La situació que viu Barcelona amb l'auge de la violència, els robatoris i el crim la situa en una de les ciutats més perilloses i insegures de l'Estat. Tal com informa 'La Vanguardia' a partir d'informació policial, els perfils dels deu delinqüents amb més reincidència —i amb més detencions— comparteixen similituds. En tan sols 79 dies, de l'1 de juny al 18 d'agost, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han detingut un jove de 18 anys, d'origen algerià, un total de catorze vegades.
L'home ha comès vuit presumptes delictes per furt i sis per robatoris amb ús de violència i intimidació, liderant el rànquing de delinqüents reincidents amb més activitat a la ciutat comtal. Segons relata el mitjà esmentat, el jove formava part del grup de menors migrants no tutelats que va arribar a Barcelona l'any passat. En haver assolit la majoria d'edat recentment, ha deixat d'estar sota la tutela de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). Ara, tot i ser el lladre amb més robatoris amb violència durant l'estiu, segueix en llibertat.
La segona posició l'ostenta un marroquí de 28 anys, també ex-MENA, que ha estat detingut onze vegades per robatoris i drogues. Paral·lelament, el segueixen dos joves, d'origen algerià, que han sigut arrestats deu vegades, respectivament. Per la seva banda, el segon, que és el quart delinqüent amb més reincidència a Barcelona, és un menor de 17 anys tutelat per la DGAIA.
Dels deu, un té nacionalitat espanyola
El cinquè lloc l'ocupa un home de 39 anys de Bòsnia amb un historial delictiu una mica diferent dels anteriors: dos robatoris amb força, tres robatoris amb la mateixa tipificació però en l'interior de vehicles, un furt i quatre delictes per tràfic de substàncies estupefaents. El següent és un home d'edat similar —37 anys— i d'origen italià, que també acumula deu detencions, per robatoris amb força, furt i estafa, seguit d'un cubà de 34 anys amb nou imputacions per furt i dos robatoris amb violència i intimidació.
El vuitè és un jove de 18 anys marroquí que ha estat detingut en nou ocasions per robatoris amb violència i intimidació i drogues. Al final del rànquing, en novena i desena posició hi ha un home espanyol de 35 anys, arrestat per robatoris amb força i a l'interior de vehicles i, d'altra banda, un algerià de 56 anys que ha estat detingut vuit vegades durant aquest estiu.
Una vintena de delinqüents acumulen 180 detencions
Fent càlculs es pot estimar que la majoria dels delinqüents que la policia ha donat a conèixer són detinguts més d'una vegada per setmana. Un segon apunt és que tots són homes i que, del primer (14 detencions) al número 20 (8 detencions), tots perpetren delictes de nou en sortir dels jutjats. Paral·lelament, els robatoris amb força, amb violència i els furts són les infraccions més comunes, seguit del tràfic de drogues.
L'objectiu principal de les autoritats, Interior i l'Ajuntament de Barcelona, és comú i consisteix en la reducció del problema, que prolifera per culpa de l'organització criminal i altres factors determinants com la manca d'efectius o la vulnerabilitat dels turistes com a víctimes de robatoris. Per assolir-ho, enfortirà la seguretat amb més presència policial i més operacions, una mesura que ha demostrat eficàcia aconseguint desmantellar diverses màfies com la pakistanesa de llauners o la xarxa dominicana que traficava drogues en narcopisos.
L'opinió pública considera que s'haurien d'enfortir les lleis
Ara bé, l'obstacle judicial que suposen les sentències no condemnatòries de presó per als delinqüents s'oposa a l'opinió pública. Anteriorment, la fiscal en cap a la ciutat comtal, Concepción Talón, va assegurar que la multireincidència per aquests delictes s'hauria d'acompanyar d'una reforma legislativa que permetés castigar més durament els perpetradors, una visió que s'apropa més al pensament dels ciutadans, com han confirmat diverses enquestes. Llavors, és voluntat política voler erradicar aquesta greu situació o bé enfortint les lleis o bé ampliant els efectius policials.