Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un agent dels Mossos d'Esquadra agafant l'escultura dels Jocs Olímpics recuperada a Barcelona

Desarticulat un grup dedicat a estafes bancàries que només a l'octubre van assolir els 200.000 euros

Hi ha tres persones detingudes
Un agent dels Mossos d'Esquadra agafant l'escultura dels Jocs Olímpics recuperada a Barcelona
Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una banda que es dedicava a l'estafa | Mossos d'Esquadra

Desarticulada una organització d’estafadors a Catalunya. Els Mossos d'Esquadra han detingut tres persones per estafes bancàries a empreses. Només a l'octubre, la banda hauria comès tres estafes per més de 200.000 euros.

Els arrestats són dos homes i una dona d’entre 31 i 49 anys, de nacionalitat congolesa i espanyola, els tres veïns de Barcelona. Concretament, tot i que les detencions es van fer el 17 i 18 de novembre, la investigació es va iniciar a finals d'agost, quan el representant d'una empresa de Viladecans va denunciar una estafa per la manipulació d'un pagaré nominatiu que havia emès a favor d'un proveïdor seu, però s'havia ingressat alterant l'import inicial en un compte aliè a la seva relació comercial.

El grup estava especialitzat en dues tipologies d'estafes bancàries

El grup es dedicava a fer dos tipus d’estafes bancàries. La primera consistia en la sostracció de correspondència ordinària de les bústies de correus d'empreses situades en polígons, amb l'objectiu d'interceptar cartes que contenien xecs, pagarés o ordres de pagament nominatius en concepte d'abonament de serveis. Posteriorment, els manipulaven amb productes químics per modificar les dades inicials del beneficiari i l'import. Finalment, feien l'ingrés en comptes bancaris i, posteriorment, reintegraments en metàl·lic a finestreta o en caixers automàtics per aconseguir els diners en efectiu.

La segona tipologia que utilitzaven es coneix com a 'Mailing' i està basada en la intrusió i usurpació de correus electrònics d'empreses. Els estafadors accedeixen al sistema informàtic de les empreses per tal de buscar les seves relacions comercials. Un cop escullen l'objectiu es posen en contacte amb ells per facilitar un nou número de compte bancari, gestionat per l'organització, on han d'ingressar els diners derivats de la seva relació comercial.

Cada persona del grup criminal tenia una funció específica

Els agents van descobrir durant la investigació que el grup criminal estava format per diverses persones i cadascuna d'elles tenia un rol específic. En un primer nivell hi havia el hacker qui era l'encarregat d'aconseguir la informació de les empreses i, que segons s'ha comprovat operava des del Regne Unit. En un segon nivell hi havia un home, de nacionalitat congolesa i amb nombroses antecedents per estafa, que era l'encarregat de gestionar els comptes bancaris on s'ingressaven els diners fraudulents. Ell era també l'encarregat de contactar amb persones disposades a cedir o constituir aquestes comptes bancaris, els quals formaven el tercer nivell de l'organització.

Entre el dimarts 17 i el dimecres 18 de novembre es va detenir l'estafador del segon nivell i dues persones més que formarien part del darrer esglaó del grup. Els detinguts van passar a finals de la setmana passada a disposició judicial i el jutjat va decretar l'ingrés a presó del principal investigat.

Amb tot, la investigació ha permès comprovar que a l'octubre havien comès tres estafes amb un benefici fraudulent de 200.000 euros. Ara, la investigació continua oberta per tal d'identificar i detenir la resta d'integrants de la banda i determinar si poden estar implicats en altres estafes.