Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'un tros de cordó policial i persones al fons

«És esfereïdor»: Què va passar abans de la mort d'una mare i dels seus dos fills

Testimonis del succés narren el que van sentir instants abans de l'incendi

L'incendi que va tenir lloc dimecres passat a la matinada en un àtic d'Almeria continua ha generat molta commoció. Es van trobar els cossos calcinats de dos nens d'entre quatre i deu anys al costat del cadàver de la seva mare.

Encara no es té informació confirmada del que va passar, però la hipòtesi que va ser intencionat va agafant força. Sobretot pels indicis que apunten que el foc no es va originar casualment, així com el fet que la porta estigués barrada o la velocitat de l'incendi, propiciada pels accelerants que es van emprar.

Llum d?emergència d?un cotxe de la Policia
Continua oberta la investigació sobre l'incendi a Almeria | iStockPhoto (Xalabala)

La línia de recerca encara continua oberta, i els informes que elaborin els bombers seran clau per a determinar què va passar a l'habitatge. No obstant això, hi ha testimonis que han aclarit una mica què va passar minuts abans de la desgràcia.

Crits i cops abans de l'incendi

El llit que bloquejava l'entrada a l'habitació ha estat determinant per a assenyalar la mare com a autora de l'incendi. Va ser just en aquella estança on es va declarar el foc i d'on els nens van intentar fugir.

Així ho mantenen els investigadors després d'analitzar els fets en profunditat i d'escoltar el testimoni d'alguns veïns. «Vam sentir crits de nens. Dos crits i un soroll», expliquen els que hi eren presents.

La Comissaria Provincial d'Almeria assegura que la investigació continua oberta i que no es descarta cap hipòtesi. «Se segueixen dues vies: la del suïcidi i la d´un delicte contra les persones», afirmen.

Una UVI mòbil del SUMMA 112 de la Comunitat de Madrid
Els menors podrien haver mort abans de l'incendi | GTRES

L'incendi es va produir en una habitació del pis, on es van trobar els tres cossos. El tiet dels nens, que també vivia al domicili, va intentar accedir-hi, però li va ser impossible, i va sortir a demanar ajuda.

«No se l'entenia gaire bé, perquè no parla bé l'espanyol, però deia que la porta estava barrada», explica un testimoni.

Els nens podrien haver sigut asfixiats abans de l'incendi

Tot i que de moment no hi ha una certesa ferma del que va passar, sí que es pressuposa que la mare va ser qui va provocar el foc. La porta barrada des de dins de l'habitació, la rapidesa de la propagació del foc i que ella fos dins han estat pistes clau per a la investigació.

Segons expliquen, la dona feia temps que no sortia de casa. «En un moment determinat va tenir problemes, però ara estava molt bé», explica un familiar de les víctimes. El seu marit és camioner, i no era a casa la nit de l'incendi.

Els cossos de la dona i dels nens han estat traslladats a l'Institut de Medicina Legal d'Almeria per a fer-ne l'autòpsia, que permetrà determinar si van morir cremats o intoxicats pel fum o bé si els nens van ser sedats o asfixiats abans de l'incendi.

A més, al replà de l'habitatge s'han trobat diverses garrafes que podrien haver contingut algun producte accelerant. Seran els agents de la policia científica els que s'encarreguin de determinar i analitzar el líquid dels recipients esmentats.

Una trucada anònima va alertar de l'incendi

Eren les 00.10 quan una trucada sense identificar va entrar a la centraleta d'emergències del 112. Alertava sobre un incendi en un àtic, d'on sortien flames i molt de fum.

Ràpidament, dotze efectius dels bombers d'Almeria, juntament amb sanitaris de la Junta d'Andalusia, policia local i nacional, es van traslladar al lloc dels fets.

Els bombers van haver de fer molta força per a poder accedir a l'habitació, fins al punt de «violentar i tirar a terra» la porta. Segons van apreciar, l'entrada estava «bloquejada amb un llit» col·locat «per dins».

Els efectius van assenyalar l'«especial virulència» del foc, que només va afectar l'habitació esmentada. Un fet «no usual» que indica que l'incendi va poder ser intencionat i alimentat amb alguna substància. Es manté obert el protocol judicial per a aclarir els fets.