Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diversos diaris doblegats

«Tant f. p. viu»: l'esquela en un diari que causa furor

Els fills d'Ana María Arbelo l'han acomiadat amb una frase amb què empatitzen milers de persones

Les esqueles que anuncien la mort d'un ésser estimat als diaris han esdevingut un fenomen en si mateix a Espanya. No és la primera vegada que algú utilitza aquests espais a la premsa per llançar un missatge. Moltes vegades, amb un to que sorprèn i es converteix en viral.

És el cas de l'esquela apareguda al diari per anunciar la mort d'Ana María Arbelo García a Santa Cruz de Tenerife. La dona va morir el 23 de juny passat a l'edat de 68 anys. Els seus fills no han deixat l'oportunitat d'expressar a l'esquela un pensament molt comú a Espanya.

Quantes vegades no haurem escoltat allò de «amb la gent dolenta que hi ha i sempre se'n van els millors». Doncs bé, els fills d'Ana María Arbelo han adornat l'esquela amb el missatge «tant HP viu i mor la nostra mare». En qüestió d'hores, la publicació ha esdevingut un fenomen viral.

La frase que s'ha fet viral

El 23 de juny passat, Ana María Arbelo va morir amb 68 anys a Santa Cruz de Tenerife. Els seus fills van publicar l'esquela que, aparentment, segueix les vies normals anunciant la mort de la persona en qüestió. Tot i això, una frase ha cridat l'atenció fins a convertir-se en viral.

Els fills volien expressar el dolor per la pèrdua de la seva mare amb una reflexió molt clara i molt espanyola. Un d'aquells missatges contundents que quedaran ja al record de les esqueles més famoses del nostre país. «Tant HP viu i es mor la nostra mare», es pot llegir.

Muntatge amb la foto de l'esquela
La família d'Ana María ha sorprès amb aquesta esquela | Catalunya Diari

L'esquela surt de les vies habituals d'aquestes publicacions, que se solen limitar a assenyalar el nom i l'edat del difunt, i l'hora i el lloc de l'enterrament. Com a màxim s'hi afegeixen els noms de la família més directa. I, en tot cas, es prega una pregària per l'ànima del difunt.

Últimament, però, hi ha qui utilitza aquestes peces al diari per expressar un missatge jocós. Fet que causa impacte en els lectors, pel contrast entre la serietat del que suposa una mort i la ironia del comentari. En aquest cas, el missatge s'ha fet viral a les xarxes.

Fenomen viral a les xarxes

De fet, l'esquela d'Ana María Arbelo ni tan sols ofereix informació sobre el funeral ni el posterior enterrament. Els familiars van compartir el número del tanatori per a qui vulgui saber més informació sobre el funeral. «Per a més informació, referent Tanatori Santa Lastenia, Grupo Mémora´.

El centre d'atenció de l'esquela és, sens dubte, la frase, i de fet sembla publicada únicament i exclusivament a aquest efecte. La veritat és que si el que volien era provocar un efecte en els lectors, ho han aconseguit i de quina manera. En qüestió d'hores s'ha viralitzat a les xarxes socials.

El periodista Enrique Rodríguez va compartir la peça a través de les xarxes socials La publicació té més de mil retuits i més de 7.000 m'agrada en qüestió d'hores. L'esquela també ha generat tota mena de reaccions en forma de comentaris.

El fenomen de les esqueles

La frase de l'esquela resumeix un sentir molt propi dels espanyols, i no és estrany que hagi provocat l'empatia de molts. «Una gran veritat», «podria haver-la enviat jo», «m'ho demano d'epitafi», «vaig pensar el mateix a l'enterrament del meu pare». Són només algunes de les reaccions a les xarxes.

Imatge de l'esquela
Esquela d'Ana María Arbelo García | Catalunya Diari

Fa un any es va viralitzar una altra curiosa esquela apareguda al diari El Faro de Vigo. «Germans i família que no s'han preocupat tots aquests anys, que no es molestin a venir», es podia llegir. El mateix mort ho havia deixat escrit i apareixia escrit com un missatge del més enllà.

En els últims temps s'ha convertit en un fet habitual veure aquest tipus de bromes i ironies a les esqueles. «Vas ser difícil, t'hem estimat igual», així van acomiadar Luis el passat mes de febrer. «No t'oblidarem, i menys amb la camisa que has anat», deia una altra esquela recent.