Es dispara el nombre de joves d’entre 18 i 20 anys detinguts per violència masclista

Els Mossos alerten d'aquest increment i el vinculen també que hi ha més dones que ho denuncien | Un 6,9% de les dones víctimes són menors d'edat

Aquest 2018 sis dones han mort a mans de les seves parelles o exparelles a Catalunya.  Només una tenia protecció judicial, amb una ordre d'allunyament, ja que era l'única que amb anterioritat al crim havia interposat una denúncia contra l'agressor. A més d'aquestes dades, però, en el marc de la commemoració del 25 de novembre, el dia Internacional contra la Violència de Gènere, els Mossos d'Esquadra han fet públiques dades importants sobre aquesta xacra.

Durant els mesos que portem d'aquest 2018 la policia catalana ha detingut a 4.425 homes relacionats amb agressions masclistes. Un nombre que, si tenim en compte les dades de l'any passat, ha baixat en 70 persones, tot i que aquesta comparació encara és provisional, a l'espera de les dades de tot l'any 2018. Entre aquests detinguts hi ha una xifra que xoca: la dels menors d'edat detinguts.  D'aquests gairebé 4.500 detinguts, 25 d'ells són menors d'edat que han agredit la seva parella, també menor d'edat.

Un 20% més de detinguts d'entre 18 i 20 anys per agredir dones

La franja amb més detinguts se situa entre els 21 i els 50 anys, unes edats que coincideixen amb les de les víctimes de violència de gènere. Segons les dades dels Mossos d'Esquadra, un 6,9% del total de dones ateses per la policia són menors d'edat. La franja d'edat on es van concentrar més víctimes és la dels 21 als 50 anys i entre 31 i 40 és la que té més incidència amb un 32% del total.

Però la dada que crida més l'atenció és l'augment del 20% de les detencions que els Mossos han fet en homes d'entre 18 i 20 anys per violència masclista. Segons ha explicat la cap del Grup Central d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra, la caporala Andrea García, aquest increment no està lligat només a un increment de la violència en aquestes edats sinó també, i ho valora positivament, en l'augment de les denúncies per part de les víctimes d'aquesta edat.

Més menors víctimes de la violència masclista

Les víctimes menors d'edat de fins a 11 anys que figuren en diligències policials per violència de gènere s'han incrementat un 22% aquest any, segons dades dels Mossos d'Esquadra fins a l'octubre.  L'increment s'ha notat especialment en menors d'entre 6 i 11 anys, arribant fins al 39%. Es tracta dels fills de la dona que són testimonis dels fets o que han patit la violència directament. De les sis dones mortes, quatre d'elles tenien fills i en dos dels casos eren menors d'edat, que han quedat orfes.

Veïns, familiars i amics, claus per detectar la violència

La caporala ha demanat als ciutadans que truquin al 112 si senten discussions amb «crits i amenaces» en l'entorn de la parella perquè d'aquesta manera els mossos podran anar-hi per fer les comprovacions pertinents i veure «si no és res o si aquella discussió acaba amb violència física». Ha exposat que «molts dels homicidis i assassinats dins el domicili comencen amb una discussió» i alguns cops els veïns, familiars o amics no ho fan públic fins que és tard o irreversible.