Detingut a Castellterçol un home holandès buscat per matar un nen l'any 1998

Vivia amagat a la muntanya en una tenda de campanya i ha estat detingut pel GOES de la Policia Nacional quan va anar a buscar llenya

La Policia Nacional ha detingut, tal com ha confirmat a CatalunyaDiari, un home de nacionalitat holandesa que estava buscat al seu país per un presumpte delicte d'assassinat d'un nen d'11 anys fa vint anys. L'home, que segons mitjans holandesos és Joseph Brech, va ser detingut en un bosc de Castellterçol, al Moianès, després de rebre informació d'un ciutadà. S'havia escapat del seu país el mes de febrer i va ser aquesta passada setmana que la Interpol n'havia fet pública la seva imatge juntament amb una ordre internacional de detenció.  Estava considerat molt perillós i es sabia que tenia coneixaments de supervivència per estar llargues estades amagat al bosc.

Segons han explicat fonts de la investigació a CatalunyaDiari, un turista holandès a Catalunya va veure les imatges que es van difondre allà i quan aquí va reconèixer l'home va parlar amb un periodista i després van avisar a la policia. La Policia Nacional, sobre qui recauen les competències de detencions en ordres de recerca internacionals, amb la col·laboració de la policia holandesa, va detenir aquest cap de setmana l'home. Joseph Brech té 55 anys i vivia en una tenda de campanya en un bosc d'aquest municipi del Moianès junt amb altres persones, que s'havien instal·lat en una zona rural, però vivint a l'aire lliure. Agents especials de la Policia Nacional el van detenir quan va sortir del seu amagatall per anar a buscar llenya.

L'home, detingut per agents del GOES de la Policia Nacional.
L'home, detingut per agents del GOES de la Policia Nacional. | CatalunyaDiari.cat

Va matar un nen d'11 anys a Holanda l'any 1998

Brech està acusat de violar i matar un nen, Nicky Verstappen, en unes colònies a Holanda l'any 1998. El nen va desaparèixer el 9 d'agost d'aquell any i va aparèixer mort l'endemà. Havia estat brutalment assassinat i violat. La policia va demanar fer una massiva prova d'ADN als homes de la regió per confirmar la seva relació amb la mort del nen. Dels pocs homes que s'hi van negar va ser Brech i va ser en ell on es van centrar totes les investigacions de la policia. És un home que es passava llargues estades a la muntanya i des del mes de febrer que estava desaparegut. L'home ha estat detingut per agents especials, fortament armats. En el vídeo que publica CatalunyaDiari es pot veure com s'ha trobat l'home, al bosc.  Era expert en supervivència, segons han explicat fonts policials.

Imatges de l'home detingut, en les fotografies publicades per Interpol.
Imatges de l'home detingut, en les fotografies publicades per Interpol. | CatalunyaDiari.cat

 

La Interpol va ordenar la seva detenció després d'anys de recerca però quan va fer pública que ell podria ser el sospitós, ja havia marxat del país. Amb l'ajuda de la policia espanyola i de la col·laboració d'un turista holandes, s'ha pogut detenir l'home a Castellterçol.

Pendents de l'extradició a Holanda

Després de la detenció al bosc, de la qual no n'han transcendit encara més detalls, l'home va ser traslladat a Barcelona i aquest dilluns s'ha posat a disposició de l'Audiència Nacional, que n'estudiarà la seva extradició a Holanda els dies vinents. Després de declarar davant de la jutgesa Lamena l'home ha ingressat a presó. La magistrada veu en l'home un possible risc de fuga, tenint en compte que ha declarat que estava a Catalunya de pas i que viatjava sense rumb fix.  Joseph Brech ha acceptat ser enviat a Holanda per respondre davant de les autoritats d'aquell país.  Carmen Lamela ha pres declaració a l'home aquest dilluns, 27 d'agost, després de ser detingut a Castellterçol aquest cap de setmana.