El Santuari Gaia de Camprodon denuncia la mort d'una ovella a mans d'un gos d'uns caçadors

Va ser dissabte passat quan el gos va entrar al terreny del refugi passant per sota de la reixa elèctrica i va matar l'animal

L'ovella morta a Camprodon | Santuari Gaia

Els responsables del Santuari Gaia de Camprodon, al Ripollès, han denunciat que un gos d'un grup de caçadors ha matat una ovella que tenien al recinte. Va passar dissabte passat quan el gos, que participava en una batuda de senglar a prop del recinte, va passar per sota de la reixa elèctrica i va atacar-la al coll i la va matar. Des del refugi d'animals de granja denuncien que no és la primera vegada que aquests animals entren al seu terreny i reclamen a l'Ajuntament que s'estableixi un recinte de seguretat al voltant on no es pugui caçar.

A més a més, es queixen que aquesta activitat xoca plenament amb la tasca que fan de recuperar animals, com ja venen denunciant des de fa un temps, perquè els trets dels caçadors fa que els animals visquin aterrits. Aquest diumenge han convocat una concentració de protesta davant de l'Ajuntament. «Com fa temps que denunciem des de fa molt temps, els caçadors estaven al voltant del santuari; de cop, totes les ovelles i cabres van fugir corrents atemorides i, quan ens vam adonar del que havia passat, ja era massa tard». Els responsables del Santuari Gaia, situat a una finca de Camprodon, han explicat l'atac a través de les xarxes socials juntament amb una imatge de l'ovella morta, la Nadia, on es veu estirada i amb una ferida gran al coll. Aquesta ovella la van rescatar el 22 de desembre passat a una granja de Lleida on estava en unes condiciones pèssimes.

«Vam voler donar-li un futur però aquest futur li han pres els caçadors, que no respecten el treball que fem des del santuari», afegeixen indignats, i continuen dient a l'escrit que han penjat a les xarxes socials: «estem cansats que ningú protegeixi la feina que fem des del Santuari; estem cuidant i recuperant animals, una feina que haurien de fer les autoritats però que en canvi ho fem nosaltres sense cap tipus de suport ni protecció». Els responsables del refugi recorden que no és la primera vegada que tenen problemes amb aquest col·lectiu. Fa uns mesos van denunciar que els caçadors sortien de cacera a tocar de la seva finca i que els trets atemorien els seus animals, impedint-los que recuperessin de nou la confiança en els éssers humans, un dels objectius del refugi. A més a més, van reclamar una solució a l'Ajuntament de Camprodon. El consistori va recordar que la caça és una activitat que es porta fent molt abans que s'instal·lés el santuari a la zona i que no és competència municipal sinó de la Generalitat. Tot i això, es comprometien a reunir-se amb les parts per buscar una solució raonable i així ho van fer. Des del Santuari Gaia, però, afirmen que l'únic que s'ha aconseguit des de llavors és que els caçadors els informin per WhatsApp que estan a punt de fer una sortida a prop del seu recinte. Un gest, diuen, que «no els serveix de res ni els protegeix, com ha succeït amb l'assassinat de Nadia».

En el comunicat expliquen que el que fan és rebre animals abandonats, maltractats o explotats, amb greus problemes de salut mental i física. Una de les seves principals tasques diàries és fer que recuperin la confiança amb les persones. Aquesta feina se'n va, segons diuen, «en un sol matí de cacera al voltant o fins i tot a dins, perquè moltes vegades han entrat dins el nostre terreny a caçar, tirant per terra tota la feina que venim fent. Això fa que els animals visquin aterrits». És per això que han convocat una concentració de protesta el pròxim 26 de març al migdia davant de l'Ajuntament, acompanyats d'un llistat nombrós d'entitats animalistes que els donen suport. Exigeixen que es respecti un perímetre de seguretat al voltant del santuari on estigui prohibit caçar com asseguren que ja es fa en altres indrets. El Santuari Gaia és un refugi per a animals de granja on es vol oferir una vida digna a aquells animals que recullen i que han estat explotats, abandonats o maltractats. Al capdavant hi ha els seus dos fundadors, Coque Fernández i Ismael López, que van començar el projecte el 2014 en una finca d'Ogassa, al Ripollès. A mitjan 2015 van canviar d'emplaçament i van traslladar-se a Salarça, a Camprodon, en una parcel·la molt més gran, de 23 hectàrees, que és on estan actualment. Tenen uns 400 animals.

El president de la colla de caçadors de Camprodon, Jaume Vilarrasa, ha explicat que no li consta l'incident però que estan tips dels problemes que sempre hi ha a la zona a tocar del recinte. «Perquè tinguin el santuari no vol dir que no puguem caçar, perquè és una activitat lícita i allà hi ha una àrea privada de caça», explica. Per altra banda, recorda que fa unes setmanes es van asseure amb representants de la reserva, del Departament d'Agricultura i l'Ajuntament, i que des del Santuari Gaia es van comprometre a posar uns tancaments de tela ecològica per evitar que els gossos poguessin entrar-hi, una feina, diu, que encara han de fer. Segons Vilarrasa, la reixa elèctrica que hi tenen ara fa uns 80 centímetres d'alt i això no impedeix que un gos, durant la batuda del senglar, pugui passar per sota. «Que ho tanquin d'una vegada i ja estarà», ha afegit amb vehemència.


Comentaris

envia el comentari