Cases amb foc darrere a La Palma (Gran Canària)

La desgràcia de la família Acosta a causa del volcà: «Se'n va anar tot»

L'erupció del volcà Cumbre Vieja està destruint les llars de moltes famílies

Des que el passat cap de setmana comencés l'activitat volcànica al Cumbre Vieja, a l'illa de La Palma, moltes persones i famílies han patit les greus conseqüències. L'avanç de la llengua de lava està destruint tot el terreny per on passa, i ja cobreix més de 150 hectàrees. Més de 6.000 persones han hagut d'abandonar les seves llars davant el risc de ser sepultats sota la lava. A més, moltes hectàrees de cultiu s'estan veient afectades, més de 600, fins al moment. 

Les autoritats han posat en marxa operatius d'evacuació de la població i estan endegant mesures per intentar controlar la situació, mentre es busquen solucions jurídiques i el govern canari treballa per la reconstrucció. No obstant això, la catàstrofe natural és incontrolable i mostra un comportament impredictible, encara que en els últims dies el camí de la lava fins al mar s'ha alentit.

Els experts calculen que encara queden setmanes d'activitat i, inclús, un parell de mesos. S'està posant en alerta a la població sobre les conseqüències directes, especialment en relació a l'arribada del magma a l'aigua de l'oceà Atlàntic, que podria provocar efectes negatius en la salut dels veïns, encara que es preveu que el diòxid de sofre emès per la unió precipitada dels materials seria endut pel vent mar endins.

Les històries dels seus habitants deixen a tots els que les escolten commocionats. Fa unes hores es va conèixer el cas de la família Acosta, que està veient com l'activitat del volcà, proper a la seva llar, ha acabat amb l'esforç de tota una vida.

La família que ho ha perdut tot després de l'erupció de volcà

Aquest dimarts, 21 de setembre, es va emetre a 'Telecinco' un programa especial per tractar l'erupció a l'illa de la Palma. L'espai va estar presentat per Ana Rosa Quintana, va comptar amb la intervenció d'experts per oferir amb rigor tota la informació i va establir connexió en directe amb la zona gràcies als vuit reporters de la cadena que cobreixen la catàstrofe.

Durant el programa, es va oferir l'última hora dels esdeveniments i de l'avanç del magma, que arrassa amb tot al seu pas. A més, van intervenir persones afectades, i un cas en particular va generar una gran commoció a l'audiència. Són moltes les històries que s'estan escoltant, però la de Nieves i Moisés és una de les més dures. Van ser dels primers a abandonar la zona després del començament de l'activitat volcànica.

Poc després de ser desallotjats, van saber que la llar havia estat devorada per la lava, i amb això, se'ls esvaïa la manera de viure. Notablement afectats, van confessar que el seu futur estava acabat, ja que el magma els ho havia robat tot. Van confessar que la seva situació emocional i personal està en els seus pitjors moments i tenen por per la nova situació.

Nieves va assegurar que es troba en un moment personal en què no sap gestionar els sentiments que experimenta. «Tristesa, ràbia i impotència perquè ho vam deixar tot allà, no ens va donar temps a agafar res, ni la roba», explicava a 'Telecinco', ja que més enllà d'elements materials, el volcà els ha arrabassat el seu refugi.