Nou acomiadament múltiple en una empresa a Catalunya. L'empresa tèxtil Nylstar ha anunciat que despatxarà un total de vint-i-quatre treballadors pròximament. La direcció va presentar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) en desembre i està previst que aquest dimecres, onze de gener, es faci l'última negociació.
Així i tot, el comitè d'empresa ha advertit que la direcció no ha canviat de posicionament i mantindrà els acomiadaments. L'empresa, situada en Blanes, a la comarca la Selva, preveu acomiadar a més d'un 25% dels treballadors de la seva actual plantilla. Els treballadors, en vista que creuen que serà impossible arribar a un acord, han convocat una concentració de protesta a les portes de la fàbrica per aquest dijous, dotze de gener.
En total, Nylstar compta amb una plantilla de 84 persones
Els treballadors han criticat la decisió de l'empresa i han anunciat mobilitzacions. «El que més ens crida l'atenció és que tots els despatxats sigui personal directe de producció», asseguren. Per la seva banda, el principal accionista de l'empresa, Alfons Cirera, afirma que la situació actual industrial és molt difícil i que els preus de l'energia ho ha complicat encara més.
El comitè d'empresa format per tres sindicats han denunciat la situació en un comunicat. Els representants dels treballadors al·leguen que durant el període de negociació l'empresa no ha argumentat perquè es vol acomiadar aquests treballadors i l'acusen de falta de projecte industrial. En aquest sentit, les decisions que ha pres el principal accionista han consistit a «reduir dràsticament la producció de la planta de Blanes», afirmen els representants.
Per la part social, el volum actual de producció és insuficient i els treballadors fa temps que proposen a la direcció que, ja que no vol ampliar el volum de producció, integri més passos d'elaboració a la planta, que ajudaria a tenir càrrega de treball i permetria continuar creant llocs de treball en lloc de destruir-los. Cirera, en canvi, manté "l'única sortida" que tenen empreses com la seva és desenvolupar especialitats, "valor afegit".
Més d'un mes sense activitat laboral
A tota la situació esmentada s'ha de sumar que l'empresa està sense activitat des de fa més d'un mes. Els sindicats també han denunciat que durant el mes de desembre hi ha hagut talls de gas. L'empresa va adoptar la decisió arran l'encariment dels costos de l'energia.
Cirera va explicar aleshores que s'hi havia vist abocat després d'haver d'afrontar 2,2 milions d'euros de sobrecostos de factures. A més, des de principis de l'any passat el 90% de la plantilla està immersa en un expedient de regulació temporal. El comitè d'empresa assegura que mantenen reunions amb la Generalitat des del mes d'agost i que al llarg d'aquest mes es farà una compareixença al Parlament per tal d'aconseguir que l'empresa segueixi amb la seva activitat industrial.