Muntatge amb el lloc del crim

La dona assassinada a Espanya davant dels seus fills de 2, 4 i 5 anys: es podia evitar

La justícia va absoldre el maltractador d'Ouardia a Tarancón (Cuenca) i va retirar l'ordre d'allunyament fa un mes

Ouardia, una dona de 43 anys, era una mare acostumada a lluitar pels seus fills. Ahir al matí, el seu marit la va matar a ganivetades i va deixar els seus tres fills menors amb el cadàver de la seva mare a casa. Ouardia és la víctima tretze de la violència de gènere a Espanya aquest any.

Els fets van passar a les vuit del matí al domicili familiar de Tarancón, Cuenca. Els crits van despertar els veïns, però van dubtar si trucar a la Guàrdia Civil perquè no era la primera vegada. Ouardia feia anys que era víctima dels maltractaments, i havia denunciat el seu marit en dues ocasions.

De fet, un jutge va absoldre el maltractador i fa un mes van retirar l'ordre d'allunyament. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha reconegut possibles errors en aquest cas: «Hem fallat». L'assassí ja està a la presó provisional, i els tres nens estan en mans dels serveis socials.

Va deixar els nens amb el cadàver

Malgrat que ja estaven acostumats als crits, els veïns van notar que era diferent la baralla d'ahir. A més dels crits de la parella se sentien els plors desconsolats dels tres menors de 2, 4 i 5 anys. Després de matar la seva dona, va deixar els nens amb el cadàver i es va lliurar a la policia.

Lloc del crim
La Guàdia Civil investiga el crim de Tarancón | Agència

Els agents de la Guàrdia Civil van anar ràpidament al domicili on hi havia una dona morta amb ferides d'arma blanca. Els serveis mèdics van atendre els petits i els familiars que s'hi havien apropat. El pare de família, un home de 38 anys, va quedar detingut.

Ouardia i el seu marit són naturals del Marroc i van arribar a Espanya fa uns deu anys. Tenien tres fills i ella feia anys que estava sotmesa al caràcter violent del seu marit. L'home està esperant declarar davant el jutge, mentre que els serveis socials de Castella-la Manxa s'han fet càrrec de la tutela dels menors.

Va denunciar el seu marit dues vegades

Els veïns recorden que fa menys d'un any ella va haver d'escapar del seu agressor fugint per les escales. Aleshores va trobar refugi a casa d'una veïna. Però era qüestió de temps que es produís la tragèdia, que malauradament es va desencadenar ahir.

Ouardia era una dona valenta i havia denunciat anteriorment la seva parella per maltractaments. En una ocasió, el jutge va decretar una ordre d'allunyament, que finalment va quedar revocada després d'un judici en què el maltractador va ser absolt. Durant uns mesos, l'home es va absentar del domicili familiar.

 

Fa poc va tornar a viure sota el mateix sostre que la dona i els seus tres fills. Els veïns el recorden com un home poc xerraire, distant i fred, que amb prou feines saludava quan el trobaven pel carrer. Per contra, Ouardia era una dona oberta, sociable, una mare que estimava la vida.

«Hem fallat»

Amigues d'Ouardia, devastades per la tragèdia, es desfeien ahir en paraules d'elogi cap a la dona. «Era una mare lluitadora, amb coratge, que lluitava pels seus fills», van dir davant les càmeres de Telecinco. La víctima feia dos mesos que treballava als serveis de jardineria de l'ajuntament.

Queda el dubte de si la mort d'aquesta dona s'hauria evitat, i si va haver-hi un error en el procés judicial. Irene Montero, ministra d'Igualtat, ho ha expressat així: «Tres fills orfes, també víctimes de la violència masclista, el presumpte assassí va ser absolt i es van retirar les mesures que la protegien».

«Hem fallat», afegia, «tenim l'obligació d'arribar sempre a temps». De les tretze víctimes de gènere del 2022, quatre són de Castella-la Manxa. El president, Emiliano García-Page, ha reaccionat demanant el combat frontal «sense ambigüitat» per part de les institucions.

Tretze dones mortes el 2022

Des del comitè d'empresa de l'ajuntament han mostrat la condemna i la repulsa davant l'assassinat d'aquesta treballadora. «És lamentable que siguem el centre d'atenció pel trist i miserable assassinat d'una persona, i per limitar una oportunitat que persones vulnerables tenen a través d'aquestes contractacions laborals».

Muntatge amb el mapa de Tarancón
El crim es va produir en aquest habitatge de Tarancón | Catalunya Diari

Des del comitè demanaran a l'ajuntament intensificar les campanyes de conscienciació del Centre de la Dona. També volen introduir la formació de la plantilla en igualtat i la prevenció d'assetjament sexual. El municipi ha declarat tres dies de dol oficial i l'alcalde ha manifestat el seu dol.

«És un dia en què no surten les paraules», va dir José Manuel López Carrizo, que va parlar de «dolor, ràbia i impotència». Victoria, África, Teodora, Claudia, Mercedes, Lobna, Isabel, María Ángels, Ivet, Luna, Mónica i Sara són les víctimes del masclisme des de començament del 2022. A elles se suma ara el nom d'Ouardia.