Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els Mossos han pujat un maniquí a la barca al pantà de Susqueda

La desesperació de les famílies dels joves assassinats a Susqueda, 2 anys després del crim

La investigació del crim durant aquests anys ha generat més dubtes a la policia, entre altres, per la posada en llibertat de l’únic sospitós i la mort del principal testimoni del cas

El crim de Susqueda va tenir lloc fa dos anys i quatre mesos i, lluny de resoldre’s, les incògnites no han parat d’augmentar. Encara queden per respondre els dubtes principals: com van morir Marc, de 23 anys, i Paula, de 21; qui ho va fer, amb quina arma, sobretot, per què.

Semblava que el cas feia un pas endavant després de la detenció  de Jordi Magentí Gamell, l’únic sospitós del cas. Fa poc més d’un any, però, l’Audiència de Girona va ordenar que se l’alliberés, després de considerar que «els principals indicis de criminalitat» es van veure debilitats mentre avançava la investigació, tal com recull el diari 'Ara'.

L’alt tribunal també va considerar que la posada en llibertat amb càrrecs per Magentí serviria per obrir noves línies d’investigació i «no deixar escapar cap possibilitat ni via que pugui esclarir el delicte». Tot i això, i després de 200 diligències d’investigació practicades pel jutjat d’instrucció 2 de Santa Coloma de Farners, el cas segueix sent tot un repte pels Mossos d’Esquadra des de l’assassinat, ocorregut el 24 d’agost de 2017 al pantà de Susqueda.

Bartomeu Soler: testimoni o vertader culpable?

Tot i la posada en llibertat de l’únic acusat, la investigació no va poder seguir per falta d’informació. Per afegir més llenya al foc, a principis de desembre va aparèixer mort un testimoni clau del cas, Bartomeu Soler Casadellà. Ell va ser qui va donar les dades sobre la residència i el nom de Jordi Magentí i qui va fer possible la seva detenció.

Ara, la defensa de l’únic acusat argumenta que Bartomeu no seria un testimoni clau en la investigació, sinó el vertader autor del crim que hauria despistat el focus de la seva atenció. La seva mort, a més, va succeir en estranyes circumstàncies:  l'autòpsia va revelar que havia patit un atac de cor  i aquesta va ser la causa de la defunció, però el cos va ser trobat al costat d’una soga penjada d’un arbre i una nota d’acomiadament, segons informa 'Ara'. Els dubtes continuaven augmentant.

L'arma i els telèfons mòbils no han estat localitzats

El fet que l’arma del crim encara no hagi aparegut tampoc ajuda a accelerar la resolució del cas. L’avançat estat de descomposició dels cossos no ha permès als Mossos d’Esquadra identificar l’arma de foc amb les quals van ser disparades les víctimes. Un dispositiu format per la policia catalana i l’exèrcit va rastrejar el passat novembre la zona del crim, a la recerca de l’arma i dels telèfons mòbils de les víctimes.

Precisament els telèfons de Marc i Paula serien un element imprescindible per continuar la investigació.  El recorregut que haurien fet abans de l’assassinat seria clau per poder obrir les possibilitats. De fet, van intentar localitzar els dispositius i les seves últimes hores de moviment. El resultat, però, només va sumar interrogants a la recerca.

Google va aportar dades sobre les ubicacions per on la parella hauria passat, però no coincidien amb les de la investigació policial. Els Mossos, llavors, van decidir enviar els resultats a un institut holandès especialitzat que hauria d’ajudar a esbrinar l’hora de l’arribada de la parella al pantà, el camí que van realitzar i les últimes interaccions de les víctimes.

Magentí continua sent el principal sospitós tot i la seva llibertat

Per la seva part Benet Salellas, advocat de l’únic acusat, assenyala que «és totalment inexplicable que dos anys després del crim, aquests informes encara no estiguin enllestits ni incorporats a la causa». Argumenta, també, que la posada en llibertat de Jordi Magentí s’exercia per obrir més línies d’investigació, però «el jutjat de Santa Coloma només ha demanat diligències relatives a l’autoria de Magentí, i no relatives a altres possibles sospitosos com Bartomeu Soler, el francès que va desaparèixer poc després del crim, o altres persones que es trobaven al pantà aquell dia i que no disposen de coartada», tal com recull el diari 'Ara'.

Certament, la policia té raons per seguir sospitant de Magentí tot i la seva llibertat, ja que l’home era un vell conegut de la policia: es coneix que va assassinar la seva exparella a sang freda l’any 1997, a més de tenir una denúncia per violació a una pacient en un centre psiquiàtric. A més, se li va trobar una pistola al domicili i se’l relaciona amb una plantació de marihuana il·legal. Tot això, sumat a les incògnites que segueixen apareixent en el cas, farà que el 2020 entri sense una resposta concreta sobre què va succeir realment al crim Susqueda.

També et pot interessar...

  • Magentí va «jurar per Déu» al seu tiet que no era el responsable del crim de Susqueda
  • Una festa 'rave', nova línia d’investigació sobre el crim de Susqueda

  • Jordi Magentí va atribuir el crim de Susqueda al seu fill

  • Els Mossos disparen trets al pantà per acotar l'escena del doble crim de Susqueda