Dos agents i un vehicle de la Policia Nacional

Desarticulen una xarxa que falsificava passaports Covid per a famosos i delinqüents

Segons la Policia Nacional, venien PCR negatives falses a 50 euros i certificats de vacunació de fins a 1.000 euros

La Policia Nacional ha desarticulat la branca espanyola d'una organització que proporcionava passaports Covid falsos en diferents països de la Unió Europea. En un comunicat, la Prefectura Superior de la Policia de Madrid ha explicat que van arribar a inscriure fraudulentament en el Registre de Vacunació a 1.600 persones, entre elles el conegut cantant Omar Montes o Ana María Cameno, 'la reina de la coca'.

Fins a set persones han estat detingudes en el marc d'aquesta operació, sis d'elles a Madrid i una a la província de Barcelona. Els arrestats, que oferien tant proves PCR negatives falses com passaports Covid falsificats a través d'aplicacions de missatgeria instantània, estan acusats dels presumptes delictes de falsedat documental i contra la salut pública.

Entre els arrestats, cinc homes i dues dones, hi ha una infermera que també està acusada de revelació de secrets i accés il·legal a bases de dades. Ella seria qui s'encarregava d'introduir al registre de vacunats aquelles persones que havien pagat pel servei. En aquest sentit, no es descarten més detencions.

Segons ha explicat la Policia Nacional, l'operació, que continua oberta, ha permès la detecció i identificació dels líders de l'organització criminal que operava des de França. En aquest sentit, aquestes dades ja han estat traslladades a les autoritats del país.

Fins a 1.000 euros per un passaport Covid fals

La investigació de la policia espanyola va començar a principis de gener, quan es van detectar anuncis en grups de caràcter negacionista d'una aplicació de missatgeria instantània. En aquest sentit, integrants de grups criminals o intermediaris d'aquests oferien tant proves PCR negatives falses com passaports Covid falsificats.

Els agents van esbrinar en les seves perquisicions que el preu del certificat d'una PCR negativa era de 50 euros, mentre que un passaport Covid fraudulent costava entre 200 i 1.000 euros. En aquest sentit, la màxima quantitat s'exigia a persones amb un poder adquisitiu més gran a canvi de ser introduïdes en el registre amb la pauta de vacunació completa. 

Els investigadors també van constatar que, en la majoria de casos, l'organització exigia el pagament dels seus serveis, sempre per avançat, en criptomonedes, a través de comptes que havien obert en tercers països. L'objectiu, segons la Policia Nacional, era fer més complicat el rastreig.