Imagen del preso Darko Desic, que escapó de la cárcel tras 30 años encerrado

Un pres fugat s'entrega 30 anys després per la crisi

El fugat ha decidit entregar-se perquè la situació econòmica que viu és lamentable

La COVID-19 ha portat en si no només la mort de moltes persones a tot el món sinó també una forta crisi econòmica. Milions de ciutadans s'han vist afectats i, entre ells, n'hi ha un de molt singular. Es tracta d'un pres fugat que ha decidit entregar-se després d'estar 30 anys fugit de la justícia.

L'home s'ha presentat davant la policia perquè la crisi ha fet que toqués fons. La situació personal que viu és insostenible i creu que a la presó estarà millor que buscant-se la vida.

El pres que es va escapar

El seu nom és Darko Desic, un fugitiu d'origen iugoslau que ara s'ha convertit en notícia a tot el món.

Durant la dècada dels 90, quan tenia 35 anys, va ingressar a la presó australiana de Grafton. Se'l va condemnar a tres anys i mig per haver cultivat marihuana.

No obstant això, el 31 de juliol de 1992, quan feia 13 mesos que era a la presó, es va escapar. Fent ús de serres i tenalles va aconseguir tallar els barrots de la seva cel·la per fugir. També va trencar una tanca que estava col·locada en el perímetre del centre penitenciari.

Va decidir escapar-se perquè temia que quan complís l'esmentada condemna fos deportat al seu país. Creia que, un cop allà, el podrien castigar per haver fugit de la guerra.

Des d'aleshores, fugia de la justícia i s'havia convertit en un dels delinqüents més buscats de tot el país. Les investigacions i indagacions realitzades per trobar-lo no van donar resultat. Semblava que s'havia esfumat per complet.

El pres, que s'havia fugat, s'entrega

Després d'estar desaparegut durant tres dècades, Darko Desic s'ha entregat a la policia. En concret, ho ha fet a la comissaria de la localitat de Dee Why. El motiu principal és la lamentable situació econòmica que està patint.

Durant tot aquest temps, fugitiu, ha pogut viure còmodament. Després d'escapar-se de la presó va decidir començar una nova vida en un petit poble costaner. Allà ha viscut fins ara.

En aquest lloc va aconseguir començar de zero treballant en la construcció, on cobrava en efectiu per no ser descobert. Precisament per aquest motiu no tenia cotxe al seu nom i evitava anar al metge.

Aquesta estratègia li ha anat molt bé fins ara. Cap veí va sospitar mai d'ell. És més, era molt estimat per tothom i ningú es podia imaginar el passat que tenia.

No obstant això, l'arribada de la COVID-19 ha comportat que la crisi econòmica sigui molt dura. D'aquí que s'hagi quedat sense feina i, per tant, sense suport per menjar o pagar el lloguer de casa. S'ha vist en la necessitat de dormir a la platja a la intempèrie.

Però no ha pogut suportar molts mesos d'aquesta manera. Ara creu que a la presó tindrà unes condicions molt millors, amb un sostre sota el qual dormir.

En aquests moments es troba a la presó complint la condemna que li quedava. Això no obstant, quan l'acabi segurament el condemnaran set anys més per haver estat fugat.

La singularitat del seu cas ha fet que arribi als mitjans. Això ha permès que els seus veïns fins fa uns dies coneguin la seva història i estiguin disposats a ajudar-lo. Segons '20 minutos', han declarat que «és decent, molt treballador i mai ha molestat ningú».

Tant és així que una família ha posat en marxa una campanya per ajudar-lo. Ja té un advocat i estan recaptant diners perquè pugui refer la seva vida quan surti. De moment, han aconseguit 25.000€.