Imatge de Miquel Ricart quan va ser arrestar en 1993

Detenen el condemnat per l'assassinat de les nenes d'Alcàsser en un narcopís del Raval

Els Mossos feia setmanes que vigilaven l'habitatge per problemes veïnals

Miquel Ricart, condemnat per la violació i l'assassinat de les nenes d'Alcàsser, ha estat detingut aquest dimarts, 20 de desembre, en un narcopís al barri del Raval de Barcelona. Tot i que la detenció s'ha produït aquest dimarts, la policia catalana ja feia setmanes que vigilava l'immoble, ja que generava problemes veïnals.

L'arrest ha tingut lloc a la tarda i l'ha practicat la Unitat d'Investigació Regional de Salut Pública dels Mossos de la capital catalana. Aquesta divisió, que treballa en coordinació amb la Guàrdia Urbana, feia setmanes que observava l'habitatge. Ha estat aquest dimarts que els cossos policials han entrat al domicili i hi han trobat tres persones, una d'elles el mateix Ricart, responsable del narcopís.

Presumptament, liderava el narcopís

Miquel Ricart Tárrega també conegut com 'el Rubio', va ser l'únic condemnat pel triple crim de les nenes d'Alcàsser. Juntament amb Antonio Anglés, en cerca i captura des de fa gairebé tres dècades, Ricart va violar i va assassinar el 1992 Miriam García, Desirée Hernández i Toñi Gómez, tres adolescents de 14 i 15 anys que van desaparèixer quan feien autoestop al municipi valencià d'Alcasser. Després de complir vint anys de presó i viure per França i Madrid, Ricart ha estat arrestat en un narcopís de Barcelona.

Els fets van ocórrer a primera hora de la tarda al carrer de l'Aurora, al barri del Raval de la ciutat comtal. Ricart ha estat detingut per presumptament liderar aquest narcopís, segons han explicat fonts properes al cas. El detingut feia temps que rondava per Ciutat Vella i era un habitual del grup de persones que demanaven ajuda a les parròquies del barri.

Una condemna de 170 anys

Ricart va ser condemnat el 5 de setembre del 1997 a 170 anys de presó pel segrest, tortura, violació i assassinat de tres noies del municipi valencià d'Alcàsser. Va ser l'única persona jutjada i condemnada amb relació al crim a causa de la fugida del suposat segon autor material dels fets, Antonio Anglés. Tot i l'enorme condemna, Ricart només va estar un total de vint anys, deu mesos i dos dies a la presó.

L'anul·lació de la doctrina Parot per part del Tribunal Superior de Drets Humans d'Estrasburg va accelerar la posada en llibertat de l'únic condemnat pel triple crim. L'any 2013, Ricart va quedar en llibertat. Tot just sortir de la presó, va viatjar a Madrid amb tren, on es va quedar diverses setmanes.

Després de viatjar per diferents ciutats espanyoles va acabar a França, on se li va perdre la pista. Fins a l'any passat que va ser identificat en un pis ocupat del districte madrileny de Carabanchel en una zona conflictiva freqüentada per petits traficants. Respecte a Antonio Anglés, en parador desconegut des del 1993, les autoritats continuen buscant pistes per mirar de localitzar-lo. S'ha activat una alerta policial europea i es demana la col·laboració ciutadana.