Eiden i el seu pare, Francisco Manuel

Eiden, el nen de 5 anys que ha mort de coronavirus a Espanya: «Era molt especial»

La família fan una crida a tenir molta cura amb la pandèmia i expliquen l'infern que han viscut aquests dos últims anys

Aquest cap de setmana s'ha sabut que un nen de 5 anys ha mort de coronavirus a Espanya. Eiden Navarro García, que s'havia contagiat la nit Cap d'Any en una celebració familiar, tenia patologies prèvies. La família del nen ha trencat el silenci per a explicar el seu cas i demanar màxima precaució.

Eiden va morir dissabte a la una de la matinada a l'Hospital Virgen de la Arrixaca, a Múrcia. És el primer infant que ha perdut la vida a caua de la covid en aquesta comunitat autònoma. La mort s'ha produït en ple pic de la sisena onada, que ha deixat centenars de milers de contagiats a tot el país.

La víctima del coronavirus més jove de la regió de Múrcia era un nen molt especial que no podia caminar ni parlar. Tot i així, es movia al ritme de la música amb un encant irresistible i es comunicava amb el seu entorn amb una gran vitalitat. Així doncs, la pèrdua del nen ha deixat un gran buit entre els seus.

No podia caminar ni parlar

En declaracions a 'El Español', la seva mare, Mari Carmen, explica que Eiden «no podia caminar ni parlar, però amb una sola mirada ho expressava tot». Després de conèixe's la tràgica notícia, la família Navarro García ha rebut una infinitat de missatges de suport. Mari Carmen està «molt agraïda per totes les mostres d'afecte».

Eiden amb el seu germà, Izan, i el seu pare, Francisco Manuel
Eiden amb el seu germà, Izan, i el seu pare, Francisco Manuel | Cedida

L'aparició de la pandèmia va suposar un gran desafiament per a Eiden, que tenia el sistema immunològic especialment feble. Els seus pares, Maria Carmen i Francisco Manuel, van prendre totes les precaucions per a evitar que el seu fill petit es contagiés. «Aquests dos anys han estat un infern», asseguren al diari esmentat.

No obstant això, ha passat, i per aquest motiu demanen a la població que vagi amb molta cura. «No ens podem prendre la pandèmia com una broma. Nosaltres anàvem amb molt de compte, i mira el que ha passat», han expressat. La sisena onada està en plena ebullició, i a Espanya es registren més de 100.000 casos diaris que ens recorden que la pandèmia continua viva.

Un nen molt especial

Eiden patia la síndrome de duplicació MECP2, un trastorn neurològic que li afectava el desenvolupament cerebral i li produïa problemes en la parla i de moviment. A més, era asmàtic. Més enllà d'això, «era un nen molt especial, i tothom l'estimava».

Tot i que no podia parlar ni caminar, expressava les emocions amb mirades plenes de tendresa i gestos carregats de sentit. Malgrat els problemes de mobilitat que tenia, era feliç saltant sobre el matalàs de genolls o gatejant fins a l'habitació del seu germà gran, Izan. També li agradava molt banyar-se a la platja de Las Delicias, a Águilas.

A causa de les patologies cròniques que patia, era vulnerable al coronavirus, per això amb prou feines el treien de casa. Només sortia per a anar al logopeda i al fisioterapeuta. «Dos dies a la setmana, el portàvem a l'escola i a les cites mèdiques». I a vegades anaven al parc i a altres espais oberts on era fàcil mantenir la distància social.

Es van contagiar en una celebració nadalenca

Tot i això, no van poder evitar que el nen fos presa d'aquesta sisena onada del coronavirus. Es va contagiar com la majoria d'espanyols aquests dies, a les reunions familiars amb motiu de les festes de Nadal. Uns familiars amb qui havien estat la nit de Cap d'Any van donar positiu, i llavors van decidir fer-se la prova.

«Hem fet les reunions familiars justes per Nadal», es lamenta Mari Carmen. Però ella, la seva parella i Eiden van donar positiu, i els esdeveniments es van produir molt de pressa. «És molt injust», es queixa la dona, després d'haver passat dos anys anant de casa a la feina i de la feina a casa i sortint només per anar al metge o a comprar.

Fotomuntatge d'Eiden amb la seva mare i l'hospital on va morir
Eiden va passar els seus últims dies de vida ingressat a l'hospital de Múrcia | Catalunya Diari

El 6 de gener a la tarda, el nen es va posar molt malament i va començar a tenir taquicàrdies i problemes de respiració. Va ser traslladat en ambulància a l'Hospital Virgen de la Arrixaca, on va ingressar amb mal pronòstic. «Presentava uns nivells de saturació d'oxigen a la sang pèssims», afirmen els professionals que el van tractar. Finalment, el van traslladar a l'UCI.

La situació d'Eiden era crítica

Mari Carmen no es va separar del seu fill en cap moment, i els metges van fer tot el possible per a salvar-li la vida. La mare d'Eiden només té paraules d'agraïment per a ells: «Han fet tot el que han pogut pel nen». No obstant això, la situació era molt delicada, i la suma de patologies prèvies va portar al desenllaç fatal.

«Primer li van posar oxigen, i en veure que no millorava, el van intubar», explicava la mare. Dia a dia, la situació anava empitjorant, fins que la matinada del 15 de gener va deixar de respirar. Els primers que es van mostrar consternats per la notícia van ser els membres de l'Associació Cultural Recreativa d'Águilas, que van escriure a les xarxes socials: «Avui per a nosaltres és un dia trist».

Les xarxes es van inundar de missatges de condol i ànims per la mort d'Eiden, i associacions com la Creu Roja van voler dedicar unes paraules al nen. Mari Carmen i Francisco Manuel, desolats, agraeixen totes les mostres de suport que han rebut. «No desitjo a ningú el dolor que sento ara mateix. Estic destrossada», conclou la mare.