Juan Castro Trujillo en un cotxe

Les dues versions de la mort de Juan, el jove assassinat a les festes del seu poble

Investiguen si va ser copejat mentre el subjectaven o si va morir en caure i es va pegar un cop contra la vorera

El municipi granadí d'Íllora, de només 10.000 habitants, continua sent un polvorí dies després de la mort de Juan. Aquest noi de 19 anys va ser brutalment agredit sense raó, aparent per membres d'una família conflictiva. Els agressors van fugir i el culpable es va entregar hores després.

Els veïns del poble van sortir al carrer reclamant justícia i demanant a l'alcalde que faci fora els agressors del poble. La família, a través d'una carta, mostra la confiança en la justícia i demana que es restauri la pau i la convivència. La comunitat gitana acusa l'alcalde de racista i d'incitació a l'odi.

La família del detingut, que aquests dies és al punt de mira de tots, defensa la innocència de l'autor confés i assegura que va ser un accident. La policia continua investigant per determinar si Juan va morir víctima d'una pallissa o quan va caure a terra. És un detall important perquè pot marcar la diferència entre la intenció i l'accident.

La versió de la família, els amics i els veïns

Des del mateix dia dels fets, amics i veïns insisteixen que Juan no va morir, sinó que va ser assassinat. Una versió compartida per la família, segons la qual, els responsables «han de pagar el deute amb nosaltres i amb la societat». Els testimonis asseguren que el noi va ser víctima d'un assassinat.

Juan Castro
Els amics de Juan el van portar a coll mentre s'acomiadaven d'ell. | CatalunyaDiari

Segons aquests testimonis, abans de fugir els agressors van dir «no ens importa si mor o no». Això demostraria la total falta d'escrúpols dels autors de la pallissa que va acabar amb la vida de la víctima. Un va ser atès a l'hospital perquè se li va dislocar l'espatlla durant la pallissa.

Els testimonis coincideixen a assenyalar que Juan, un noi sa i esportista que no es ficava mai en embolics, sortia de la caseta discoteca quan va ser agredit. Anava en companyia de la seva xicota i els seus amics, amb qui havia estat gaudint de les festes del poble. Els agressors el van agredir sense dir res.

Anaven cercant un altre i li va tocar a ell

El relat dels testimonis assegura que els agressors anaven a buscar una altra persona, però no la van trobar i van apallissar a Juan. Segons aquesta versió, li va tocar a ell així com li podria haver tocat a un altre, només va ser mala sort. A partir d'aquí, es donen versions diferents sobre el desenllaç fatal de la baralla.

Les primeres informacions apuntaven que la víctima va rebre una empenta i es va copejar el cap contra la vorera. El jove es va poder aixecar i caminar uns metres amb la intenció d'escapar-se'n, però va perdre el coneixement. Els sanitaris van intentar reanimar-lo, però va morir allà mateix, al carrer.

Funeral de Juan Castro
Una multitud es va congregar per acomiadar-se del jove. | IDEAL

Tanmateix, diversos testimonis asseguren que no va ser una mort fortuïta per una caiguda, sinó que va morir a causa de la pallissa que va rebre. Aquesta hipòtesi planteja que Juan va ser copejat mentre altres persones el subjectaven. Després de l'agressió, va ser quan el van deixar anar i va caure a terra, ja ferit de mort.

Els agressors defensen que va ser un accident

L'únic detingut per la mort de Juan és un jove de 23 anys, que es va entregar a la policia com a autor dels fets. Ahir, va passar a disposició judicial i el magistrat va decretar presó provisional, comunicada i sense fiança. La investigació policial continua avançant per aclarir els detalls de l'agressió.

La família del detingut s'ha pronunciat i ha negat que la víctima fos objecte d'una pallissa. «Ha estat un accident», deia Pedro, germà del jove detingut, «si fos un assassí, jo mateix li hagués fet un tret». Afirma que Juan va caure i que el seu germà «no volia matar ningú».

Els veïns demanen que marxin del poble, però ells no tenen la intenció d'anar-se'n. La Societat Gitana Espanyola, amb el suport de dues federacions de dones gitanes, han estat un sac de gemecs. Acusen l'alcalde d'incitar l'odi i haver provocat que famílies gitanes se'n vagin per por.