Un agent dels Mossos durant la detenció d'un sospitós amb les mans immobilitzades

Desarticulada a Catalunya una organització criminal internacional

L'operatiu policial ha permès alliberar 18 dones que estaven obligades a prostituir-se | S'han detingut 19 persones

Els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional espanyola i la policia de Romania han pogut desarticular a Girona una organització criminal internacional d'origen romanès dedicada al tràfic de dones per a la seva explotació sexual. En un operatiu conjunt dels tres cossos policials, que ha estat coordinat per l'Europol, s'han detingut 19 persones -incloent els dos líders de la xarxa- a Espanya i Romania. A més, també ha permès alliberar 18 dones -també a ambdós països- que estaven obligades a exercir la prostitució. Almenys una d'elles era menor d'edat. La xarxa de proxenetes comptava amb ramificacions al Regne Unit, Dinamarca i Alemanya.

8 persones detingudes a Catalunya, 11 a Romania

En l'actuació dels Mossos i la Policia Nacional a Girona es van detenir un total de 8 persones, mentre que a Romania se'n van detenir 11 més. L'operatiu es va posar en marxa quan un equip conjunt de la policia catalana i espanyola va detectar la presència d'una xarxa de proxenetes d'origen romanès a Girona. Segons la investigació dels agents, aquest entramat s'havia assentat a Catalunya i pretenia monopolitzar el negoci de la prostitució de carrer a les zones de l’Alt Empordà i La Selva. Per aconseguir-ho, la policia assegura que feien ús de la violència i la intimidació contra altres dones i proxenetes de la zona amb l'objectiu d'expulsar-los o bé per obtenir un pagament per poder continuar treballant.

Dones obligades a prostituir-se

Segons han informat els Mossos d'Esquadra, els membres de l'organització desarticulada es dedicaven a captar dones, obligant-les a exercir la prostitució. Primer iniciaven una relació suposadament sentimental amb elles, però després, amb coaccions i agressions físiques, les traslladaven a l'Estat espanyol i a altres indrets d'Europa com el Regne Unit, Dinamarca o Alemanya perquè es prostituïssin. 

Tal com defineixen els Mossos, les dones obligades a treballar de prostitutes ho feien en unes condicions higièniques deplorables. Fins i tot, quan alguna d'elles s'havia quedat embarassada. A més, a banda de veure's obligades a exercir la prostitució (tant en clubs com a la via pública), les dones havien de lliurar la recaptació diària als líders de l'organització. Uns líders que, a més, no tenien cap problema en exposar-se a les xarxes socials amb gran ostentació i luxe. 

A més, segons informa el cos policial català, alguna de les dones alliberades havien estat marcades amb tatuatges per tal que altres organitzacions semblants sabessin que eren de la seva «propietat».

Escorcolls a Figueres i Romania

L'operació policial dels Mossos, la Policia Nacional i la policia romanesa ha conclòs amb l'entrada i escorcoll de manera coordinada en dos domicilis de Figueres i a catorze més a Romania, en les quals hi han participat més de 180 agents d’ambdós països. Entre els efectes trobats en els escorcolls realitzats a Romania hi ha fotografies de caràcter pornogràfic en les quals apareix una de les víctimes alliberades, menor d'edat, que també era obligada a prostituir-se.