Els Mossos ja treballen amb el futur: els drons. L’Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu de la policia catalana és la unitat dels Mossos que ha agafat les regnes per estudiar i tirar endavant aquesta innovació tecnològica en la vigilància policial. Des d'Egara, el complex central de la policia, a Sabadell, ja fa temps que s’estudia i es posen en pràctica els avenços en la feina policia feta amb drons. Aquestes aeronaus sense pilot ja han ajudat a resoldre alguns casos i cada dia agafen més protagonisme.
El sergent cap d’aquesta unitat, Mario Olivares, no descarta que en poc temps els drons també serveixin per poder sancionar infraccions de trànsit. Els agents a les ordres d’Olivares dediquen la major part de la seva jornada laboral a la investigació i desenvolupament per anar millorant les eines, algunes d’elles comercials amb adaptacions fetes pels mateixos policies segons les necessitats i d’altres col·laborant amb els fabricants de drons especials per cossos de seguretat i defensa.
Els drons, claus en investigació criminal
Aquesta àrea treballa en tres grans divisions pel que fa a les tasques que poden fer els drons, ara o en el futur. La primera, i en la que ja s’ha provat més, és en la col·laboració amb investigacions. Originalment l’Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu és la que s’encarrega de facilitar als investigadors eines per poder fer investigacions: punxar telèfons, instal·lar càmeres de videovigilància… però ara també han sumat al seu catàleg de serveis poder enlairar els drons per ajudar en investigacions.
Seguiments de persones, observació d’interiors de cases o pisos per confirmar les sospites policials i altres centenars d’opcions que donen els drons. En les darreres operacions contra el narcotràfic a Catalunya aquesta unitat hi ha participat amb els seus drons.
Els dolents també tenen drons
En l’explotació d’una operació antidroga que van fer els Mossos, van trobar a l’interior d’una masia que s’havia convertit en una plantació de marihuana diversos drons. Segons les investigacions policials, els narcos feien servir les aeronaus per controlar el perímetre de la finca i poder identificar i neutralitzar la presència de terceres persones, narco lladres o els mateixos policies.
És l’únic cop que els Mossos s’han trobat que els delinqüents feien servir drons, però en l’amenaça terrorista global i que cada cop els drons comercials estan més avançats, fa que la policia catalana també hagi de millorar la seva tècnica antidrons. Ara mateix el cos no té cap sistema antidrons en propietat però està treballant amb diversos models per comprar-lo quan hagi evolucionat. Una de les vies que s’està treballant és la de poder tenir eines per neutralitzar drons en zones concretes, per exemple, sobre infraestructures crítiques o perímetres de seguretat.
Els drons permeten una nova perspectiva dels accidents de trànsit
Una de les altres àrees importants on s’estan fent servir els drons és a la Comissaria General de Mobilitat, la que s’encarrega del control del trànsit, entre altres coses, i que ara està liderada pel comissari Joan Carles Molinero. On ja s’ha posat en pràctica és en la investigació d’accidents.
El sergent Olivares explica que poden donar als agents de trànsit imatges des de dalt, evitant que s’hagin de fer diverses fotografies i després un muntatge, doten als policies una capacitat d’observació molt important per resoldre alguns accidents de trànsit complicats d’aclarir a simple vista. Des de dalt, fent un vol seguint el recorregut del cotxe accidentat, per exemple, permet observar les frenades, la direcció dels cotxes o les zones d’impacte.
Els drons d’aquesta àrea també s’han fet servir en investigacions d’accidents ferroviaris, a Vacarisses i a l’estació de França, i també en la investigació de diversos accidents d’avions, com el darrer, on van morir dues persones, a Badia del Vallès. El sergent explica, recordat aquest recent cas, que poder enlairar el dron dels Mossos per tenir una imatge de l’avió, que havia quedat sobre una gasolinera quan estava entrant a l’aeroport de Sabadell, va fer canviar com un mitjó la teoria de l’accident. Les imatges que va donar el dron va fer veure als investigadors que l’accident havia sigut diferent de com ells havien imaginat en un primer moment quan van arribar al lloc dels fets.
Multar infraccions de trànsit amb drons
Tot i que encara no s’ha posat en marxa, des de l’Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu i la Divisió de Mobilitat ja s’està treballant per poder controlar el trànsit amb drons. I quan els policies diuen controlar el trànsit també volen dir poder sancionar conductors que facin alguna infracció.
Un dels drons que tenen els Mossos d’Esquadra i que estan constantment evolucionant és un que permet, mitjançant una alimentació a terra, connectada per un cable amb l’aeronau, estar durant diverses hores enlairat. Amb aquest dron, instal·lat en algun punt de la xarxa viària, permetria controlar punts negres de les carreteres catalanes i sancionar conductors que parlin pel mòbil, vagin sense cinturó o que se saltin algun stop. Olivares explica que la qualitat que permeten les òptiques que incorporen avui en dia els drons que tenen els Mossos d’Esquadra ja permetria poder-ho fer i ja han fet algunes proves, tot i que ara per ara no hi ha encara una data tancada de quan els agents de Trànsit tindran els drons com ajuda per caçar infractors.
S'estudia poder-los incorporar als operatius de la BRIMO dels Mossos
I no només en investigació criminal i en trànsit són útils els drons dels Mossos d’Esquadra. En seguretat ciutadana també té utilitats. Sobretot, en el control de l’ordre públic. Els drons han treballat en operatius de seguretat com els Jocs del Mediterrani de Tarragona, el Mobile World Congres de Barcelona o en partits d’alt risc al Camp Nou. Enlairar els drons en aquestes zones permet als Centres de Coordinació (CECOR) tenir imatges en temps real de les situacions de risc per ajudar als comandaments a prendre decisions operatives.
Com en les altres àrees on s’estan fent proves i evolucionant els drons, caldrà veure quin paper assumeixen en l’ordre públic. Ara mateix els operatius liderats per la BRIMO, manifestacions o desordres públics, els Mossos disposen de les imatges de l’helicòpter i també d’una furgoneta especial, l’E-700, que disposa de càmeres de vigilància que permeten donar també imatges als comandaments en temps real.
L’evolució, assegura el sergent Olivares, encara no té un camí marcat. Potser aquesta furgoneta dels antiavalots de la policia catalana equipada amb vídeo en temps real també disposarà d’un dron connectat al vehicle i que es podrà enlairar quan necessitin imatges aèries, pronostica el sergent, però només la investigació constant i el temps donarà respostes. Res és com van imaginar fa quatre anys. I potser res serà, d'aquí a quatre anys, com imaginen ara.