Vista aèria de La Bruna, a l'antic hotel Gaviota de Calella

Desallotgen l'antic hotel okupat de Calella per «risc imminent» d'ensorrament

L'alcaldessa del municipi ha signat un decret que ha permès a Mossos, Policia Local i Policia Nacional buidar l'immoble

L'antic hotel Gaviota de Calella (Maresme), convertit des de fa quatre anys en el centre ocupat La Bruna, ha estat desallotjat aquest divendres per un dispositiu conjunt de Mossos d'Esquadra, Policia Local i Policia Nacional. L'actuació ha arribat després que l'alcaldessa del municipi, Montserrat Candini, hagi signat un decret per fer-ho. En roda de premsa, Candini ha justificat l'acció que ha impulsat l'Ajuntament sense esperar l'ordre judicial perquè la degradació de l'edifici posava en «greu perill» la gent que l'ocupava.

El decret d'alcaldia que ha fet possible el desallotjament s'ha signat després que el consistori hagi realitzat una inspecció tècnica de l'edifici que ha posat al descobert greus deficiències de la instal·lació elèctrica, un risc molt alt d'incendi i una greu situació d'insalubritat. Aquest dijous, a més, l'alcaldessa de Calella es va dirigir al magistrat de la secció 17 de l'Audiència Provincial per reclamar-li una solució urgent per evitar «una tragèdia a l'edifici».

L'espai s'havia convertit en un focus d'inseguretat i delinqüència

El desallotjament s'ha produït després que el 16 de maig s'incendiés la planta baixa i que l'edifici, darrerament, s'hagi convertit en un focus de delinqüència, obligant a fer-hi més de 200 actuacions policials. L'escala delinqüencial al voltant de l'antic hotel va fer que el passat 27 d'abril es convoqués una Junta Local de Seguretat extraordinària per tractar la qüestió. A la reunió, Policia Local i Mossos d'Esquadra van decidir crear una taula operativa específica de comandaments policials per compartir informació al voltant de La Bruna i reforçar la vigilància policial per «neutralitzar al màxim» la problemàtica.

Després d'uns primers anys plàcids, la conflictivitat i el perfil delinqüencial de les persones que habitaven a La Bruna havia anat en augment i les dades policials es van disparar durant els mesos de març i abril, segons va explicar el director general dels Mossos, Pere Ferrer. «De moment no ha passat res crític, però tenim por que passi», assegurava Ferrer.