Desarticulada una banda de marroquins que robava furgonetes per encàrrec

Els Mossos han detingut a vuit persones (dos més de la banda ja estaven en presó) a Barberà del Vallès | A Tarragona tenien un pis franc per canviar les matrícules abans d'enviar els cotxes a Algesires

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una banda criminal que es dedicava al robatori per encàrrec de vehicles a Barcelona i que després es venien en altres punts d'Europa. Als detinguts se'ls hi imputa el robatori de gairebé 70 vehicles a més de delictes de falsificació documental. La Unitat Central de Tràfic Il·lícit de Vehicles dels Mossos d'Esquadra van començar a investigar els fets, amb el cas que van batejar com Sprinter, quan van saber que les policies italianes i franceses van trobar al port de Gènova i al de Sète de diversos vehicles que constaven com a sostrets a Barcelona.

Després de les primeres gestions d'investigació de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos van poder relacionar dos germans marroquins —un d'ells establert a Barberà del Vallès i l'altre que vivia entre Màlaga, Cadis i el nord d'Àfrica— amb la banda que es dedicava al robatori de furgonetes i de vehicles. Quan els van poder identificar, ells van saber que s'havien trobat diversos cotxes als ports italians i francesos i van canviar el seu port i els van portar cap Algesires, per poder operar des d'aquest port sense aixecar sospites.

Des del nord d'Àfrica encarregaven a la banda quins vehicles robar

La banda feia els robatoris de les furgonetes i dels vehicles per encàrrec. Un dels germans, que era el líder, des de Barberà del Vallès, rebia l'ordre de robatori del seu germà on quedava especificada la marca i el model i, a vegades, fins i tot el color. Juntament amb altres membres de l'organització establerts a Catalunya, s'encarregava de buscar un vehicle d'aquelles característiques. Quan el trobaven, el robaven i l'amagaven fins que arribava un conductor des del nord d'Àfrica que s'encarregava de baixar-lo fins a Algesires.

Agents de l'ARRO dels Mossos entrant a un dels pisos de la banda.
Agents de l'ARRO dels Mossos entrant a un dels pisos de la banda. | CatalunyaDiari.cat

L'organització que ha pogut desmantellar els Mossos d'Esquadra utilitzava moderns dispositius electrònics per accedir al vehicle, posar-lo en marxa i copiar-ne les claus. Per evitar que els detectessin utilitzaven diferents metodologies a l'hora de traslladar els vehicles robats fins a la destinació final: a vegades els transportaven immediatament després de sostreure'ls, sense alterar cap element identificador del vehicle i aprofitaven el fet que el titular desconeixia que havia estat víctima del robatori i, per tant, no hi havia cap denúncia interposada.

A Tarragona hi guardaven els cotxes per canviar-los la matrícula

Altres vegades substituïen les matrícules originals del vehicle sostret per unes altres que tampoc tenien requeriments a les bases de dades policials i traslladaven el vehicle també la mateixa matinada del robatori. Un altre procediment que utilitzaven, segons han explicat els Mossos d'Esquadra, consistia en traslladar els cotxes robats fins a una casa situada a Tarragona, on alteraven els elements identificadors com el número de bastidor i les plaques de matrícula.

A la casa de Tarragona es van trobar materials per modificar els vehicles robats.
A la casa de Tarragona es van trobar materials per modificar els vehicles robats. | CatalunyaDiari.cat

 

Va ser a finals del mes de maig d'aquest any que els Mossos van poder accedir a tota la informació necessària dels investigats i van poder explotar l'operació, fent escorcolls en diversos pisos de Barberà del Vallès i també a Tarragona, a la casa que feien servir per canviar els vehicles després de ser robats. En els escorcolls es van localitzar dispositius OBD —es poden utilitzar tant per a la modificació com a la programació de paràmetres del vehicle com per a la configuració i la codificació una nova clau— a més d'aparells electrònics utilitzats per configurar claus verges i dispositius per manipular els panys sense ocasionar danys.

Quatre dels membres de la banda, a presó

La policia catalana va poder detenir també vuit persones relacionades amb els robatoris de furgonetes a Mataró, Sabadell, Barberà del Vallès, Barcelona, Tarragona i Figueres; dos d'ells després de passar a disposició judicial van ingressar a presó. Els Mossos també han imputat a dues persones més per aquests fets que ja estaven a presó pels mateixos fets quan es van fer les altres detencions. En resum, quatre dels deu membres de la banda estan entre reixes. Entre ells, el cap de la banda, el marroquí que ho dirigia tot des de Barberà del Vallès.

Durant els escorcolls els Mossos van trobar també diverses plantes de marihuana.
Durant els escorcolls els Mossos van trobar també diverses plantes de marihuana. | CatalunyaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari