Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Varios miembros de los Latin Kings.

Descobreix les bandes llatines més perilloses de l'Estat

Les que tenen una presència més destacada al territori espanyol són els Dominicans Don't Play, els Trinitarios, els Ñetas i els Latin Kings

Varios miembros de los Latin Kings.
Integrants de la banda Latin Kings | Cedida

 

Tot i que a les primeres planes dels diaris espanyols ja no s'hi vegin bandes llatines, els delictes que duen a terme aquests grups organitzats no s'han aturat, sinó que han augmentat. La Policia Nacional ha dictaminat que el crim, les detencions i les morts violentes relacionades amb els integrants d'aquestes bandes s'han incrementat al llarg dels darrers anys, i a Madrid la xifra preocupa particularment, tal com ha revelat 'Carácter Urbano'.

  • No et perdis: El club dels Hells Angels i els seus secrets amagats

En què consisteixen les bandes llatines?

Es tracta de  grups organitzats amb integrants que, majoritàriament, tenen una procedència llatinoamericana. Hi ha diverses d'aquestes bandes que duen a terme actuacions delictives i que es mouen amb una identitat pròpia. Les persones que les integren aprenen diversos codis i patrons de comportament que cal que compleixin si volen seguir dins de l'organització.

De manera habitual, les persones entren en aquests grups a través de coneguts o familiars. Sovint, caldrà que el nou membre segueixi un ritual d'iniciació que té elements de violència. Igualment, es requereix que cada integrant acati les ordres que rebi dels seus superiors o del comandament i, a canvi d'això, podrà rebre alguna mena de recurs econòmic o bé protecció respecte d'altres organitzacions d'aquesta mena.

Las bandes llatines més perilloses i arrelades al territori espanyol

Tot i que normalment es pensa que és així, els integrants de les bandes normalment no són immigrants sense papers. Habitualment, es tracta de persones amb un permís de residència al país que encaixen amb aquesta descripció: un individu de sexe masculí, que té entre 14 i 25 anys  i que sovint forma part del grup des que és menor d'edat.

N'hi ha molts que han tingut la mala sort de criar-se en un nucli familiar desestructurat, cosa que també ha fet que fracassin a l'escola. Com a resultat d'això, un 95% dels integrants d'aquestes bandes compten amb antecedents penals per delictes com furts, violència domèstica o agressions.

Detención de un Trinitario en Guadalajara.
Un membre d'una banda és detingut a Guadalajara | Guadanews

Al territori espanyol existeixen 88 bandes llatines identificades, tot i que una gran part d'aquestes organitzacions són legals. Si examinem les que estan destinades a dur a terme alguna activitat il·lícita o les que tenen un vincle amb el crim organitzat, veurem que ens cal centrar-nos en sis: els Forty Two, els Latin Kings, els Dominicans Don't Play, els Ñetas, els Blood i els Trinitarios. D'aquestes, en concret, n'hi ha quatre que han passat a formar part de les pàgines de successos a causa d'alguns episodis espantosos a Madrid, i que tot seguit examinarem:

1. Els Latin Kings

Es tracta d'una banda originada al llarg de la dècada de 1950, en un moment en què un pres de nacionalitat cubana que complia condemna en una presó de Chicago va formar el grup, per tal de protegir-se. A partir d'aquell instant, van anar creixent fins que es van estendre pel continent americà i per Europa. Finalment, es van convertir en una de les bandes delictives amb més presència a tot el planeta. Els enemics principals dels Latin Kings són els Ñetas, una banda que prové de Puerto Rico.

Miembros de los Latin Kings en un juicio.
Integrants dels Latin Kings durant un judici | EFE

 

Aquesta organització comença a actuar al territori espanyol a mitjans de la dècada del 2000, i els mitjans de comunicació s'hi van fixar sobretot per la rivalitat que mantenen amb una altra banda que va començar a guanyar popularitat també a Espanya, els Ñetas. A partir d'aquest moment, es van anar multiplicant les notícies relacionades amb les batudes policials vinculades amb el tràfic d'estupefaents i les accions violentes dels Latin Kings.

Ara bé, l'any 2010, els Latin Kings van patir un revés important: hi va haver 54 dels seus membres que van ser detinguts a Carabanchel, a Madrid. N'hi havia molts que eren membres de la cúpula de l'organització, com el líder al territori espanyol, que rebia el sobrenom d'Inca Supremo de la Sagrada Tribu América Spain. La seva detenció va tenir lloc mentre se celebrava la primera dècada de vida de l'organització a Madrid.

A partir d'aleshores, s'han desmantellat diferents «capítols» o subgrups de la banda. El darrer líder que s'ha jutjat ha estat Baby White, un català que en realitat s'anomena Óscar Peralta i que va portar el grup també a Catalunya. Va ser acusat de perpetrar diversos robatoris i de traficar amb drogues.

Operación conra los Latin Kings en Cataluña.
La policia du a terme una operació a Catalunya contra la banda dels Latin Kings | EFE

 

Sigui com sigui, aquesta banda continua al capdavant de les més implantades al territori espanyol, i durant els darrers anys ha estat la protagonista de diversos fets delictius. Ara bé, la seva capacitat d'influència i el seu poder han disminuït en detriment d'altres grups llatins com ara els Trinitarios, que tenen una presència més arrelada a Madrid.

2. Els Ñetas

Durant els anys vuitanta, aquest grup va fer la seva aparició per tal de defensar els drets dels reclusos a Oso Blanco, un centre penitenciari  de Puerto Rico. El va crear Carlos Torres Irriarte, que hom anomenava «La Sombra». Ara bé, el creador d'una altra banda va matar-lo l'any 1981 i, des d'aleshores, ha esdevingut una banda delictiva arrelada tant a Llatinoamèrica com al territori espanyol.

Malgrat que, a l'Estat espanyol, el recorregut d'aquesta organització és paral·lel al dels Latin Kings, cal remarcar que estan molt enfrontats als Trinitarios per mirar de controlar Madrid  i, per això, s'han vist immersos en diversos capítols molt violents. El que més ha transcendit és el brutal apunyalament d'un ñeta a un noi menor de 17 anys, durant el mes de setembre de 2016.

Sanitarios en el lugar donde murió un joven de 17 años en Vallecas.
El personal sanitari a Vallecas, a l'indret de la mort del menor de 17 anys | Emergencias Madrid

 

A partir d'aquest moment, no han parat de produir-se detencions d'integrants del grup acusats de furts i tràfic de drogues. De fet, l'any 2017 van provar de perpetrar una agressió contra un jove integrant d'una banda enemiga, i aquest episodi va acabar amb un total de set persones detingudes.

3. Els Dominicans Don’t Play

Normalment se'ls coneix amb les sigles de DDP, i es tracta d'un grup que va néixer a començaments dels anys noranta a la ciutat de Nova York. Més específicament, es van crear als barris del Bronx i de Brooklyn. Igualment, tenen una presència força arrelada al territori espanyol. El seu codi intern és molt estricte, i això fa que s'hagin tornat força famosos els càstigs que reben quan incompleixen les regles establertes. 

De la mateixa manera que passa amb els Trinitarios i els Ñetas, han provat de controlar diversos dels barris de Madrid. Un dels fets tràgics més destacats relacionats amb un membre dels DDP va tenir lloc el mes de març del 2016, quan un dels menors de la banda va apunyalar un Trinitario de 15 anys molt a prop de la Puerta del Sol, una agressió que va acabar amb la vida del Trinitario.

Machetes incautados tras la detención de varios Dominican Don't Play.
Confiscació de diversos matxets després de detenir integrants de la banda DDP | EFE

 

El mes de juliol de l'any 2018, diverses autoritats policials van poder entrar dins de la seu del grup, on els Dominicans Don't Play es trobaven per tal de planificar els fets delictius que durien a terme i per captar altres persones joves. Es van detenir al voltant d'una quarantena de persones, cosa que va comportar un cop molt dur per a la banda al territori espanyol.

4. Trinitarios

També coneguts amb l'abreviatura 3ni, els Trinitarios han guanyat molta força durant els darrers anys. Van aparèixer a les presons novaiorqueses de començaments de la dècada dels noranta, i els seus integrants procedeixen principalment de la República Dominicana. Per això, duen roba amb els colors de la bandera del país i estan inspirats en alguns dels herois dominicans més destacats, com ara Juan Pablo Duarte.  

Tal com hem observat, han tingut una implicació significativa en dues baralles molt rellevants per tal de controlar la capital espanyola. Les autoritats policials han destacat que avui en dia és el grup que té una presència més gran a la capital espanyola, amb uns 250 integrants en actiu. Sobretot es concentren en zones de Madrid com ara Villaverde, Tetuán o el Puente de Vallecas. Per altra banda, els Ñetas controlen la Latina i Carabanchel.

  • Et recomanem: Les 10 sectes actives més esgarrifoses d'Espanya