Eduardo Suarez i els seus dos fills

Eduardo, mort en una tragèdia familiar: la seva dona i els seus fills greus

Covadonga i els seus dos fills de 9 i 11 anys es recuperen a un hospital especialitzat en aquest tipus d'intoxicacions

Eduardo Suárez Colunga, de 48 anys, és la víctima mortal de la tragèdia familiar que ahir va sacsejar el poble de La Mata, a Grado (Astúries). L'home, la dona i els dos fills van resultar intoxicats per inhalació de monòxid de carboni. La investigació apunta a una mala combustió de la caldera.

Això hauria provocat una gran concentració de monòxid de carboni a la planta baixa de l'habitatge, on hi havia la instal·lació. El gas mortal hauria afectat el matrimoni format per Eduardo i la seva dona, Covadonga López-Acevedo. També els seus dos fills de 9 i 11 anys.

La tragèdia ha deixat commocionat el consell de Grado, que està vivint els seus dies més amargs. Fa uns dies es va desencadenar una altra desgràcia amb la mort d'una dona en estranyes circumstàncies. Ara tots els seus pensaments són amb la mare i els nens que lluiten per la seva vida.

No es van presentar a una cita

Totes les alarmes van saltar ahir al migdia, quan la família d'Eduardo no es va presentar a una cita que tenien programada. Familiars del matrimoni van acudir al domicili i, en accedir a l'immoble, van contemplar la terrible escena. El pare estava estirat de costat a terra, al mig del passadís.

Ambulància al lloc dels fets
El domicili familiar es va omplir d'ambulàncies i personal d'emergències | MIKI LÓPEZ

En una de les habitacions hi havia la dona, semiinconscient i estirada al llit. Els nens eren als seus respectius dormitoris, i igual que la seva mare respiraven amb dificultat. Els quatre membres d'aquesta coneguda família presentaven símptomes d'intoxicació evidents.

Els seus familiars van avisar emergències, que en arribar al lloc dels fets van intentar reanimar Eduardo. No van poder fer res per la seva vida, ja que ja havia mort. La mare i els nens estan estables dins de la gravetat, a l'Hospital Valdecilla de Santander.

Estables dins de la gravetat

Inicialment van ser portats a l'Hospital Universitari Central d'Astúries (HUCA), però després van ser traslladats a l'altre centre. L´hospital de Santander és el centre de referència al nord per al tractament d'aquest tipus d'intoxicacions. Allà són sotmesos a un tractament especial per recuperar l'oxigen a la sang.

Les assistències mèdiques desplaçades al domicili familiar van sol·licitar la intervenció dels bombers, en sospitar que era una fuita de gas. La Guàrdia Civil va obrir una investigació que, per ara, manté obertes diverses hipòtesis. Tot i això, tot apunta a una mala combustió de la caldera.

La intoxicació es va produir per una enorme concentració de monòxid de carboni. La inhalació d'aquest gas en grans quantitats provoca allò que es coneix com la 'mort dolça'. Els afectats se senten lleument marejats i es van dormint fins asfixiar-se sense assabentar-se'n.

Consternació en Grado

La notícia ha causat una gran consternació a Grado, on les últimes hores només regna el silenci i el dolor. Els veïns de la família estan molt afectats pel succés i no volen fer declaracions. Romanen a casa amb les portes i les finestres tancades.

L'alcalde del municipi, José Luis Trabanco, ha recordat que «fa uns dies va tenir lloc també aquí un succés difícil». Es refereix a la dona morta a casa seva amb signes d'una mort violenta. La policia sospitava que el seu fill la podria haver empès durant una discussió.

Lloc dels fets
La Guàrdia Civil surt del domicili familiar | JESÚS PARDO

«Són dies complicats a Grado», ha dit l'alcalde, «és dur per a tots, és una pena que passin aquestes coses». L'alcalde ha explicat que «són una família d'aquí de tota la vida, molt agradables i sempre amb un somriure». Al poble els descriuen com a gent molt humil.

Propietaris d'una fàbrica de galetes

La família afectada per aquesta tragèdia és propietària de la fàbrica de galetes La Triunfante. Els pares de Covadonga van heretar l'empresa fa molts anys, i ara són ella i la seva germana qui se'n fan càrrec. A Grado asseguren que la família sempre s'ha portat molt bé amb els treballadors.

Fa tot just uns mesos que va morir Miguel, el pare de Covadonga i propietari de la fàbrica La Triunfante. L'empresa familiar fa gairebé 200 anys que és a Gracia i ja va per la quarta generació. Al capdavant de l'empresa han quedat Maria Teresa i les dues filles, Pilar i Covadonga.

És una marca molt coneguda de galetes i un altre tipus de dolços i alimentació artesanal. La família va manifestar fa poc el seu agraïment als clients que «han sabut valorar la nostra feina». Ahir, en conèixer la notícia, molts es van interessar i van donar ànims a la família.