Els investigadors dels Mossos d'Esquadra que es van posar a treballar poques hores després dels atemptats per aclarir què havia passat a Alcanar, Barcelona i Cambrils van resseguir el perfil de tots els terroristes que s'havien pogut detenir, els que s'havien abatut a Cambrils i també dels que es van trobar sota les runes del xalet de la urbanització Montecarlo d'Alcanar. La sorpresa, però, va arribar quan els agents de la Comissaria General d'Informació, els encarregats de la lluita antiterrorista, van introduir el nom Abdelbaki es-Satty a la base de dades que comparteix la policia catalana amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.
Sense notícies d'Es-Satty a la base de dades policial
No hi havia res de res. Així ho van informar el jutjat de l'Audiència Nacional que porta el cas els agents dels Mossos d'Esquadra que van fer la recerca. Quan els investigadors van rastrejar pels registres policials l'imam de Ripoll no hi constava que havia estat quatre anys en presó per un delicte de tràfic de drogues des de 2010 i tampoc la seva relació amb l'operació Chacal —tot i que finalment va ser un fracàs, va permetre detenir 20 gihadistes a Vilanova i la Geltrú l'any 2006.
Tampoc hi constava la relació que havia tingut l'imam de Ripoll amb la Guàrdia Civil i amb agents del CNI mentre Es-Satty va estar pres a Castelló i que durant la seva estada al centre penitenciari havia tingut un règim especial com a possible individu amb risc de radicalització.
Fonts policials consultades per CatalunyaDiari.cat asseguren que tots els antecedents policials d'una persona que resideix a l'Estat Espanyol queda registrat a les bases de dades policials i que no hi ha cap argument per eliminar-ho. O un error informàtic va esborrar els antecedents de l'imam de Ripoll, deixant el seu currículum policial impol·lut o algú en va esborrar els delictes a posteriori. Per la seva relació amb el CNI i la Guàrdia Civil i tenint en compte aquest fet, encara s'obren més interrogants sobre el paper que va tenir l'imam de Ripoll en la preparació dels atemptats de Barcelona i de Cambrils.
«Sense registre de detencions per un cos policial», via lliure
«Sense registre de detencions per un cos policial» detallen que és el que els Mossos van trobar quan van posar el seu nom i així ho van fer notar en el seu informe que va ser entregat al jutge de l'Audiència Nacional quatre dies després de l'atemptat i quan encara s'estava treballant per poder identificar el cos de l'imam sota les runes del xalet d'Alcanar.
Quan s'identifica una persona, sigui al carrer o des d'una comissaria, la base de dades retorna als agents que fan la petició la informació sobre l'individu: si té procediments oberts pendents de resoldre (estar buscat per ser detingut, buscat per notificar-li algun tràmit judicial; en l'argot policial es coneix com a «vermell»), si té antecedents (en l'argot es coneix com a «marró») o si l'identificat no té cap mena d'antecedent.
Si una persona com l'imam de Ripoll hagués estat aturat en un control de pas d'algun cos policial, si els agents haguessin filtrat la seva documentació per emissora, el retorn hagués estat que no tenia res pendent ni tampoc antecedents, un fet que fa que no desperti tant d'interès policial, una manera de tenir més via lliure per evitar un escorcoll més minuciós del vehicle, per exemple. Una manera de tenir via lliure, o poder-ho fer més fàcil, per moure's per Catalunya sense control policial.
ACTUALITZACIÓ, divendres 10 d'agost. «Error humà», segons Mossos
Segons recull el diari ARA, els Mossos d'Esquadra asseguren ara que l'informe que es va enviar al jutjat assegurant que Es-Satty no tenia antecedents segons les bases de dades contenia algun tipus d'error humà i que sí que consten antecedents per drogues i les detenecions quan l'imam de Ripoll va ser recercat a les bases de dades. Tal com han explicat fonts de la policia catalana al mitjà citat, de manera verbal els investigadors van detallar els atencedents al jutge de l'Audiència Nacional Fernado Andreu.