Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
cinta policial

Desarticulen a Barcelona una banda internacional que ha estafat més de 500.000 euros

Han detingut a més de 80 persones

La Policia Nacional, l'Agència Tributària i Europol s'han unit en una macrooperació conjunta per desarticular una banda internacional d'estafadors que operaven amb el mètode de les 'cartes nigerianes' a Barcelona, Madrid i Portugal.

El nucli d'aquesta organització criminal estava situat a Parla i Fuenlabrada, a Madrid, però tenien ramificacions a diversos punts de l'Estat com Barcelona, Santander o Màlaga, entre d'altres. 

Imatge d'un control de carretera dels Mossos d'Esquadra
Han detingut a més de 80 persones | ACN

Les autoritats han detingut a més de 80 persones i han realitzat 53 registres, en els quals s'han decomissat 500.000 dòlars, 30.000 euros, 200 telèfons mòbils i diversos ordinadors i vehicles.

La investigació es va iniciar a finals del 2019 quan els agents van detectar paqueteria procedent dels Estats Units amb elevades quantitats de diners amagats a l'interior de revistes. 

Poc després, i fruit de la col·laboració internacional d'autoritats fiscals i policials dels països afectats, es va descobrir que es tractava d'una organització criminal dedicada a l'estafa a través de la modalitat coneguda com a 'cartes nigerianes'. 

Què són les 'cartes nigerianes'?

 El 'modus operandi' consistia a encarregar a una copisteria de Fuenlabrada la impressió massiva de les cartes simulant premis de loteria o herències de familiars no reclamades.

S'imprimien de dues maneres: amb el nom i cognoms de les víctimes o bé de manera generalitzada i després adquirien les etiquetes individualitzades amb les dades personals i direcció per col·locar-les als sobres. 

Posteriorment, es traslladaven a Portugal, ja que el cost del servei era inferior a les empreses espanyoles. Els investigadors van calcular que el cost d'enviament podria arribar als 500.000 euros.

Les víctimes, sempre persones d'edat avançada, contactaven amb el telèfon que figurava a les cartes i contestaven un petit qüestionari per conèixer el seu poder adquisitiu i així poder ser enganyades.

Les víctimes havien d'abonar una quantitat inicial d'entre 1.000 i 30.000 euros en concepte de taxes i impostos burocràtics per poder accedir als premis o herències fraudulentes. 

L'organització tenia un complex sistema d'ocultació del benefici, per aquest motiu han trigat tant a aconseguir desarticular la banda.