Interior estudia una direcció horitzontal al capdamunt de l'escala de comandament dels Mossos d'Esquadra

Nou model de comandament: prefectures estanques que depenguin del director general de la Policia i sense un únic cap uniformat | Un model que ja fa servir el CNP i la Guàrdia Civil i que evitaria haver d'escollir un comandament en cap

Imatge d'una reunió amb comandaments dels Mossos d'Esquadra, a Tarragona.
Imatge d'una reunió amb comandaments dels Mossos d'Esquadra, a Tarragona. | CatalunyaDiari.cat

Amb la renúncia de Josep Lluís Trapero i la dimissió de Ferran López, el cos dels Mossos d'Esquadra es va quedar sense un cap; ni major ni comissari. El conseller d'Interior, Miquel Buch, màxim responsable polític dels Mossos d'Esquadra, va encarregar a Andreu J. Martínez, director general de la Policia, que es posés al capdavant del cos mentre estudia, juntament amb els comissaris del cos, quin és la millor manera de comandar el cos.

Ara són dos els comissaris dels Mossos d'Esquadra que manen al cos però cap dels dos rep el nom de cap. El comissari cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial —gestiona les comissaries d'arreu del país—, Miquel Esquius i al comissari cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central —comanda les unitats centrals d'investigació, ordre públic...—, Joan Carles Molinero, són els encarregats de dirigir el cos sota les ordres del director general de la Policia. Una direcció policial bicefàlia Esquius-Molinero i amb Ferran López i Josep Lluís Trapero sense cap paper en la prefectura.

D'un sol cap a una direcció horitzontal

La situació és anòmala. El cos no té un sol cap, i la responsabilitat, cada un en el seu negociat, sigui a nivell de territori o d'unitats especials, està repartida. No reporten a un cap uniformat sinó que ho fan directament al director general de la Policia. Però anòmala i, segons fonts del departament, transitòria fins a escollir el nou model. Andreu Martínez està estudiant quin és el millor organigrama que pot tenir el cos. Si el que s'ha anat fent fins ara, on només caldria trobar un cap per sobre dels dos comissaris, o si cal també reformular tota l'escala superior de comandament, creant noves àrees horitzontals per sota de la figura del director general.

Molinero (primer esquerra), Esquius (tercer esquerra) i altres comissaris del cos de Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu.
Molinero (primer esquerra), Esquius (tercer esquerra) i altres comissaris del cos de Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari.cat

 

Fins que el director general no tingui clar el nou organigrama, no es buscarà el qui, asseguren fonts d'Interior. Primer les cadires, després les gorres. Quan acabi la fase d'anàlisi caldrà escollir el cap dels Mossos, si n'hi ha un. O els caps de les diferents àrees que es creïn, si s'opta per un model horitzontal. El que sí que s'haurà de fer és aclarir el model, sigui quin sigui. Els sindicats i els agents demanen a la direcció política que ho expliquin com més aviat millor.

El model que Zoido va aplicar a CNP i Guàrdia Civil

Si s'acaba imposant el model horitzontal, el departament d'Interior no haurà inventat la sopa d'all. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil van suprimir el passat any 2017, sota les ordres de l'exministre Juan Ignacio Zoido, la figura d'un cap uniformat i els directors generals de les dues policies tenen sota seu diverses prefectures; una direcció col·legiada del cos i amb compartiments estancs.

En el cas de la Policia Nacional, del seu director general —un civil nomenat pel Ministre de l'Interior— en pengen les quatre prefectures de Seguretat Ciutadana i Coordinació; Informació, Recerca i Ciberdelinqüència; Recursos Humans i Formació; i Logística i Innovació. En el cas de la Guàrdia Civil pengen del director general, també un polític, els comandaments d'Operacions Territorials; Informació, Recerca i Ciberdelinqüència; Personal i Formació; i Suport i Innovació.

Ferran López, l'últim cap del cos

El comissari principal de la Policia Nacional Florentino Villabona i el general de la Guàrdia Civil Pablo Alonso van ser els darrers caps policials únics dels dos cossos. Com potser també ho ha sigut el comissari Ferran López els darrers mesos si el model de direcció operativa horitzontal acaba fent fortuna al carrer de la Diputació, la seu d'Interior.

Andreu Martínez, junt amb el conseller Buch i Brauli Duart —el secretari general de la conselleria i a qui el conseller escolta sempre—, haurà d'acabar de decidir el model de la Prefectura dels Mossos d'Esquadra, un canvi que han pogut maquillar amb el relleu de López però que no poden allargar massa. El director general s'ha reunit els darrers dies amb els comissaris del cos, també amb comandaments intermedis i amb sindicats.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, atenent els mitjans de comunicació.
El conseller d'Interior, Miquel Buch, atenent els mitjans de comunicació. | CatalunyaDiari.cat

 

Martínez estrena despatx a Egara

Els gestos, de moment, sembla que caminen més cap a un model com l'actual del CNP i de la Guàrdia Civil. Andreu Martínez ja s'ha instal·lat en un despatx d'Egara, el Complex Central dels Mossos d'Esquadra a Sabadell. Amb el model horitzontal té més sentit que el despatx de treball del director general de la Policia faci paret amb els caps de les prefectures operatives que no pas a la seu del departament, al centre de Barcelona.

Si finalment s'opta per aquest model, s'espera que el director general ocupi el despatx que va deixar lliure el major Trapero quan va ser cessat l'endemà de la declaració d'independència fallida del mes d'octubre. L'excap dels Mossos també va fer profunds canvis a la cúpula policial però només de gorres, no en va tocar les cadires. Ara es planteja un canvi a fons, de cadires.

Buch, Duart i Martínez, en una visita a Cambrils, acompanyat de comandaments dels Mossos.
Buch, Duart i Martínez, en una visita a Cambrils, acompanyat de comandaments dels Mossos. | CatalunyaDiari.cat

 

Les actuals comissaries superiors: territori i untitats centrals

Va ser l'any 2011, sota el mandat del conseller Felip Puig, que es van crear les dues comissaries superiors ara en mans dels comissaris Esquius i Molinero: La Comissaria Superior de Coordinació Central que va assumir el comissari Ferran López i la Comissaria Superior de Coordinació Territorial que va assumir el comissari David Piqué —va morir de manera sobtada l'any 2016.

El cap de la policia, llavors el comissari Josep Milán, va passar de ser el responsable de la Subdirecció General Operativa a ser el cap de la Prefectura de la Policia i el cap del cos. Després de Milán va ser Trapero qui va assumir, encara sent comissari, la direcció policial del cos.

Les dues comissaries superiors depenen directament de la Prefectura i engloben, en el cas de la Central, les comissaries generals d'investigació criminal, la de recursos operatius (ordre públic, canina, Tedax...), la de mobilitat (trànsit) i la d'informació (lluita contra el terrorisme). En el cas de la Territorial hi recau la direcció i coordinació de les comissaries regionals. El comissari Miquel Esquius comanda els diversos comissaris al capdavant de les regions policials de les nou vegueries.

L'equip directiu d'Interior: directors generals de Policia, Bombers, Protecció Civil i Trànsit.
L'equip directiu d'Interior: directors generals de Policia, Bombers, Protecció Civil i Trànsit. | Guillem RS

 

Algunes àrees ja estan sota les ordres del director general

Tot i que amb molt menys pes, de la Prefectura també en depenen l'Àrea Tècnica de Coordinació i Suport, la Sala Central de Comandament i la Comissaria General Tècnica de Planificació de la Seguretat. Directament del director general de la Policia depenen la Divisió d'Afers Interns (DAI), l'àrea de Comunicació i la de Protocol i Relacions Institucionals.

La nova estructura de prefectures

No ha transcendit quin nou model de comissaries superiors o de prefectures concretes tindrà la nova estructura de comandament que està estudiant Martínez si acaba apostant per aquest sistema de direcció horitzontal al capdamunt de la cúpula policial dels Mossos.

El que sí que asseguren des d’Interior, seguint en la línia del que ha dit aquest dijous el conseller Buch en una roda de premsa al parc central dels Bombers de la Generalitat, és que «els polítics faran de polítics i els policies de policies» i que no serà el director general, sigui el model que sigui el que s’acabi aprovant, qui donarà ordres operatives als responsables policials.


Comentaris

envia el comentari