Desarticulada una banda que robava cotxes a diferents poblacions de Catalunya per vendre'ls

Part del grup es dedicava a la sostracció dels vehicles i la modificació, mentre els altres els duien a altres parts de l'Estat, al nord d'Àfrica i al centre d'Europa

Els Mossos han arrestat els membres de la banda, que operava a Terrassa
Els Mossos han arrestat els membres de la banda, que operava a Terrassa | Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització criminal d'abast internacional dedicada al robatori i al tràfic il·lícit de vehicles. Hi ha quatre detinguts de nacionalitat búlgara i d'edats compreses entre els 28 i 54 anys. Els arrestats robaven els vehicles a Catalunya i els enviaven a altres punts de l'Estat i a diferents països del nord d'Àfrica i del centre d'Europa per vendre'ls.

La investigació ha permès relacionar el grup amb el robatori de vint vehicles a Catalunya. El 30 d'abril es van produir les quatre detencions i hi ha una cinquena persona citada com a investigada. El sisè integrant de la banda que vivia en territori català té vigent una ordre internacional de detenció. Va marxar del seu domicili de Santa Coloma de Gramenet dies abans de l'operatiu.

Es centraven en un model particular de cotxe

La investigació va començar a mitjans del 2017, quan els Mossos van detectar un augment considerable de robatoris de vehicles d'uns models molt concrets d'una mateixa marca comercial, Toyota. Els policies van constatar que gran part dels robatoris els havien comès membres d'una mateixa organització criminal assentada a Catalunya. Els integrants tenien un alt grau d'especialització per robar els vehicles i dotar-los d'una nova identitat per després vendre'ls a tercers.

A principis del 2018 es van detenir dos ciutadans búlgars a la frontera d'Àustria quan intentaven traslladar dos vehicles robats a Catalunya. Això va permetre els investigadors determinar que l'organització estava integrada per nou persones, vuit búlgars i un rus. 

Mossos
Un dels agents dels Mossos d'Esquadra durant l'operatiu | Mossos d'Esquadra

 

Sis d'aquests investigats vivien a Santa Coloma de Gramenet, Ripollet i Barcelona, i eren els encarregats de la sostracció i la manipulació dels cotxes robats. Els altres tres integrants, amb residència fora d’Espanya, s’encarregaven de transportar fora de l’Estat els vehicles robats.

Amagaven els cotxes en pàrquings llogats o públics

El grup actuava sempre seguint un mateix modus operandi. A última hora del dia recorrien diferents localitats catalanes a la recerca de vehicles que quadressin amb la marca i model. Llavors manipulaven els panys i la centraleta per poder emportar-se’l i el deixaven a la via pública, en llocs discrets i propers als seus domicilis, per veure si la policia el detectava. 

Substituïen les matrícules originals per evitar que es pogués identificar el vehicle com a robat. Un cop manipulats tots els elements d’identificació tornaven a amagar els cotxes i fabricaven documentacions falses amb les noves dades identificatives. 

Registres i detencions en diferents poblacions catalanes

Els Mossos van detenir quatre persones el 30 d'abril i van fer quatre entrades i escorcolls en dos domicilis de Santa Coloma de Gramenet i Ripollet, a l'empresa de transports a Parets dels Vallès i en un vehicle.

Als habitatges van intervenir diferents aparells electrònics per modificar les centraletes dels vehicles i configurar noves claus, inhibidors de freqüència per captar senyals dels comandaments a distància, claus sense codificar, eines per forçar i extreure panys, planxes metàl·liques amb números de bastidor falsos preparades per ser instal·lades, així com documentacions i matrícules falses de Suècia, Bèlgica i Rússia. 

També es van recuperar cinc vehicles que havien estat sostrets a Catalunya, que se sumen als vuit turismes recuperats al llarg de la investigació. Els detinguts van passar a disposició del jutjat d'instrucció número 5 de Rubí el 2 de maig. Un d'ells va quedar en llibertat amb càrrecs i els altres tres van ingressar a la presó sense fiança.


Comentaris

envia el comentari