Imatge del tren de mercaderies que ha descarrilat entre Girona i Caldes de Malavella

Descarrila un tren de mercaderies a Catalunya i la via queda completament tallada

No hi ha cap persona ferida i Renfe ofereix autobusos alternatius

Ensurt a la xarxa ferroviària de Catalunya. La circulació de trens entre Girona i Caldes de Malavella, a la comarca de la Selva, resta interrompuda pel descarrilament del vagó d’un tren de mercaderies. A causa del succés s’ha activat el pla Ferrocat i no hi ha cap persona ferida.

Protecció Civil ha explicat que el vagó, que ha descarrilat a Riudellots de la Selva, no duia mercaderies perilloses. Renfe posarà autobusos entre Girona i Caldes per l’afectació de la circulació entre les dues ciutats.

El descarrilament s'ha produït al voltant de les 03.30 hores d'aquest dimarts, 31 d'agost. Encara no hi ha previsió de quan es podrà reprendre la circulació després de la sortida de la via del tren, un fet que Adif investiga per determinar-ne les causes.

Els tècnics de Renfe i Adif s'han desplaçat fins al lloc dels fets per valorar l'afectació i encarrilar els combois.

A més, Renfe està destinant personal d'informació i atenció al client als punts afectats per atendre els passatgers. Que també poden seguir les actualitzacions a través dels canals de comunicació de la ferroviària.

A l’ombra d’una vaga de maquinistes

El Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris (SEMAF), que representa el 85% dels maquinistes a l'Estat, va iniciar la setmana passada els tràmits previs per convocar una possible vaga contra Renfe.

En un comunicat, el sindicat assegurava que la gestió del grup és «un caos» i que «impedeix prestar el servei amb normalitat», afegint que «no hi ha una sola línia en tot l'Estat que funcioni correctament».

En aquest sentit, reclamava que es recuperin les freqüències horàries que es van suprimir durant la pandèmia i es compleixin els acords laborals assolits l'any 2007, coincidint amb la transferència de la gestió de Rodalies. «Falten maquinistes, el que impedeix que puguin sortir molts els trens programats», lamentaven.

Segons SEMAF, els problemes que acumula Renfe deixa als usuaris «literalment tirats» i fan que el sistema «s'acosti al col·lapse».

Des del sindicat critiquen que hi ha una «clara» falta de personal, sobretot als mesos d'estiu, i que el nombre de viatges que es programen cada any és insuficient. «Des de l'1 de gener sabem quins trens no sortiran, i sembla que els és igual», insistien des del sindicat.

També advertien que la situació es pot agreujar encara més de cara al desembre, quan està previst que es produeixin centenars de sortides dins l'empresa.

«Malgrat tot, Renfe està allargant la incorporació dels candidats que van aprovar les oposicions; tots aquests professionals s'haurien d'estar preparant per poder incorporar-se el gener», remarcaven.