Desarticulada la banda que controlava el Port de Barcelona per entrar cocaïna

És la segona fase de l'operació Portico i s'han detingut, en total, 24 persones | Ara el cop ha estat contra la cúpula i en la primera fase es va anar en contra el Boixos Nois, que feien tasques de vigilància i protecció dels narcos

La Guàrdia Civil ha desarticulat, en la segona fase de l'operació Portico, la banda que entrava d'entrar des del Port de Barcelona grans quantitats de droga, sobretot cocaïna, que importaven des de Colòmbia. En aquesta part final de l'operació s'han detingut set persones relacionades amb l'entramat que s'encarregava de la compra en origen de la droga i d'entrar-la al port i també de comercialitzar-la a l'Estat i fer-ne exportació cap a altres països d'Europa. La banda feia anys que tenia controlat el Port de Barcelona i que entrava droga sense aturador, sobretot, comprant personal del port.

De manera global, entre la fase primera i la fase segona, l'operació s'ha saldat amb 24 detinguts i amb la intervenció de més de 500.000 euros en efectiu, 35 vehicles d'alta gamma així com amb el bloqueig d'actius immobiliaris per més de 20 milions d'euros. S'han fet escorcolls a Tarragona, Barcelona i Lleida.

Els Casuals dels Boixos Nois, els vigilants de la droga

En la primera fase es van detenir diverses persones, algunes d'elles vinculades al Port de Barcelona, com alguns estibadors i també membres dels Boixos Nois, la facció ultra del FC Barcelona. Els coneguts com Casuals eren els encarregats de donar seguretat a la banda que entrava la droga a Barcelona. Feien els encàrrecs que calien com entrar i vigilar la droga, cobrar o amenaçar a la gent que no pagava els seus deutes amb l'organització criminal.

Un conegut ultra acusat d'intentar agredir al president Laporta

La Guàrdia Civil va detenir, entre d'altres Casuals, a Antonio Torn, àlies Antoñito, líder dels Casuals, la branca més radical i violenta dels Boixos Nois. Antoñito ja va ser condemnat per la seva relació amb les amenaces que va rebre el president Joan Laporta durant el seu mandat al capdavant del FC Barcelona.

La segona fase, contra la cúpula dels narcos

En la segona fase, l'operació ha anat contra els encarregats de la compra de la droga en origen i els que s'encarregaven de la seva venda. Concretament, contra el líder del clan dels Balcans,  l'home que l'organització criminal havia enviat a Colòmbia per establir contacte directe amb els proveïdors i que finalment es va instal·lar a Barcelona des d'on dirigia la banda i els grupuscles que en formaven part, com els encarregats de la seguretat, els Casuals del Barça.

Des de Barcelona l'ara detingut també s'encarregava del control de les entrades i sortides de la droga a l'Estat i cap Europa. El líder de la banda, N.V, gaudia d'una vida de luxe, vivint en pisos de lloguer de més de 5.000 euros al mes, cotxes de lloguer d'alta gamma, prostitutes de luxe i visites freqüents als principals casinos de Catalunya.

Quan la banda va perdre els Casuals la banda va haver de trobar diverses persones que s'encarregaven de fer les gestions a l'interior del Port de Barcelona, negociant amb els estibadors i altres persones del personal del port per aconseguir treure la mercaderia.  Durant la segona fase d'aquesta operació es va poder detenir a dos estibadors que estaven a sou de la banda i que aprofitant la seva posició laboral al recinte portuari, eren els que lliuraven els enviaments de cocaïna a la branca d'aquesta organització desarticulada a la primera fase, extraient la mateixa de diversos contenidors arribats des de Sud-amèrica.

Més de 20 detinguts en les dues fases de l'operació

En total s'han detingut set persones en aquesta segona fase contra la cúpula de la banda i entre les dues fases s'han detingut 24 persones.  En els escorcolls s'han trobat deu quilos de MDMA a més de la intervenció d'abundant documentació de l'historial d'enviaments de contenidors i de material electrònic i de comunicacions. Per la Guàrdia Civil es dóna per desarticulada una banda que feia anys que operant des de Barcelona es dedicava a l'entrada de cocaïna a Catalunya des del Port.

S'han pogut intervenir més de 500.000 euros en efectiu, dues armes de foc i 35 vehicles d'alta gamma, havent-se arribat a bloquejar actius immobiliaris per més de 20 milions d'euros i 130 comptes bancaris. La Guàrdia Civil va fer escorcolls a cases i magatzems de Barcelona, Lleida i Tarragona.