J. R. y Mónica Marcos

«Vaig sentir els crits del fill de la Mónica. No se m'oblidarà mai»

Indignació entre els veïns de A Coruña després de l'assassinat de Mónica Marcos

L'assassinat de Mónica Marcos ha provocat una indignació molt profunda al barri corunyès on regentava la fleca El Birloque. Com cada dia, els clients de la Mónica s'apropaven a comprar el pa, però el local estava «tancat per raons alienes a l'empresa. Disculpeu les molèsties», deia un cartell a la porta del forn.

Preguntant als reporters de premsa que hi havia allà, els veïns s'assabentaven de la mort violenta de Mónica Marcos Piñeiro. Ella és la dona de 52 anys que atenia al taulell d'aquesta fleca.

Tota la Corunya es va indignar en conèixer aquest nou crim masclista, que va provocar reaccions immediates de solidaritat amb la família de la fornera.

L'associació de veïns del Birloque es va concentrar a les vuit del vespre per condemnar l'assassinat de Mónica Marcos. Van ser molts veïns els que no van faltar a la cita per censurar el crim de la dona. A més, la porta del forn El Birloque es va omplir de rams de flors i missatges recordant a Mónica Marcos.

El barri de La Coruña que segueix en xoc després de l'assassinat de Mónica Marcos

«El barri està consternat, vam venir per condemnar el pocavergonya que va assassinar a Mónica. Matar no és gratuït i ha de pagar-ho. Els veïns van venir per ella i pels seus fills».

Així sentenciava María Castellón, presidenta de l'Asociación de Vecinos de San Cristovo. Els veïns, trencats de dolor, van retre homenatge a Mònica Marcos amb un sorollós aplaudiment.

«Just ahir vaig parlar amb ella, i era una noieta tan afectuosa i amable amb els clients. Això és molt dur i aquí qualsevol pot matar algú», explicava una veïna al diari La Voz de Galicia.

Una altra dona de barri, que va sentir els crits del fill de Mónica en plena nit, lamentava els fets. «No se m'oblidaran en la vida, era com si m'ho cridessin a l'habitació. És una pena, quan la mort és tan propera, és molt complicada de digerir», sostenia aquesta dona a l'esmentat mitjà.

«Les dones no morim, ens maten»

Fran Rodríguez la coneixia des de fa molt de temps. Sempre serà recordada pel seu bon caràcter i la seva simpatia. «La veritat és que jo he vingut a buscar el pa com cada dia. I, en trobar-me la botiga tancada, me'n vaig anar a una altra que està una mica més lluny. Acabo de saber del que ha passat. Era molt bona persona i sempre de molt bon tracte», es lamentava.

Sonia i José explicaven que fa anys van obrir un negoci d'hostaleria i li agafaven el pa i les empanades a la Mónica per al seu bar. «És que la coneixíem de tota la vida i, a més, tenen molt bon producte», deien encara en estat de xoc.

«Em fa pena el que li va passar i penso en com estarà el seu pare», deia una de les clientes més fidels de Mónica. Ella comentava que tenia una família «que estava sempre unida». Una altra de les veïnes, molt emocionada, era molt contundent respecte els crims masclistes.

«Les dones no morim, ens maten», sentenciava de manera rotunda. Encara que cal que sigui oficial, tot apunta que el nom de Mónica serà un més a la llista de víctimes assassinades per violència masclista.

«Mai oblidarem que els primers palets de pa que van menjar els nostres fills els hi vas donar tu. Ja n'hi ha prou!», Confessava una clienta del forn de Mónica.

Al mateix temps, Silvia recordava entre llàgrimes quan els seus fills menjaven «els trossets de pa» que els donava. «I avui ja no podran prendre el seu entrepà», confessava emocionada.