Montage con fotos de la desaparecida

Ana Eva, desapareguda a Espanya amb 27 anys: algú va picar a la seva porta

Una visita inesperada va provocar la seva desaparició de matinada

Es compleixen 20 anys de la desaparició d'Ana Eva Guasch Melis a Palma de Mallorca. El 20 d'octubre de 2001 la jove va desaparèixer sense deixar rastre. Tenia només 27 anys i treballava al col·legi Santa Mònica de Palma com a professora d'anglès.

La mateixa nit en què va sortir a fer un beure amb les seves amigues van ser l'última que la van veure. La policia encara no sap què li va passar i qui va obrir la porta aquella fatídica nit. 

Una visita inesperada que es va produir a altes hores de la matinada i va provocar la desaparició de la jove. Avui dia, es continua sense aclarir el que ha passat i l'únic sospitós està en llibertat.

Ana Eva coneixia el seu agressor

Eren les 5:30 hores quan Ana Eva tornava al seu domicili al carrer Aragó, el 20 d'octubre, on vivia sola. Havia passat la nit de festa amb les seves amigues i havia tornat a casa per descansar. No obstant això, algú va trucar a la porta i la jove va desaparèixer.

L'endemà, les seves amigues van anar a casa seva per prendre cafè, però ningú els obria la porta ni contestava les trucades. El seu cotxe estava aparcat fora, no tenia signes d'haver estat forçat i l'interior estava intacte.

Un cop denunciada la desaparició, es va començar a realitzar la seva cerca. Es van penjar cartells pel carrer descrivint l'aspecte d'Ana Eva així com la roba que portava el mateix dia.

Durant la investigació al seu domicili, la policia es va adonar que faltaven tres coses: la vànova, un llum de nit i el seu ordinador. La porta no havia estat forçada, el que indicava que l'Anna Eva la va obrir i va deixar passar el seu agressor. Estava clar que el coneixia.

El principal sospitós

La desaparició d'Ana Eva ha estat una de les més complicades a Palma de Mallorca, la seva recerca va ser exhaustiva i no va donar fruits. No obstant això, hi ha qui assenyala que les primeres setmanes d'investigació van ser desastroses.

En un primer moment, es va considerar com una desaparició voluntària, de manera que van perdre dies clau per trobar-la. Qui la coneixia la descrivia com una persona feliç amb un treball gratificant que passava per un bon moment.

Feia un any que vivia sola de lloguer i havia trencat amb la seva anterior parella feia temps. Va començar una relació sentimental amb un noi argentí i les seves amigues el coneixien poc. Es deia Rodrigo i es va convertir en el principal sospitós de la seva desaparició.

L'argentí va ser detingut fins a dues vegades, però en cap moment va mostrar signes de debilitat. Es caracteritzava per ser fred i calculador i no van poder relacionar-lo amb la desaparició d'Ana Eva.

El Grup d'Homicidis tenia clar que Rodrigo era el culpable del que li hagués passat a la jove. Va ser ell qui va dir haver trobat un tros d'una targeta amb la qual, suposadament, algú havia accedit a la casa durant la nit.

No obstant això, aquesta prova no hi era quan la policia va registrar el domicili amb deteniment. Van decidir rastrejar la targeta per conèixer el seu origen i van descobrir que pertanyia a un videoclub argentí ubicat a la ciutat del sospitós.

La parella segueix en llibertat

La intenció de Rodrigo era despistar la policia amb la idea que un intrús havia entrat a casa mentre Ana Eva dormia. Però no va tenir en compte que el rastreig dels investigadors l'assenyalaria directament a ell.

La policia no va poder fer res més, no hi havia indicis ferms que assenyalessin Rodrigo com el culpable. Aquest va quedar lliure i va marxar a l'Argentina. La família d'Ana Eva va lluitar perquè el cas no es tanqués i es va fer una manifestació multitudinària.

Tots esperen que les noves tecnologies i els equips professionals actuals puguin trobar el parador de la jove desapareguda fa 20 anys.