Imatge de dos agents dels Mossos d'Esquadra al carrer de Ponent de la Mina

L'estafa que preocupa a Catalunya: han fet perdre molts diners a ancians

Els Mossos han arrestat a dues dones que presumptament haurien sostret uns 43.000 euros a 13 víctimes

Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat dijous, 12 d'agost, dues dones per ser les presumptes autores de diversos delictes d'estafa i furt. De moment els agents de la policia catalana han pogut acreditar que les arrestades haurien robat 43.000 euros a 13 víctimes de l'àrea metropolitana de Barcelona.

També s'estan investigant els possibles col·laboradors de les suposades estafadores. A més, les dones de 22 i 25 anys implementaven la tècnica del fals operari a persones de molta vulnerabilitat.

Van ser una sèrie de denúncies amb les mateixes característiques les que van alertar als Mossos d'un possible cas d'estafa. En concret, les poblacions afectades van ser Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona i Cornellà. En aquesta última localitat també van endur-se joies per un valor de 17.000 euros.

El mètode del fals operari

La tècnica que utilitzaven les arrestades era la del fals operari. Aquesta consisteix a guanyar-se la confiança de les víctimes perquè donin dades privades o deixar entrar els estafadors a dins de casa.

Les dues dones implementaven el mètode dient que eren operàries del gas. Un cop dins el pis, feien veure que revisaven la caldera de la víctima i demanaven veure les factures antigues per comprovar que tot estava correcte.

En aquell moment feien creure a l'afectat que hi havia un rebut amb una despesa excessiva, per error. Per tant, que se li havia de fer una devolució. Amb aquesta excusa demanaven el PIN de la targeta o la llibreta del banc.

Mentrestant un altre dels falsos operaris entrava al pis per la porta principal que les dones havien deixat oberta expressament. Així doncs, el tercer estafador podia furtar la llibreta o la targeta del banc. Després de tenir les dades pertinents de les víctimes feien extraccions en metàl·lic als caixers, transferències a testaferros a canvi d'una comissió o compraven diferents productes per internet.

En aquest últim procediment intentaven fer-lo protegint la seva identitat amb una mascareta o altres objectes complementaris que tapessin parcialment el seu rostre. Això ho feien perquè eren conscients que se'ls estava gravant.

Els Mossos aconsellen trucar abans a l'empresa per confirmar que els operaris són els oficials i sempre desconfiar de les persones estranyes, sobretot si s'és una persona gran.

Les víctimes: un perfil vulnerable

Per poder aconseguir la confiança dels afectats, les detingudes disposaven d'una base de dades de persones que tenien un perfil vulnerable, per exemple gent gran que viu sola. L'operació que coordinen amb altres investigats començava amb unes trucades sistemàtiques per fer el triatge de les víctimes.

Si alguna persona anciana que vivia sola acceptava a la suposada revisió de la caldera, s'activava la resta de l'operació delictiva. En molts casos el fet que les arrestades sabessin el nom i cognoms de les víctimes va fer que aquestes confiessin en elles per concertar la trobada.

A més, normalment el perfil d'estafador del mètode del fals operari és d'un home i en ser dues dones joves amb una aparença cuidada i tracte cordial feia que els afectats abaixessin la guàrdia.

Arrestades i amb agreujants

Les dues arrestades van passar a disposició judicial el 13 d'agost i van ingressar a la presó per ordre del Jutjat d'Instrucció número 1 de Cornellà de Llobregat. En molts casos, en sostreure els estalvis de les víctimes aquestes van haver de demanar diners als seus familiars i coneguts per poder tirar endavant el mes. Per aquest motiu la Fiscalia ha sol·licitat una pena més alta, ja que ha tingut en compte que els afectats tenen un perfil vulnerable.

També s'estan investigant 3 persones més, dos homes i una dona. De fet, es va poder arrestar una persona que feia de conductor que va quedar amb llibertat amb càrrecs. Per tot això, la investigació continua oberta i a l'espera de possibles detencions.