emmordassat i lligat per les extremitats del davant i darrere «impossibilitant que l'animal pogués respirar, fet que va produir la seva mort, després d'haver estat agonitzant davant les mirades dels agents de la Policia Local presents i algun veí» de la urbanització on van passar els fets.

Concretament, l'entitat ha interposat denúncia contra els agents de policia no identificats, contra el tutor legal del gos assassinat i contra l'autor o autors directes del crim contra l'animal, «actors que van participar dels fets delictius, per la presumpta comissió d'un delicte de maltractament animal amb resultat de mort, tipificat i previst per l'article 337, a l'haver omès el seu deure de socors cap a l'animal», diu Nova Eucària en un comunicat.

«Els agents van emmordassar amb brides a un gos de nom desconegut, i el seu tutor legal, un veí de la urbanització, responsable directe de la seva protecció, tampoc ha estat identificat. Així mateix s'observa com els agents de la policia local i uns veïns estan parlant i mirant el gos mentre ell es troba a terra convulsionant, de manera que els agents incompleixen amb la seva obligació competencial de socórrer l'animal, incorrent en els delictes d'omissió de funcions i omissió d'auxili tipificats en els articles 407, 408 i 409 de denegació d'auxili», segueix el text.

Com a resultat de la immobilització i d'obstaculitzar la possibilitat de respirar per haver estat emmordassat, el gos va agonitzar fins a morir tirat a terra, sense rebre cap auxili per part de cap dels agents de policia presents al lloc dels fets. L'associació considera que els agents van causar la mort de l'animal amb «un ús indegut i desproporcionat de la força» i demanen al jutge identificar als policies, als testimonis dels fets i a l'amo del gos.

 

El relat dels testimonis

Nova Eucària assenyala que «són diversos els testimonis que denuncien que el gos en cap moment va atacar a cap agent present, de manera que en aquest sentit, a les xarxes socials, diverses persones manifesten haver estat testimonis oculars dels fets, confirmant que el gos en cap moment va agredir a cap ésser humà i que no va mostrar cap signe d’agressivitat».

Per aquest motiu, Nova Eucària diu: «el que ens fa entendre que sempre que un agent policial que abusa del seu poder contra una víctima no humana, es refugia sota manifestacions falses dels fets, sabent que la seva paraula preval per davant de la d'un altre ciutadà, el que considerem del tot perillós per la impunitat mantinguda. Per tot plegat, expliquen que es troben davant un cas de delicte de tractament animal i que no es pot descartar la comissió del delicte d'abandonament animal amb resultat de mort.