Imatge general de la concentració per aturar el desnonament. Imatge de l'1 d'octubre del 2020

La Rambla de Barcelona es buida: Una de les últimes veïnes, a punt de ser desnonada

Una multitud intenta frustrar el desnonament i els Mossos han hagut de desplegar una unitat dels ARRO

ACTUALITZACIÓ 01/10/2020 11:20

La pressió veïnal ha aturat el desnonament d'una de les últimes veïnes de La Rambla de Barcelona. Desenes de persones s'han concentrat des de primera hora d'aquest matí al número 75 de La Rambla per aturar el desnonament. Els concentrats han cantat consignes en contra de l'expulsió de l'habitatge de la Maite, la veïna contra la que hi havia l'ordre de desnonament. Durant la protesta s'ha llençat arròs, globus, papers i fideus als agents dels Mossos que hi havia desplegats a la zona.

Pressió veïnal per aturar el desnonament

Desenes de persones es concentren aquest dijous, 1 d'octubre, a les portes d'un habitatge al número 75 de La Rambla de Barcelona per evitar un desnonament. Els concentrats han llençat paperets, arròs, globus, fideus i farina als Mossos des de les finestres posteriors.

Els assistents criden «No passaran», «Fora Mossos dels nostres barris», «Policia fora del barri», «Si ens toquen a una, ens toquen a totes» i «Aquest desnonament, l'aturarem». Ja s'han produït les primeres escenes de tensió i els Mossos han hagut de desplegar una unitat dels ARRO, 

La persona desnonada és la Maite Mendivil, que ja ha rebut diversos avisos de desnonament, el primer d'ells el passat mes de gener. En aquell cas, però, es va anul·lar, igual que una segona notificació que li va arribar més tard, en aquest cas en plena pandèmia del coronavirus. Però aquest dijous ha arribat un nou avís, el que podria acabar amb la Maite fora de casa seva, i amb ella, La Rambla de Barcelona perdria una de les seves últimes veïnes.

Segons el Sindicat d'Habitatge del Raval, el motiu per desnonar la Maite és un malentès que arriba del 2015, ja que la propietat del pis reclama una mensualitat que, suposadament, la inquilina no va pagar. Ella, en canvi, va assegurar al programa 'Basics' que sí que l'havia pagat. 

Tal com avança 'Betevé.cat', l'Ajuntament de Barcelona ja està estudiant el cas i està negociant perquè la Maite pugui quedar-se al pis on viu. De moment, s'havia arribat a un preacord per ajudar-la a pagar el seu lloguer fins que li assignessin un habitatge de la Mesa d'Emergència del consistori, però tot apunta que el propietari del pis ha fet marxa enrere en les negociacions i ha decidit no continuar. 

Fonts de l'Ajuntament asseguren que no llencen la tovallola i que continuaran la mediació en aquest cas fins «a l'últim moment». En cas que el desnonament s'acabi executant, el consistori barceloní «activarà els recursos socials i d'allotjament necessaris» perquè la Maite no es quedi al carrer. A més, han demanat a la Generalitat que també faci de mediadora, no només en aquest cas, sinó també en altres que afectin persones vulnerables, i evitar que la imatge dels Mossos quedi lligada als «desnonaments a la força». 

Es preveuen altres desnonaments a Ciutat Vella

Aquest no és l'únic desnonament que podria executar-se aquest dijous a la ciutat de Barcelona, concretament a Ciutat Vella. Està previst que també s'executi un desnonament en un local del número 3 del carrer de la Riereta, un local que està ocupat i que fa temps funcionava com un punt de consum i venda de drogues, segons ha informat 'Betevé'. 

A més, hi ha tres entitats del barri que també estan en perill, entre elles el Sindicat de Manters i l'Espai de l'Immigrant.