IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Operació Estela: Dos milions d'euros defraudats en subvencions irregulars per Cooperació a la Diputació de Barcelona entre 2012 i 2015

La Policia Nacional ha posat en marxa aquest 24 de maig una macrooperació anticorrupció: s'ha detingut una trentena de persones i s'han fet escorcolls a tot el país

Agents de la Policia Nacional sortint d'un escorcoll a Reus.
Agents de la Policia Nacional sortint d'un escorcoll a Reus. | Miguel Cabrerizo

Aquest dijous, 24 de maig, la Policia Nacional espanyola ha entrat i escorcollat una vintena d'edificis institucionals, despatxos professionals i habitatges particulars en el marc de l'operació Estela contra la corrupció a la Diputació de Barcelona. Un dispositiu policial coordinat pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Barceolona i declarat secret que s'ha portat a terme directament amb efectius policials de la Unidad de Delincuencia Económica y Fiscal (UDEF) vinguts des de Madrid. Els detinguts i imputats estan investigats pels presumptes delictes de malversació, prevaricació, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions.

La policia investiga una possible malversació de fons en l'adjudicació d'ajudes a la cooperació internacional que va donar, durant els anys 2012 i 2015, la Diputació de Barcelona a diverses entitats d'ajuda al desenvolupament exterior com la Fundació CatMón, Fundació Plataforma Educativa, Fundació Empresa i Clima, la Unió Empresarial de l'Anoia o la patronal Pimec, entre d'altres. La majoria mantenen vinculació, tot i que no orgànica, amb l'antiga Convergència. S'han fet escorcolls a Barcelona, Manresa, Olot, Tordera, Cabrils i Reus.

A més de les seus de les entitats investigades, la Policia Nacional també ha entrat a l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona al carrer de Londres de la capital catalana. Duran tot el matí efectius de la policia han fet guàrdia a l'exterior mentre els investigadors hi treballaven a l'interior.

En el marc de l'operació, que s'ha desvinculat del finançament del referèndum del primer d'Octubre, la policia ha detingut a una trentena de persones per tal de «garantir l'execució» de les entrades i escorcolls, tal com ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Es preveu que un cop finalitzades les diligències ordenades pel jutge durant el dia d'avui, siguin posats a disposició del magistrat i que aquest n'acordi la seva llibertat amb càrrecs.

Què investiga la Policia Nacional? Subvencions per cooperació de la Diputació de Barcelona

Tot i que la investigació està sota secret d'actuacions, sí que des del TSJC s'ha informat que la investigació en centra en la defraudació d'uns dos milions d'euros a través de subvencions presumptament irregulars en matèria de cooperació al desenvolupament a països d'Amèrica Llatina, Marroc i Bòsnia a diverses fundacions i entitats entre els anys 2012 i 2015 des de la Diputació de Barcelona arran d'una denúncia de la CUP. L'ens supracomarcal control un pressupost de gairebé 900 milions d'euros.

Segons les diligències policials, als quals ha tingut accés CatalunyaDiari.cat, els càrrecs responsables dels fons de cooperació i desenvolupament de la Diputació de Barcelona haurien atorgat subvencions i adjudicat contractes per la via de la concessió directa a empreses afins a Convergència. Tot i que en un primer moment les investigacions creien que el frau podia arribar a un milió d'euros, quan ha anat avançant s'ha pogut arribar a concretar que les ajudes presumptament irregulars atorgades a les entitats i fundacions podien superar els dos milions d'euros.

Els detinguts poden ser deixats en llibertat en finalitzar els escorcolls.
Els detinguts poden ser deixats en llibertat en finalitzar els escorcolls. | Miguel Cabrerizo

 

Canvis en el sistema d'ajudes a la cooperació amb CDC

Segons les investigacions policials, quan Convergència va fer-se amb el control de la Diputació de Barcelona va fer canvis les polítiques de Cooperació i Desenvolupament i van canviar els tradicionals receptors d'aquestes ajudes i els van substituir per empreses i patronals en vies d'internacionalització, entre les quals hi ha les que ara s'estan investigant. Ara caldrà veure si els processos es van fer correctament; un dels objectius de les entrades és recopilar informació sobre les adjudicacions per poder esbrinar si s'havien fet tal com marca la llei.

En la documentació que ha fet servir la policia per investigar el cas, consta que l'entramat econòmic, que els investigadors relacionen amb l'antiga CDC, hauria conduït la institució a una gestió «opaca» de les concessions, fins al punt que alguns expedients desapareixien del sistema informàtic intern i no eren supervisats pels tècnics de la casa.

Unió Empresarial de l'Anoia va rebre 66.000 euros, Gremi de Blanquers d'Igualada va rebre 64.000 euros, l'empresa Secartys, vinculada al reciclatge al brasil, va rebre més de 60.000 euros també d'aquestes ajudes. Pimec, per la seva banda, i segons les dades en poder de l'UDEF de la Policia Nacional, va rebre més de 100.000 euros en diverses convocatòries per projectes de desenvolupament a Panamà i al Marroc. La Fundació Empresa i Clima també va rebre gairebé 200.000 euros per projectes de cooperació a Brasil, Xile i Perú. La fundació CatMón, relacionada amb IGMAN i Discatimat, SL, va rebre ajudes per projectes a Bòsnia. Les investigacions realitzades pels especialistes de la Policia Nacional revelen que els diners de les subvencions que rebien les organitzacions de Terradellas transitava, presumptament, de manera anòmala entre els comptes bancaris de IGMAN, CATmón i la societat mercantil Discatimat, SL, per finalment ser reintegrat en efectiu o destinat a sufragar les despeses de l'activitat de «l’entramat criminal» o per a acabar en comptes personals dels investigats.

Un informe encarregat l'any 2015 pel llavors president de la Diputació, Salvador Esteve, va posar en relleu males praxis en aquest departament de l'ens, tot i que no es va fer res per canviar-ne els procediments ni es va arribar a fer públic. Ara el document està en mans de la policia, igual que l'expresident Esteve, que és un dels detinguts en aquesta operació.

Els detinguts i retinguts en l'operació Estela

A més d'Esteve, que ha estat retingut a primera hora del matí (i que s'ha deixat en llibertat sobre la una del migdia), també s'han detingut a persones relacionades amb aquestes entitats com el reusenc Víctor Terradelles, president de CatMón i soci del diputat de Junts per Catalunya, Francesc de Dalmases. Fonts policials han explicat que també es tenia intenció de detenir a Dalmases, tot i que ell mateix ha confirmat estar en llibertat durant el matí. La policia ha entrat a les seus d'IGMAN i ONGC, vinculades a CatMón, on hi han retingut a Tarradellas. Efectius policials també s'han desplegat a la residència Tarradellas a Reus i a la casa que té a Cornudella de Montsant. S'espera que al llarg del dia s'hi facin els escorcolls que ha ordenat el jutge.

De l'equip de la diputació, i segons han confirmat fonts policials, s'ha detingut a Jordi Castells, qui va ser el director de Relacions Internacionals i es va convertir en el màxim responsable dels fons de Cooperació i Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, i també a Joan Carles Garcia, alcalde de Tordera i, segons els investigadors, «responsable polític» del cas. Va ser diputat de l'àrea de Presidència, d'on penjava l'òrgan de Relacions Internacionals. La policia els ha retingut i els ha escorcollat a la seu mateixa de la Diputació de Barcelona.

Entre els detinguts que s'han ordenat, que en alguns casos només seran retinguts, també hi ha el secretari general de PIMEC, la patronal de la petita i mitjana empresa. Els investigadors també creuen que algunes d'aquestes ajudes irregulars es van donar a aquesta patronal. La policia ha entrat a primera hora del matí a la seu del carrer Viladomat de Barcelona. La majoria de detinguts estan relacionats amb l'equip que va atorgar les subvencions i també amb les entitats i fundacions que les van rebre, com Jordi Pascual, director general de la Fundació Plataforma Educativa, retingut per la policia a Girona.

La Policia Nacional ha desplegat més de 500 agents a Catalunya per aquesta operació.
La Policia Nacional ha desplegat més de 500 agents a Catalunya per aquesta operació. | Miguel Cabrerizo

 

En llibertat després dels escorcolls

La nota informativa publicada pel TSJC quan s'ha explotat l'operació avançava que s'havien ordenat una trentena de detencions per tal de garantir l'execució dels escorcolls, fet que fa pensar que fins i tot podrien ser deixats en llibertat en la finalització d'aquestes. La detenció, o retenció, durant l'escorcoll, és una possibilitat policial. 

No obstant això, i de les 30 persones detingudes aquest matí de dijous, finalment seran cinc les que demà hauran de passar a disposició judicial davant del magistrat titular d’Instrucció 1 de Barcelona. Concretament, es tracta de Joan Carles Garcia Cañizares —diputat de la Diputació de Barcelona i alcalde de Tordera—, Jordi Castells Masanés —del subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat—, Jonathan Jorba —cap de l’Oficina de Cooperació de la Generalitat—, Víctor Terradelles —president i patró de la Fundació CATmón— i Joaquim Ferrer Serra —director de PIMEC fins l'any 2014—. 

Més de 500 agents de la Policia Nacional

L'operació Estela ha estat coordinada pel Jutjat d'instrucció número 1 i amb la col·laboració de 500 agents de la policia vinguts d'altres punts de l'Estat espanyol. S'ha reforçat la presència d'agents antiavalots, de la Unidad de Intervención Policial (UIP), per dos motius, segons han explicat fonts policials a CatalunyaDiari.cat: per l'important nombre de llocs que s'han hagut de custodiar i escorcollar i també per la «conflictivitat social» que viu Catalunya. La Policia Nacional ha desplegat unitats d'ordre públic per poder aturar manifestacions que es poguessin fer per evitar les detencions o els escorcolls. Fins al moment, a tots els punts on s'han fet entrades, escorcolls i detencions hi regna la tranquil·litat.


Comentaris

envia el comentari